annonse
annonse

test: Philips 65OLED873

Mars 2018
Philips 65OLED873
Mars 2018
Philips 65OLED873

Blendende god!

Konkurrentene må komme opp med noe spesielt for å overgå bildeopplevelsen fra Philips’ fargesprakende OLED-TV.

Pluss
Philips-skjermen leverer en blendende sterk kontrast og gnistrende farger, som bare forsterkes av det stemningsfulle Ambilight-lyset.
Minus
Philips støtter ikke Dolby Vision, og smart-grensesnittet kunne gjerne vært enda raskere.

Mens de andre TV-produsentene er opptatt med finpussen, har Philips rukket å få sine første 2018-modeller klare i butikk. Førstemann ut er Philips 65OLED873, som etter alt å dømme blir den mest prisgunstige OLED TV-en deres i år. Oppskriften er veldig lik som fjorårsmodellene: OLED-panel, P5 bildeprosessor, Ambilight og Android Smart TV. Aller best, den blir nå også tilgjengelig i 65″ utgave!

I et OLED-panel er hver eneste lille piksel ”selvlysende”, og behøver derfor ikke gjennomlysning slik et LCD-panel er nødt til å ha. Dette gir enestående kontrast og blekk-aktig gjengivelse av svart, som på kort tid har gjort OLED-teknologien til førstevalget i high-end klassen. Så også hos Philips, som ruller ut hele tre modellserier med OLED i år.

Lillebror 55POS9002 (som fortsetter i 2018) er en forrykende god TV på mange måter, ikke minst takket være den forrykende kombinasjonen av OLED og Ambilight, som er Philips patenterte omgivelseslys. Det eneste vi savnet var i grunn en større modell: De som har sansen for god bildekvalitet ønsker seg gjerne noe større enn 55”, må vite!

Design

Philips 65OLED873. (Foto: Philips)

Philips har ikke sett noe behov for å gjøre noen endringer på designen. 65OLED873 er en slank og lekker TV med diskré fremtoning. Den må klare seg uten den eksklusive glassrammen til toppmodellen OLED 973, men er like fullt flott å se på. Det syltynne OLED-panelet har en koksgrå stålramme. Den kan minne om LGs OLED C7 modell, hvor bildet ikke går helt ut i kantene, men etterlater seg en tynn svart stripe mellom bilde og innramming. Den børstede metallfoten har ellers en fin utforming, og er smal nok til at 65” utgaven får plass på de aller fleste TV-bord.

Brukervennlighet og finesser

Philips-modellen kjører Android 7.0 som operativsystem, med alt det innebærer av smarte finesser. TV-en er for det meste superenkel å sette opp, og dersom du har en Android-mobil med Gmail-konto kan du bruke denne til å sette opp TV-en, dele info om Wi-fi og brukerkontoer.

Brukergrensesnittet er veldig likt som andre Android-TV-er, med YouTube og andre apper lett tilgjengelig på startskjermen. Når vi vil gjøre mer avanserte valg og innstillinger, kommer vi derimot over i Philips egenutviklede menysystem. Her har det ikke skjedd særlige endringer siden sist. Menystrukturen krever litt tilvenning, og måten man bekrefter, hopper frem og tilbake på føles ikke like intuitiv som Samsung eller LGs systemer.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor
Det følger med to fjernkontroller i esken. Vi liker den minste aller best! Phil(Foto: Audun Hage)

Hovedfjernkontrollen utmerker seg med eget tastatur på baksiden, som gjør det enkelt å taste inn søkeord, passord og lignende. Utover det, føles fjernkontrollen litt utdatert, og pilknappene lager en irriterende klikkelyd som vi godt kunne vært foruten! Heldigvis har Philips også lagt ved en enklere mini-fjernkontroll som fungerer mye bedre. Den har langt færre knapper, og lar oss enkelt sveipe i ønsket retning.

Input lag ble målt til 35 millisekunder i Spill-modus. (Foto: Audun Hage)

Philips har i likhet med konkurrentene sørget for en egen Spillmodus med lavest mulig forsinkelse. Vi målte input lag til ca 35 ms, hvilket ikke er noen rekord, men likevel bør holde så lenge du ikke er spiller på proff-nivå!

Den største nyheten på smart-fronten i år er stemmestyring ved hjelp av Google Assistant. Philips-skjermen er klargjort for dette med innebygd mikrofon i fjernkontrollen. Vi kommer tilbake med mer info etter hvert som Google Assistant rulles ut Norden.

Bildekvalitet

Philips har alltid likt å gå sin egen vei når det gjelder bildekvalitet. Der konkurrenter som Sony og Panasonic streber etter å være så tro mot original-bildet som overhodet mulig, har Philips sine ingeniører sansen for litt ekstra krydder i sausen. Fra et puristisk ståsted er det ”fy-fy” å legge til sterkere farge, kontrast eller fremhevet skarphet – men så lenge det gjøres med måte, og er nøye tilpasset bildematerialet, kan det bidra til å heve opplevelsen, mener de.

Med Blade Runner 2049 på UHD Blu-ray byr Philips OLED 873 på en rå opplevelse, som bare underbygges av Ambilight-lyset. (Foto: Audun Hage)

Philips 65OLED873 har alle forutsetningene tilstede for å gi glimrende bildekvalitet: Foruten topp moderne OLED-panel og fargesprakende Ambilight-lys, kommer den utstyrt med deres kraftigste P5 bildeprosessor som er propp full ulike bildeforbedringskretser og algoritmer. Så hvorfor ikke ta dem i bruk, er Philips sitt argument.

TV-en har en rekke ulike bildemoduser å velge mellom, alt etter hvor kruttsterk saus du vil ha. Livlig (Vivid) er i overkant sterk for vår smak, og ligner mer på noe Chili Klaus ville foretrekke! Her er alle kontrollene dratt til maks. Menneskene på skjermen ser også ut som de har spist i overkant mye krydderrik mat, mens bildet føles litt todimensjonalt på grunn av overdreven skarphet.

Standard-innstillingen kan vi derimot like. Her tar man i bruk bildebehandlingen for å gi litt klarere og sterkere bilder enn originalt, uten at fargene blåses helt ut av proporsjoner. Den kan være velegnet til både nyheter, sport og annen TV-underholdning.

Rå skarphet og kontrast

Vi tok en runde innom klassikeren ”Breaking Bad” (Netflix, 4K), og det var nesten som å se serien på nytt! For det første er kontrasten helt rå: Metamfetamin-kongen Walter White ser enda mer furet og værbitt ut, himmelen blir enda blåere og ørkensanden desto mer stekende het, uten at det føles overdrevent eller påtatt. Legg til Ambilight-lyset som projiseres på veggen bak, og det hele føles mer nærværende og ekte.

Når man vil se film og serier slik regissøren har tenkt, er det likevel Film-innstillingen vi foretrekker. Philips har gjort en god jobb med fabrikkinnstillingene, som gir meget nøytrale og fine farger, uten overdreven skarphet. Svartnivået er tilnærmet bunnløst, med bra detaljnivå i mørke områder. Kontrasten i lyse scener imponerer stort. HDR-versjonen av Blade Runner 2049 på 4K Blu-ray formelig glinser! Sammenlignet med LGs populære 2017-modell OLED B7, er det tydelig at Philips har greid å hente ut mer kontrast, bedre skarphet og ikke minst, glattere bevegelser. Hvordan Philips gjør det mot en 2018-modell som B8 eller C8 gjenstår imidlertid å teste nærmere. Vi ser frem til en skikkelig OLED-shootout!

Kalibrering av Philips 65OLED873

Philips-skjermen kommer med ”ekspertmodusen” ISF Dag og Natt, men har utover det begrensede kalibreringsmuligheter. Her er kun 2 punkts hvitbalanse, og ingen fullverdig fargekalibrering (Color Management System). Det blir derfor vanskelig å rette opp avvik i gråskala og kalibrere den 100% til perfeksjon. Etter manuell justering endte vi likevel opp med et gjennomsnittlig delta-avvik på 3,3 på gamma og farger i Calman Colorchecker (HDR-modus), hvilket er et utmerket resultat (alt under 5 er godkjent). 

Her er våre målinger av lysstyrke:

10% testvindu: 700 nits
18% testvindu: 600 nits
25% testvindu: 480 nits
100% testvindu: 150 nits

Lydkvalitet

Philips 65OLED873 har et relativt enkelt lydsystem bestående av undermonterte høyttalere samt en ekstra ”woofer” på baksiden. Lyden er både sterk og klar med tydelig stemmegjengivelse og bra fundament. Philipsen tåler også ganske høyt volum før den låter presset. De som vil ha enda bedre TV-lyd bør vurdere en lydplanke, alternativt vente på toppmodellen OLED 973 som har en mer påkostet høyttalerløsning.

Konklusjon

Med denne 65-tommers OLED-skjermen har Philips lagt lista høyt for kommende 2018-konkurrenter. Bildekvaliteten er gnistrende god, med overbevisende kontrast og svartnivå slik vi kjenner det fra OLED. Philips har gjort en god jobb med fargene, og Ambilight-lyset sørger for den rette stemningen. 65OLED873 er helt klart verdt en anbefaling, og et meget godt kjøp til prisen.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Philips 65OLED873

Størrelse/type: 65” 4K OLED

Oppløsning: 3840×2160 (4K Ultra HD)

Operativsystem: Android Nougat (7.0)

Innganger: 4 HDMI, 3 USB

Utganger: Optisk digital lydutgang

HDR: HDR10+

Annet: 3-sidig Ambilight

Web: philips.no

Pris: 34995,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Foto.no kjøper Interfoto

To av Norges største slås sammen

Ricoh-kamera for entusiaster

Ricoh GR III kan bli den nye kompaktfavoritten

Viktig nytt om Nikon Z-kameraer

Nå kan du oppdatere Nikon Z7 og Z6

Promotert plassering
Test: Kygo E7/900

Perfekt til trening

De helt trådløse Kygo E7/900 har tøff bass, og en ekstrem rekkevidde.

Samsung utfolder seg

Den første brettbare mobilen på markedet er en realitet. Hils på Samsung Galaxy Fold. Og sett av en stor sum om du ønsker å kjøpe den

Flaggskipet Galaxy S10 er her

Vi har kjent på Samsungs nye monstermobil som har alle finesser man kan ønske seg..

test
Datacolor SpyderX Pro

Slik får du korrekte farger

Fotografer må kalibrere skjermen hvis fargene skal bli riktig gjengitt.

test
SteelSeries Stratus Duo

Gjør PC-en til en konsoll

Steelseries trådløse kontroller er perfekt til bil- og arkadespill på PC-en og mobilen.

Dykke med droner

Glem flyvende droner, undervannsdroner er morsommere.

Reisekameraer med superzoom

Panasonic-kameraer for reiseglade fotografer

Panasonics 2019 TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+

Det er bare den aller billigste TV-modellen som uteblir fra det gode selskap, når Panasonic ruller ut forbedrede HDR-formater. Og Dolby Atmos.

Hansker for pekeskjermer

Bruk mobilen uten å fryse på fingrene

Lukket toppmodell og forsterker fra Focal

Den fantastiske Utopia har fått et lukket alternativ i form av Stellia. Focal gir oss også like gjerne hodetelefonforsterkeren Arche.

annonse

Lyssterk Nikon-zoom

Nikon Z ble plutselig enda mer interessant.

McIntosh trådløse lydplanke

Se lydplanken som tror den er et anlegg

test
Sonos Amp

Sonos dobler kraften

Endelig en Sonos-forsterker kraftig nok til å drive skikkelige høyttalere med overbevisning. Og selvsagt med full multiromsfunksjon.

Canon kverker speilrefleksen

Med det nye speilløse EOS RP ser vi slutten for speilrefleksen

Helrått reisekamera fra Fujifilm

Fujifilm X-T30 får pris og rå egenskaper

test
Nikon Z6

Fulltreffer med fullformat

Billigst er best i Nikons nye Z-serie med systemkameraer.

Rekordomsetning for elektronikkbransjen

Men kjempefall for lyd- og bildeprodukter

test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­overrasker noe

Nokia 5.1 Plus er på flere punkter bedre enn man med rette kan forvente til prisen. Men man kommer ikke utenom et par kompromisser.

16 x zoom fra Olympus

Kompakt 12-200mm zoom

Audiovector slipper musikken fri

Med jording av høyttalerne har Audiovector lykkes å forbedre lyden.

test
Audeze Mobius

Ut av hodet opplevelse

Audezes luksus-headset gjør om på grunnreglene for hodetelefoner. Og så låter de godt!

anmeldelse
The Truth Matters

Dekkoperasjonen bak Irak-krigen

Bush-regjeringen løy, bevisst, om årsakene til den andre Irak-krigen – og pressen unnlot å stille dem til ansvar.

anmeldelse
BlacKkKlansman

En politisk knyttneve!

Spike Lee leverer en av sine beste filmer – om rasehat da og nå.