TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

Fujfilm GFX100

Verdens beste kamera

Gudene skal vite at det ikke er gratis, men så koster det beste alltid mer.

forfatter
Publisert 22.10.19 - 08:54

Dette er slett ikke det perfekte allroundkameraet for alle. Det er ikke raskt nok til sport, kan ikke tas med under vann, og det finnes ingen egentlig egnet zoom til dyrefotografering. Dessuten er det dyrt. I det hele tatt, har Fujifilm GFX 100 flere begrensninger, men bildekvalitet er ikke en av dem.

I de snart 20 årene vi har testet digitalkameraer, har vi ikke sett maken til bildekvalitet. Fujifilms GFX 100 er et mellomformatkamera med større bildeflate enn såkalte fullformatkameraer. Dermed har det få konkurrenter. Leica S2, Pentax 645D og Hasselblad X1D II, selvfølgelig. Men selv de må se seg slått av GFX 100.

Den 44 x 33mm store bildebrikken har 102 megapiksler oppløsning. Kameraet har kan også lagre 16- og 14-bits råfiler, og ta opp 4K-video med 4:2.2 10-bit fra HDMI-utgangen. Samtidig har det femaksers 5,5-trinns bildestabilisering, 425 fokuspunkter med fasefokus, og fem bilder/s skuddtakt.

Det gjør kameraet svært anvendelig både til høyoppløste stillbilder og høyoppløst video.

Vertikalgrepet er litt lite og litt glatt, men det er til å leve med, for betjeningen er ellers forbilledlig oversiktlig med tre skjermer og verdens største OLED-søker.

Men det er bildenes fargedybde, dynamikk og støyfrie filer, som rager høyest her. Det gjelder ikke bare råfilene, men også de prosesserte jpeg-filene, som jeg ikke kan huske å ha sett bedre gjengitt i noe annet kamera. Til landskap vil oppløsningen gi et uovertruffent detaljnivå, fargedybden vil gi svært naturtro gjengivelse av hudtoner, og fraværet av bildestøy vil gi mørke og støyfrie bilder.

Kameraet vil passe like godt på stativ i studio, som ute i naturen til landskapsbilder, eller til arkitektur, kort sagt det aller beste med unntak for sport.

Fujifilm GFX100 er det beste kameraet vi har testet. På bildekvalitet. Det har noen mangler på betjening, og er ikke noe lynraskt actionkamera. Men det er ingen kameraer vi har testet som leverer like fantastiske bildefiler, og da mener vi ikke bare oppløsningen, men farger, dynamikk, kontrast, og tonaliteten som er den beste vi har sett hittil. Kameraet er kostbart, det er stort og har noen ergonomiske utfordringer, men det er trolig ikke nok til å holde unna fotografer som skal ha den beste bildekvaliteten, koste hva det koste vil.

Annonse
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Følg Lyd & Bilde