TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

Vi kårer Asus ZenWiFi Pro ET12

Bedre mesh-nettverk finner du ikke

Visst koster det mye penger. Men skal du ha det raskeste og beste mesh-nettverket, er Asus kongen.

forfatter
Publisert 01.11.22 - 12:00

Når trenger du egentlig et dyrt mesh-nettverk? Om ditt hjem er fullt av dumme dingser, og din eneste digitale bekymring er hvorvidt du får strømmet Netflix i 4K eller ikke, klarer du deg fint med et rimelig et. Selv et billig mesh-nettverk kan gi gode hastigheter, dersom det er få tilkoblede enheter å holde kontroll på.

Har du derimot fibernett med en båndbredde på 500 Mbit/s eller mer hver vei, må du opp i pris. Særlig dersom du har et stort hjem proppfullt av smarte dingser.

To velutstyrte enheter

Asus ET12 består av to enheter, som begge er identiske. Det betyr at du selv kan velge hvilken som skal være ruter, og hvilken som er satellitt (node).

På baksiden sitter fire Ethernet-porter, hvor to av dem er standard 1 Gbit/s, mens to er på hele 2,5 Gbit/s. De tregeste brukes til å koble til smartenheter som enten ikke støtter WiFi eller som du ønsker en mest mulig stabil internettkobling til.

De raskeste portene brukes til selve infrastrukturen i mesh-nettverket, også kjent som backhaul. På ruteren skal porten merket WAN kobles til modemet ditt, mens den merket LAN er forbeholdt kablet forbindelse til noden. Denne kobles til nodens WAN-port.

Ekstrem ytelse

Asus ZenWiFi Pro ET12 koster mye, men så er det også styggraskt, meget stabilt, og blant de mest fleksible systemene tilgjengelig. Så støtter det WiFi 6E, og dermed det nye 6 GHz-båndet.

Uansett hvor mange noder som kobles sammen, kan alle bruke kablet backhaul om du ønsker. Nettverket kan dessuten utvides med billigere noder og rutere, om du har dødsoner hvor det er mindre viktig med disse hastighetene.

Appen har gode innstillingsmuligheter, bra oversikt, og ingen av nettverkets funksjoner er låst til betalt abonnement. Kun om du ønsker utvidet digital sikkerhet.

Har du gigabit-internett og ønsker det raskeste og beste, så er listen kort, og så langt er det ET12 som troner på toppen blant de vi har testet. Med vanvittige hastigheter, og super stabilitet.

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Følg Lyd & Bilde