Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Vi kårer

Ratched

Skrevet av / 27.10.20 - 12:00
Ratched

De fleste av oss har vel en gang eller to bråvåknet, dyvåte av svette, en mørk og lumsk natt, plaget av et fryktelig mareritt om søster Ratched?

Ikke? Ringer ingen bjeller sier du? Søster Ratched er en av filmhistoriens mest ikoniske karakterer. Den iskalde, kyniske og sterkt sadistiske sykepleieren gjorde alt hun kunne for å forsure livet til smågale R.P. McMurphy (legendariske Jack Nicholson) i Milos Formans One Flew Over the Cuckoos Nest (Gjøkeredet).

Netflix-serien Ratched gir oss bakgrunnshistorien til «Søster Helvete». Ryan Murphy (American Horror Story) og Ian Brennan står bak serien som forteller oss om søster Ratched innen hun ankommer mentalsykehuset i Oregon.

Satt til like etter krigen (1947) følger vi Mildred Ratched (Sarah Paulson) i det hun søker jobb på en psykiatrisk behandlingsinstitusjon i nordlige California. Sanatoriet drives av den sterkt engasjerte Dr. Hanover (Jon J. Briones) – en mann med en broget fortid.

Ratched klarer med eleganse, slu intelligens, sexy kvinnelist og et smil om munnen, å manipulere seg inn hos Hanover – og havner umiddelbart i konflikt med den strikte oversykepleiersken, Betsy (Judy Davis).

Hennes strøkne og pertentlige ytre skjuler en helt annen, og mørk, personlighet. Utad fremstår hun som en sterk kvinne, med full kontroll og drivende god taleevne, men alene i nattemørket kommer demonene.

Serien gjenskaper 1940-tallets USA forbilledlig. Detaljrikdommen og rekvisittene er spot on, mens samfunnsordenen er preget av de hvites makt og et verdisyn der eliten ser ned på alt og alle som er «annerledes».

På overflaten er det meste rosenrødt, med herlige pastellfarger og solskinn, men miljøet og de fleste karakterene har en skjult agenda og en fortid som de forsøker å skjule etter beste evne. Det er så vi blir sittende å trippe med tærne, mens vi venter på at det hele skal eksplodere.

Stjernelaget av skuespillere (som i tillegg til Paulson består av Cynthia «Sex og singelliv» Nixon, Finn Wittrock, Charlie Carver, yndige femme fatale Alice Englert, Amanda Plummer og Rosanna Arquette) er gjennomgående fremragende, det lekre setdesignet som hentet rett ut ifra en Stanley Kubrick-film og den creepy stemningen er til å ta og føle på.

Serien er usedvanlig vellaget, nydelig filmet og klippet og balanserer fortreffelig mellom miksen av sadisme, krypende spenning, «gale» vitenskapsmenn og et sterkt personlig, menneskelig drama, hensatt til vår relativt nære historie.

Den underliggende tematikken går på å kritikk av et mannsdominert samfunn, sterke selvstendige kvinner og et menneskesyn der man skal akseptere alle som de er. En serie du ikke kan unngå å binge!

Ratched er definitivt en av årets beste, mest spennende, intelligente og interessante serier. 6 soleklare stjerner til dette enestående dramaet.

Les anmeldelsen her

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Nyhet

Bli med i en eksklusiv L&B-gruppe!

Hjelp oss til å bli bedre og mer relevant – vinn flotte premier.
Les mer
Lyd & Bilde
Scroll to Top