For noen tiår siden hadde de fleste ett eller kanskje to par hodetelefoner. I dag har mange ørepropper til mobilen, kanskje til og med trådløse. Hjemme har musikkfantasten et par skikkelige hodetelefoner med klokker, som ofte kan gi en utmerket musikkopplevelse sammenlignet med hva tilsvarende høyttalere ville ha kostet. Reisevante har et par støyreduserende hodetelefoner for å slippe alt bråket på flyet. Og i mosjonsløypa har de seriøse et par treningshodetelefoner som tåler både harde tak og svette. Ikke rart at en allerede større del av elektronikkmarkedets hyller fylles opp av hodetelefoner i alle størrelser og prisklasser. Men hva trenger du?
Musikkjenneren
Elsker musikk og er veldig nøye med lydkvaliteten. Fnyser foraktelig av strømmende musikktjenester som Spotify. Bruker hodetelefoner i godstolen fremfor anlegget. Bruker selvfølgelig hodetelefonforsterkere. Musikkjenneren er tjent med å bla noen sider frem til våre tester av hodetelefoner i klassen ”high-end”.
Mobilmisjonæren
Anser at alt man trenger her i livet får plass i mobilen. Bruker hodetelefonene til alt fra spill og musikk til pod-er og film. Lydkvaliteten har ikke den høyeste prioriteringen. I stedet skal det være lett, få plass i lommen, være behagelig og til en overkommelig pris. Har tradisjonelt hatt et par propper med ledning, men da hodetelefonuttaket er en utdøende rase, er det på tide å investere i trådløst. Vil man ta det et steg videre, finnes det til og med helt trådløse propper, men det er en kategori under utvikling, og ytterst få er tilstrekkelig bra i dag. Vurder også et par lette over-ear-hodetelefoner for bedre komfort. Ikke alle liker propper.
Treningsfreaken
Funksjon og ytelse er alt som gjelder. Musikk er til for å pushe på motivasjonen, og rytmen skal tilpasses treningens tempo. Derfor er bassgjengivelsen også viktig. Man kan ikke ha hvilke propper som helst, de vil gå i stykker og gir overhodet ikke den lyden man ønsker. Dedikerte treningspropper er svettesikre, kan skylles etter treningen for ikke å bli uhygieniske, og sitter fast uansett hvor mye det rister.
Globetrotteren
På lange flyturer er det verdens uvesen som gjør at man blir trøtt og irritert. Forsøker man å bruke underholdningssystemet med de hodetelefonene som deles ut, må man skru opp volumet til maks, med fare for å bli døv i stolen. Nei, her trengs spesialutstyr. Støyreduserende hodetelefoner gjør at du hører hva som sies i filmen, eller hva som synges i musikken på et normalt volum. Og vil du slumre innimellom, befinner du deg i en velsignet stille boble.