TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi
☀️SOMMERTILBUD☀️ - 6 UKER KUN 6 KR

GRUPPETEST: 4 superkraftige gaming-laptops

Gaming-laptops uten kompromiss

Gå aldri ned på utstyr! Vi har testet fire bærbare PC-er som ikke lar deg i stikken på slagmarken.

Av / 16.07.25 - 09:15
4 superkraftige gaming-laptops

Gaming er noe av det mest krevende du kan by PC-en din på. Hvis du vil kunne spille de nyeste spillene i en oppløsning og bildekvalitet som ligner en kinofilm, og uten at skjermen hakker, må det seriøs maskinvare på bordet.

Vi har i denne testen slaktet sparegrisen, og bedt produsentene om å sende oss bærbare gaming-maskiner hvor man ikke har vært gjerrig på prisen.

Man kan finne enda råere maskiner, men for de rundt 45 000 kronene som de testede maskinene koster per stykk, må man være spesielt kritisk (og ha vunnet i lotto) for å finne grunn til å peke på begrensninger.

4 superkraftige gaming-laptops 1
(Foto: Asus)

Grafikk i nest høyeste klasse

Den viktigste komponenten i en god gaming-PC er grafikkprosessoren. Og i dag er det ikke spørsmål om hvilken produsent som skal levere grafikkprosessoren, men om hvilken av Nvidias GeForce-prosessorer man skal velge.

I den prisklassen vi befinner oss i, faller valget typisk på GeForce RTX 5080, som er den nest beste GPU-en i GeForce RTX 50-familien, som ble lansert i 2024.

Annonse

For perspektivets skyld må man huske på at det er forskjell på laptop-prosessorer og grafikkort til stasjonære datamaskiner – også selv om de heter det samme.

En GeForce RTX 5080-prosessor til en bærbar PC har ikke samme rå regnekraft som en GeForce RTX 5080 til skrivebords-PC-en. En prosessor til en bærbar er nødt til å være mer nøysom med effektforbruket – og dermed også med behovet for avkjøling.

Som tommelfingerregel kan man si at en gitt GeForce laptop-prosessor har en ytelse som noenlunde tilsvarer modellen lavere blant stasjonære grafikkprosessorer.

4 superkraftige gaming-laptops 2
(Foto: Acer)

Raske og skarpe skjermer

Gaming-laptops ble i mange år levert med skjermer i Full HD-oppløsning (1920 x 1080 piksler). Den lave oppløsningen var et nødvendig kompromiss for å oppnå en høy oppdateringshastighet på skjermpanelet fra grafikkprosessoren. Dette er heldigvis fortid, og alle maskiner i testen hadde skjermer i den oppløsningen som bærer den tekniske betegnelsen WQXGA. Da ingen kan huske bokstavkombinasjonen i mer enn 10 sekunder, har disse skjermene også kjælenavnet 2,5K, fordi oppløsningen er minst 2560 piksler i bredden.

Les også GRUPPETEST: 5 gaming-headsets Fikk du likevel ikke det fete gaming-headsettet du ønsket deg til jul? Se her hva du bør kjøpe.

Selv om oppløsningen var høy, var oppdateringshastigheten på skjermen på alle deltakerne minst 240 Hz. Det betyr at man nesten må være profesjonell Counter-Strike-spiller for å komme i en situasjon hvor man kan oppdage at bildet hakker når man kaster seg rundt et hjørne.

To av de testede maskinene (Asus og Lenovo) var utstyrt med OLED-skjermer, som gir en ekstra flott bildekvalitet med dype farger og stor kontrast. Det skyldes at de enkelte pikslene i et OLED-panel selv produserer lys, og dermed ikke trenger bakbelysning. OLED-paneler har tidligere ikke kunnet konkurrere på hastighet, men fås nå i 240 Hz-utgaver også.

4 superkraftige gaming-laptops 3
(Foto: Asus)

Prosessor og RAM

Selv om grafikkortet tar størstedelen av slepet, trengs det fortsatt en kraftig prosessor. Og hos alle de fire deltakerne hadde valget falt på en Intel Core i9-prosessor. De fleste av dem i Ultra-varianten, som betyr at CPU-en også er optimert til kunstig intelligens.

Der var også enighet blant leverandørene om at det er nødvendig med tilstrekkelig med minne. Alle maskinene i testen ble levert med 32 gigabyte DDR5-RAM. Lagerplassen var hos alle 1 terabyte SSD.

4 superkraftige gaming-laptops 4
(Foto: HP)

Født til AI – men grafikkortet er vinneren

Tre av de fire gaming-laptopene i denne testen var utstyrte med Intel Core i9-prosessorer i Ultra-varianten, som er optimert til kunstig intelligens.

Våre tester viser imidlertid at det er grafikkprosessoren som trekker det tyngste lasset. Resultatene på GPU-en er markant høyere enn NPU-score på tvers av alle modellene.

Så mens en innebygd NPU (Neural Processing Unit) i prosessoren kan gjøre en forskjell på lette Ultrabook-maskiner, er forholdet et annet på gaming-PC-er, hvor grafikkortets voldsomme regnekraft også gir et forsprang når det gjelder oppgaver med kunstig intelligens.

Les også GRUPPETEST: 8 gaming-tastaturer Mekaniske tastaturer har blitt synonymt med PC-gaming. Vi har testet åtte gode alternativer, slik at du kan finne tastaturet som passer deg.

Acer Predator Helios 18 AI (PH18-73-937V)

Mer PC for pengene

Acers kjempemaskin er overveldende og voldsom uten å være dyr.

Den store 18”-skjermen gir god innlevelse i spillet. Mini-LED-bakbelysningen er nesten like lekker som OLED. Masser av festlig lys. Mye PC for pengene.
Stor og tung. Skjermen er fortsatt bare IPS. USB-C-portene er upraktisk plassert.
Les hele testen

Lenovo Legion Pro 7i OLED

Den seirende legionen

I et felt av jevnbyrdige maskiner er det Lenovo som har fått mest ytelse ut av det.

Sterkeste ytelse i testen, som setter flere rekorder. Lekker og fargerik OLED-skjerm.
Testens dyreste. Forholdsvis stor og tung.
Les hele testen

HP Omen Max 16 (16-ah0xx)

Mest til prisen

Den nedskalerte Omen-modellen inneholder samme maskinvare som konkurrentene, bare i en litt billigere innpakning.

Testens billigste. Forholdsvis kompakt. Ekstra mye lys i tastene. Godt utvalg av porter.
Dårligste skjermen i testen. Tastaturet har dårlig ergonomi.
Les hele testen

Asus ROG Zephyrus G16 (2025) (GU605CR)

Til den reisende tastaturkrigeren

Asus superlette gaming-laptop er ikke mye større enn en Ultrabook.

Lettere og slankere enn de andre. Lekkert og raffinert kabinett. Beste tastatur.
Kun Nvidia GeForce RTX 5070 Ti, og det kan ses på resultatene. Mangler numerisk tastatur.
Les hele testen
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nintendo tar ingen sjanser med Switch 2

Raskere enn de aller fleste

Oppgraderte luksushodetelefoner

Ny feature gjør den genial

Fantastisk spillopplevelse med 4K OLED

Hvis prisen var likegyldig, ville vi anbefalt PS5 Pro

Freyja gir deg et spark bak

Elektronisk luksus-smell

OLED gaming-monitor i absolutt toppklasse

OLED-kvalitet med ekstrem hastighet

Stor gaming-lyd i lommen

Spektakulær gamingskjerm med QD-OLED

Lyd & Bilde