annonse
annonse
Sommertilbud: Få tilgang til Lyd & Bilde digitalt i en måned for 1 kr! Prøv Lyd & Bilde
annonse
annonse
annonse

Flat og fantastisk

Dette har mange ventet lenge på – en flat OLED med 4K-oppløsning!

Pluss lbadvantages
Her får du alle kvalitetene som OLED er kjent for, inkludert bunnløst svartnivå og råsterk kontrast, i en tradisjonell flat fasong.
Minus lbdisadvantages
OLEDen preges fortsatt av små feil som likevel kan være irriterende på en TV i denne prisklassen: Lysfordelingen daler litt ute i kantene, og altfor lyse menyer og kanal-logoer kan medføre midlertidig innbrenning.

LGs buede OLED-skjerm 65EG960V stakk av med prisen for årets beste high-end TV 2015. Med suveren bildekontrast, rå skarphet takket være 4K, og et bunnløst svartnivå som bare OLED kan levere, var bildekvaliteten på mange måter i en klasse for seg. Skjønt, med en prislapp på drøye 65.000 kroner er LG-skjermen dessverre også blant de dyreste 65-tommerne på markedet. I tillegg var vi litt skeptiske til hvorvidt det å ha en buet skjerm egentlig ga noen bildemessige fordeler …

 

Buet eller flat?

OLED er fremtidens bildeteknologi, kjent for sin gnistrende bildekvalitet og fleksible egenskaper. I motsetning til et LCD-panel som krever en rekke lag av glass, polariseringsfiltre og separat bakbelysning, behøver OLED bildepanelet bare en tynn plastfilm med integrerte organiske lysdioder og elektroder for å produsere bilder. Dermed kan det lages tynt og fleksibelt nok til å krummes, bøyes eller til og med rulles sammen – noe produsentene elsker å demonstrere.

Meningene rundt OLED har så langt vært delte: Alle elsker bildekvaliteten, men slett ikke alle har vært like begeistret for bueformen. En buet TV egner seg ikke nødvendigvis like godt til å henge på veggen. Den lager også konkave speilbilder og refleksjoner som kan virke sjenerende. Sist men ikke minst, skaper den buede overflaten en viss geometrisk forvrengning av bildet, for eksempel når kameraet panorerer over et landskap. Mange bildeentusiaster har derfor etterspurt en OLED-TV med tradisjonell flat fasong.

 

F for flat

Svaret fra LG kommer i form av 65EF950V; en flat 65” OLED-TV med 4K-oppløsning. Selv med sin tradisjonelle design er LG-skjermen utvilsomt lekker å se på. Bildepanelet er virkelig syltynt – sannsynligvis tynnere enn mobilen du har i lomma. LG-skjermen virker nesten litt skjør og ømfintlig i det vi løfter den ut av esken, skrur fast sokkelen og løfter den varsomt opp på TV-benken. Tro oss, selv om TV-en er lett som en fjær, bør du ikke håndtere den alene! Hvis du ønsker å veggmontere TV-en, må du uansett gjøre det med et spesialfeste fra LG, da skjermen mangler monteringshull for alminnelige VESA-braketter.

 

Selv med sin tradisjonelle flate design er LG-skjermen superslank, og lekker å se på. (Foto: Produsenten)
Selv med sin tradisjonelle flate design er LG-skjermen superslank, og lekker å se på. (Foto: Produsenten)

Brukervennlighet og finesser

65EF950V kommer med operativsystemet WebOS 2.0 og pekefjernkontrollen Magic Remote som betjening. Allerede ved første oppstart er det tydelig at LG-skjermen har rikelig med minne og prosessorkraft under panseret: Menyene laster lynraskt, og det er betryggende lite forsinkelse (input lag) på videoinngangene. Og det er lite å utsette på tilkoblingsmulighetene: 4 HDMI 2.0 innganger, alle med 4K/60p video og støtte for HDR (økt dynamikkområde) som er klargjort for det nye Ultra HD Blu-ray formatet.

Noen nye apper har kommet til siden sist, deriblant Googles egen videobutikk Play Movies & TV. LG-skjermen støtter selvsagt både Netflix og Youtube med 4K-oppløsning, som vi har benyttet som en av hovedkildene under testen, så vel som ekstern videospiller og vanlige TV-signaler.

Pekefjernkontrollen gjør det enkelt å navigere gjennom hovedmenyene, men som vi tidligere har nevnt i møte med WebOS, er ikke undermenyene de beste vi har sett. For det første er de altfor lyse, og virker nesten blendende på OLED-skjermens svarte bakgrunn. Ja, så lyssterk er menyen at den faktisk gir tendenser til midlertidig innbrenning på skjermen! For det andre virker menyene litt uoversiktlige anlagt, og tidkrevende når man hopper inn og ut av innstillinger. I vanlig bruk er WebOS likevel helt udramatisk, raskt og komfortabelt.

 

Bildekvalitet

Evnen til å vise ekte svart – totalt fravær av lys – er OLED-skjermens fremste egenskap. Mens et LCD-panel alltid er avhengig av gjennomlysning, kan hver enkelt OLED-piksel være fullstendig slukket når bildet krever det. Dette gir en suveren kontrast som bare må oppleves. Alt av detaljer, farger og bildeinformasjon kommer tydeligere frem når de males på en perfekt, svart bakgrunn. Mørke filmscener får en vesentlig bedre dybdefølelse – bedre enn selv de beste LCD- og plasmaskjermene kan vise til.

Mange av de iboende problemene vi forbinder med LCD-skjermer er som en saga blott med OLED. Her er verken problemer med ujevnt baklys (clouding), begrenset svartnivå eller snever innsynsvinkel. Det er et kvantesprang i riktig retning, og en ny standard innen bildekvalitet.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Likevel, med ny teknologi vil det alltid være rom for forbedring. En ting vi legger merke til, er at fargegjengivelsen faktisk ikke er 100% konsistent over hele bildeflaten. Testbilder med gråtoneskala avslører et litt rødlig fargeskjær, som varierer ut fra hvor man står eller sitter i forhold til skjermen. Det er også en svak forskjell i lysintensitet avhengig av hvor man står, og litt svakere lys ut mot kantene (såkalt vignettering).

Gjengivelse av bevegelser og hurtige kamerabevegelser preges av rykk og napp til tider. Selv om LG gir adgang til egenjustering av interpoleringsfunksjonen TruMotion, opplevde vi tidvis et litt rykkete bilde under panoreringene. Her skal OLED egentlig ha fordeler mot LCD teknisk sett, men det vises ikke i praksis enda.

LG er dessuten ivrige etter å vise frem OLEDs egenskaper for alt de er verdt, og i noen tilfeller smører de litt tykt på. De mørkeste gråtonene ”drukner” i svart og noen testscener blir derfor mørkere enn de egentlig skal være. Bildemodusen Normal er alt annet enn naturlig, med i overkant rødlige hudtoner. Velger vi Cinema-modus eller proffinnstillingen ISF Expert, ser det langt mer edruelig ut, men også her er det tendens til overdreven fargemetning. De som velger å gå til innkjøp av en TV i denne klassen, bør derfor ta seg råd til en proff kalibrering for å realisere det fulle potensialet.

 

Kalibrering av LG 65EF950V

Mange av erfaringene vi gjorde oss med kalibreringen av den buede modellen, kjennes igjen på den flate varianten 65EF950V. For det første er svart fullstendig svart, uten målbart lys – hvilket igjen resulterer i suveren kontrast. Men også her ser vi et tydelig ”Black crush”, der de mørkeste gråtonene forsvinner. Vi måtte faktisk øke lysstyrken flere hakk, fra 50 til 57 for at hele gråskalaen skal bli synlig. Dette er heller ikke ideelt da det introduserer et par andre utfordringer som redusert svartnivå, og LG-skjermen jobber litt imot oss underveis i form av noen energibesparende auto-dimming funksjoner, som regulerer lysstyrken på panelet.

Menysystemet på LG-skjermen har store mangler når det kommer til avansert bruk, og gjør kalibreringen til en ekstra tidkrevende jobb. Vi mener LG burde inkludere en proffmeny som er lettere å stille inn. Mange av menybegrepene er feil oversatt, og bruker ikke fagspråket når det kommer til bildeinnstillinger. ”Point” blir til poeng i stedet for punkt, for eksempel.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Til tross for ankepunktene greide vi å oppnå meget flotte bilderesultater. Med utgangspunkt i proffinnstillingen ISF Expert 1 målte vi rett over 3 i Delta-avvik, hvilket tilsier en klart godkjent korrekt fargebalanse. Det største avviket ligger i noe redusert nivå i primærfargen blå. Dette greide vi å korrigere for under kalibrering og endte til slutt med et totalt delta-avvik på 1,14, hvilket er et utmerket resultat. Med suverent svartnivå i tillegg, er det ingen tvil om bildekvaliteten ligger helt i toppsjiktet.

 

Konklusjon

Vi var selvsagt spente på hvordan møtet med LGs flate OLED-variant ville utarte seg. Og her er det ingen store overraskelser: Alt det positive vi har sagt om den buede 65EG960V, kan også sies her. På noen områder presterer den flate OLED-varianten faktisk enda bedre, da den slipper rar bildegeometri og forvrengte speilbilder. LG har imidlertid ikke greid å løse den største utfordringen ennå, nemlig å få prisen ned til et litt mer tilgjengelig nivå. Det håper vi vil bedre seg i løpet av året, etter hvert som flere modeller og konkurrenter kommer til. Flere fortjener å oppleve hvilken rå bildekvalitet OLED kan gi!

 • 65” 4K OLED, 3840 x 2160
 • 4 HDMI 2.0, 2 USB
 • RiksTV/MPEG4
 • Netflix/HEVC
 • Magic Remote

Pris: 64999 kr
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

  Les også

  Samsung QE65Q90R

  Samsung QE65Q90R

  Samsungs nye 4K toppmodell Q90R er væpnet til tennene med bildeforbedringer. Blir 2019 året hvor QLED tar innersvingen på OLED?

  Legg til som favoritt
  Ikke kjøp ny TV før du har lest dette

  Ikke kjøp ny TV før du har lest dette

  8 tips: Går du med planer om å kjøpe ny TV i år? Her er alt du trenger å vite!Legg til som favoritt
  Beovision Harmony: 77-tommers tryllekunst fra B&O

  Beovision Harmony: 77-tommers tryllekunst fra B&O

  Går det an skjule en TV på nesten to meter i diagonalmål? Bang & Olufsen gjør et overbevisende forsøk på det.Legg til som favoritt
  Philips OLED934: Ny toppmodell avslørt

  Philips OLED934: Ny toppmodell avslørt

  Her er de første bildene av den nye toppmodellen fra Philips, OLED934!Legg til som favoritt
  Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

  Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

  Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.Legg til som favoritt
  Samsung QE65Q900R

  Samsung QE65Q900R

  Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

  Legg til som favoritt
  Seks 4K-TV-er i budsjettklassen

  Seks 4K-TV-er i budsjettklassen

  På jakt etter en rimelig ekstra-TV? Nå som butikkene skal tømme lageret for fjorårsmodeller, kan du gjøre et regelrett kupp!

  Legg til som favoritt
  Panasonics 2019 TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+

  Panasonics 2019 TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+

  Det er bare den aller billigste TV-modellen som uteblir fra det gode selskap, når Panasonic ruller ut forbedrede HDR-formater. Og Dolby Atmos.Legg til som favoritt
  Lukk meny

  LYD & BILDE
  LESERUNDERSØKELSE
  SVAR & VINN
  KYGO HODETELEFONER

  Vi ønsker kontinuerlig å forbedre oss – nå vil vi vite hva DU mener om oss.
  DELTA HER
  close-link