TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

Vi kårer Argon Audio Forte A5 MK2

Finpusset vinneroppskrift

Argon Audio har oppdatert sin allerede vellykkede Forte-serie.

forfatter
Publisert 01.11.22 - 12:00

Argon Audio Forte A5 MK2 er en liten reol- eller stativhøyttaler. Av navnet kan man lese at den har en femtommers bass/mellomtoneenhet.

Kabinettet har avrundede kanter, og høyttalerenhetene er omkranset av ganske pyntelige metallringer. Slik var det også på den opprinnelige Forte-serien, men utover sort og hvit maling fås de nå også med valnøttfinish. Selvfølgelig har ”fineringen” aldri vært i nærheten av et valnøttre. Men det ser svært pent ut.

Argon Forte A5 MK2 er ekte aktive høyttalere, da hver enhet har sin egen forsterker, og delingen skjer elektronisk i DSP. Men for å spare, er all elektronikk plassert i den venstre høyttaleren. Den høyre er passiv og forbundet til venstre høyttaler med en multikabel.

De tidligere Forte A4-højttalerne tok oss med storm. For de spilte på en måte, som vi ikke trodde var mulig til denne prisen.

Med den erfaringen i bagasjen regnet vi ikke med at det kunne bli mye bedre med Forte A5 MK2. Det kunne det!

Først og fremst går Argon Audio Forte A5 MK2 dypere i bassen. Ifølge spesifikasjonene ned til 40 Hz, som er hele 10 Hz dypere enn Forte A4. At de små skoeskene kan gå så dypt i bassen er et (elektronisk assistert) mirakel. Og den ekstra rekkevidden utgjør en stor forskjell. Forte A5 kan akkurat få med den dypeste strengen på en elbass ved fullt nivå. Og så lenge volumkontrollen holdes noenlunde i ro, har de like mye tyngde i musikken som de fleste fullvoksne gulvhøyttalere.

Argon Audio Forte A5 MK2 er en finpussing av en allerede vellykket oppskrift. Lyden kan man på ingen måte tillate seg å klage over, for de spiller med en presisjon man skal lete lenge etter i denne prisklassen. I min mellomstore stue på 25 kvadratmeter var det ingen mangel på kraft. MK2-modellen er blitt litt dyrere enn forgjengeren, som fortsatt finnes i hyllene. Men tilføyelsen av en HDMI-inngang samt oppgradering av Bluetooth til aptX HD er et så stort pluss at det utligner hele prisforskjellen.

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Lyd og lys i vintermørket: Ny høyttaler fra IKEA og Sonos Det måtte jo komme: En gulvlampe med innebygd høyttaler! SYMFONISK gulvlampehøyttaleren slippes i januar.
Billig og bra subwoofer? Med Monitor XT10 får du de ekstra bassoktavene til en svært hyggelig pris.
Nå kommer den hit også Spiller musikk og skjønner norsk.
5 tips til bedre lydplanke-lyd Har du akkurat kjøpt deg en ny lydplanke? Her får du noen enkle tips som gjør oppsettet til ren plankekjøring!
Fem tiår med Polk Amerikanske Polk Audio har produsert høyttalere i 50 år. R200AE er en jubileumsmodell, signert av selskapets grunnlegger.
Høyttalere til mannehulen Elipson Heritage XLS11 er franske – men ligner amerikanske monitorhøyttalere fra stereoens gullalder.
Følg Lyd & Bilde