Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Sony kjøper seg inn i Olympus

Sony investerer 3,6 milliarder kroner i et samarbeid med Olympus, som har blødd penger i 4 år.

Skrevet av / 01.10.12 - 19:19
Sony kjøper seg inn i Olympus

Olympus har savnet positive regnskapstall helt siden daværende formann Tsuyoshi Kikukawa erklerte seg skyldig i å forfalske kontoer og dekke over tap på 10 milliarder kroner. Slett ikke småpenger. Sony, som også har tapt penger de siste årene, gjør nå en gigantinvestering på 3,6 milliarder kroner i selskapet, i et prosjekt som skal hjelpe begge. Samarbeidet skjer først og fremst innenfor medisinsk utstyr, men vil også få påvirkning på kameraproduksjonen.

”Som del av våre strategiske tiltak kunngjort i april 2012, forfølger vi hos Sony veksten av vår medisinske virksomhet, med sikte på å utvikle den til en viktig pilar i vår totale virksomhetsportefølje,” sier Sonys administrerende direktør Kazuo Hirai. ”Virksomhetens- og kaptalalliansene vi har inngått med Olympus vil integreres i disse planene.”

Samarbeidsprosjekt
Selskapene skal innen utgangen av desember 2012 etablere et samarbeidsforetak, for det meste innenfor det medisinske feltet. I dette samarbeidet vil Sony eie 51 prosent av aksjene og dermed ha det siste ordet i viktige avgjørelser. Det skal blant annet produseres kirurgiske endoskoper og videomikroskoper med 3D-funksjonalitet, som vil gjøre det mulig for leger å undersøke sine pasienter på innsiden.

I tillegg til å sitte på majoritetsandelen av aksjene i dette samarbeidsprosjektet, overtar Sony 11,5 prosent av aksjene i Olympus, og gjør at de to kan dele kamerateknologier seg imellom. I stedet for å slå seg sammen til ett selskap vil altså Olympus-kameraer dra fordeler av å få tilgang til Sonys bildebrikketeknologi, mens Sony-kameraene kan utnytte Olympus sitt store utvalg objektiver og speilkomponenter.

De enorme tapene til Olympus ble brakt til overflaten da en ansatt avdekket bevis for at det var feil i selskapets ledelse i 2008.

Kilder:
New York Times
BBC News
The Wall Street Journal

Klikk her for offisiell pressemelding fra Olympus (.pdf)


sony.no

olympus.no

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

DJI gir manuelle objektiver autofokus

Proffvideo på iPhone

Lyssterk og kompakt zoom

Først med 8K-video

Fleksibel monopod

Panasonic oppgraderer Lumix S5IIX

Fly drone med stikke og goggles

Lyssterk og lett 50mm

Superzoom som kan alt

Nye versjoner av en av våre favoritter

Verdens kuleste øyeblikkskamera?

Nikon Z9 får nye funksjoner

Lyd & Bilde
Scroll to Top