ÅRETS BESTE 2020-2021

Samsung HW-Q76R

Vi har aldri hørt en lydplanke til denne prisen som kombinerer kraft og klarhet med en slik eleganse.

Klar og kraftfull lyd ovenfra

At Samsung kan dette med lydplanker, er det ikke lenger noen tvil om. De seneste årene har produsenten hatt en konsekvent lydkvalitet fra modell til modell, hvor slektskapen mellom de rimeligste og de dyreste lydplankene er åpenbar.

HW-Q76R tetter et hull i den forrige serien, hvor det ikke fantes noe produkt mellom N660 og N860, til respektive 6.000 og 12.000 kroner. I så måte har Samsung denne gangen gjort noe svært fornuftig, med Q76R til 8.000 kroner.

Lydplanken støtter alle de mest populære filmlydformatene, og i tillegg dekoder den både Dolby Atmos og DTS:X, som begge gir lyd fra oven i tillegg til rundt lytteren. For å hjelpe med dette sitter det to høyttalere på toppen av lydplanken, vinklet skrått opp mot taket for å bruke dette til å reflektere ovenfra-lyden ned på lytteren.

På musikksiden har lydplanken innebygd Spotify Connect-avspilling og dessuten Bluetooth. Tilkoblet nettverket kan du styre den med SmartThings-appen, som er Samsungs løsning på smarthjem.

Q76R kan bygges ut med bakhøyttalersettet Wireless Surround Kit, dersom du ønsker ekte surroundlyd.

Kraftig og klar lyd

Lydplanken tilfører filmen et stort og heftig lydbilde. Man får virkelig inntrykk av surroundlyd, spesielt på filmer med Atmos-lydspor. Som Ready Player One, hvor man får en virkelig stor lydatmosfære – eller audiosfære, om du vil.

Dialogene står klart frem, med både velartikulerte overtoner og en stor brystklang. Det låter aldri spisst eller skarpt, bare naturlig. Basshøyttaleren henger også godt med, og der hvor mange subwoofere låter veldig kunstig og svulstig når de står plassert i et hjørne, virker det som om Samsung har tunet sin for å fungere i hjørneplassering. For bassinstrumenter og -effekter låter både stramt og tøft. La gå, så justerer vi gjerne subwooferen ned et par hakk på musikk, men gjør det så blir det brillefint. Man får bare ikke fullt samme kraft som med storebrødrene.

Q76R låter kraftigere enn de fleste av sine likeprisede konkurrenter, og har i tillegg bedre sammenheng. Vi fikk også Dolby Atmos til å fungere med Netflix fra lydreturkanalen på både en Samsung- og Panasonic-TV, så det virker som om Samsung har rettet opp tidligere Atmos-plankers mangler der.

Et meget godt kjøp

Skal du ha en lydplanke til både film og musikk, som har kraft nok til å underholde på film og med klar nok lyd til å gi gode opplevelser på det aller meste av musikk (du kan til og med spille høyt på den), så trår du ikke feil med Samsung Q76R. Dette er den beste allround-lydplanken akkurat nå, hvis budsjettet ditt er 8.000 kroner. GN

VINNERE AV Samsung HW-Q76R
Årets beste TV-er 2020-2021

Kino-opplevelse i stua!

Underholdning på hjemmebane har blitt enda viktigere under korona-pandemien. Situasjonen med covid-19 gjør at kino, teater og konsertarenaer kjører med redusert tilbud, eller i verste fall må holde stengt. Det betyr at mange i stedet søker bedre opplevelser innenfor husets fire vegger: Oppgradert bilde og lyd står gjerne på ønskelisten, og da kan det lønne seg å starte med en ny TV.

Seervanene våre er også i endring: et stadig voksende streaming-tilbud medfører at stadig flere TV-seere ”kutter kabelen” og i stedet tyr til tjenester som Netflix, HBO og Disney+ for sin daglige underholdning. Men, dette krever også at TV-en som er ”riktig skodd” for å takle de ulike plattformene!

Store og sylskarpe bilder

Når filmen eller favorittserien skal oppleves fullt ut, er det lite som kan konkurrere med en stor og god TV. Bildeskarpheten, kontrasten og ikke minst de tilgjengelige skjermstørrelsene (opp mot 70-80 tommer eller mer) gjør at bildeopplevelsen kan minne om en ekte kino!

4K-oppløsning (3840×2160) har nå blitt standard, mens 8K gjør sitt inntog i high-end klassen. Den moderne videostandarden HDR (High Dynamic Range) har også blitt veldig utbredt, men fortsatt kan det være stor forskjell i bildekvalitet mellom ulike TV-er.

OLED eller LCD?

Valg av TV innebærer også valg av panelteknologi. OLED er en teknikk som mange forbinder med høy bildekvalitet, men LCD lever fortsatt i beste velgående, takket være en gunstig pris-per-tomme. De beste LCD-TV-ene med direkte LED-baklys har også en bildekvalitet som kan konkurrere med OLED – til og med utkonkurrere i noen tilfeller.

Brukervennlighet er alfa og omega

Dagens TV-brukere stiller store krav til en sømløs brukeropplevelse. Det skal være like lett å koble til en TV-boks eller spillkonsoll, som å vise bilder fra mobilen opp på den store skjermen. For ikke å snakke om alle streamingtjenestene en moderne smart-TV kommer lastet med.

Dette betyr imidlertid at TV-ens brukergrensesnitt (menysystem, fjernkontroll osv.) blir uhyre viktig! Den må kunne starte lynraskt på kommando og veksle sømløst mellom direktesendt TV og ulike streamingtjenester. Mange TV-produsenter benytter nå Googles Android-system, mens andre har valgt egne, skreddersydde plattformer. Dette medfører betydelige forskjeller i brukervennlighet, og ikke minst hvilke apper du får med ”på kjøpet”. Sjekk at TV-en støtter de tjenestene du ønsker å bruke!

Prisene som er oppgitt var aktuelle markedspriser da bladet gikk i trykken. Vi anbefaler alltid å bruke prissøk på nett for til å finne oppdaterte priser på anbefalte TV-er.

5 gode TV-tips

1. Kjøp riktig størrelse

Det første du bør bestemme er hvor stor skjermen skal være, og en typisk feil mange gjør (og angrer på) er å kjøpe for liten TV. En moderne flatskjerm gir så skarpt bilde at du fint kan sitte nær skjermen uten fare for å se synlige pikselmønster, og med 4K eller 8K-oppløsning kan du trygt velge en enda større TV. Bruksområdet spiller også inn her: Hvis målet ditt er optimal underholdning og ”kinofølelse”, bør skjermstørrelsen velges ut fra avstanden mellom TV-en og der du sitter.

Anbefalt TV-størrelse (veiledende)

Seeravstand

Skjermstørrelse

0,5-1 meter

43-50 tommer

1-2 meter

50-55 tommer

2-3 meter

55-65 tommer

3-4 meter

65-75 tommer

4-5 meter

75-85 tommer

5-6 meter

85-100 tommer

2. Velg rett skjermtype og kvalitet – LCD, OLED og 4K/8K

Hva skal skjermen brukes mest til? Vanlig TV-titting, gaming eller filmkos på kveldstid? Det er lettere å finne rett flatskjerm når du vet dine egne behov. Hvis favorittmenyen består av film og TV-serier bør du vektlegge god bildekvalitet med fokus på kontrast og svartnivå. Sport krever en TV som er god på raske bevegelser, mens spill favoriserer TV-er med lav forsinkelse (input lag). Og jo større bilde du vil ha, desto viktigere blir det med skarphet og skjermoppløsning.

3. Tenk på plassering og lysforhold

Hvor skal TV-en plasseres? Hvis du ser mye TV i dagslys krever det en lyssterk TV, gjerne med en matt skjermoverflate eller sotet glass. Husk at skjermer med blanke skjermoverflater kan gi sjenerende refleksjoner av omgivelsene.

4. Ikke glem lydkvaliteten

Flate skjermer har blitt synonymt med flat lyd, men det finnes noen lyspunkter der ute. Dersom du vil at tale, musikk og lydeffekter skal gjengis klart og tydelig er det verdt å legge litt ekstra penger i en TV med bedre lyd. Men resultatet vil bli enda bedre hvis du velger et eksternt lydanlegg eller en lydplanke.

5. Tilkoblingsmuligheter (HDMI)

Dersom du skal koble mye eksternt utstyr til TV-en, er det lurt å forsikre seg om at den har nok innganger. 4 HDMI-innganger har blitt nesten standard, men enkelte modeller må nøye seg med 3. Dersom du har planer om å benytte moderne videokilder som Playstation 5 eller Xbox Series X/S, bør TV-en også ha støtte for de seneste HDMI 2.1 finessene for å sikre optimal ”spillbarhet”.

Obs! Husk også at en eventuell lydplanke tilkoblet via lydreturkanalen (ARC/eARC) legger beslag på en av HDMI-inngangene.

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.