Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: JL Audio Fathom F113

Grand Slam

Det finnes subwoofere, også finnes det SUBWOOFERE. JL Audio setter standarden for den sistnevnte gruppen...

Skrevet av / 05.01.08 - 19:47
JL Audio Fathom F113
Audun Hage

Amerikanske JL Audio er en nokså fersk navn innen hjemme hi-fi, men innen bilstereo regnes de for å være blant de ledende produsentene. De var en av pionerene bak subwoofere til bil, og leverer i dag kresne, skreddersydde basskasser til en rekke bilmodeller. JL utvikler dessuten sine egne basselementer, og skulle ha greie forutsetninger for å bevege seg over til hi-fi subwoofere. De satte seg like greit mål om å lage de beste på markedet…

Fathom
Fathom-serien består av tre modeller, og importøren sendte oss like gjerne den verste av dem alle, F113. Den har et 13,5 tommer stort basselement som er noe av det heftigste vi har sett. Bare opphenget er nesten tre tommer tykt, og vitner om en ekstrem slaglengde. Elementet holdes i skrustikkekontroll av en forsterker som JL hevder kan gi hele 2500 Watt i korte øyeblikk. Det hele sitter innkapslet i et kraftig trykkammer-kabinett, hvor varmen ledes bort via massive kjøleribber i aluminum. Kronen på verket er finishen i blankpolert pianolakk.

På tross av de ekstreme spesifikasjonene, er F113 overraskende kompakt (Drøyt 2/3 av plassbehovet til SVS). JL Audio har også tenkt praktisk når det gjelder betjeningen, og flyttet kontrollpanelet til fronten av subwooferen. Dermed blir den mye lettere å betjene, både under oppsett og til daglig bruk. Å justere nivået krever ingen akrobatiske øvelser, og det er kanskje spesielt kjekt når du allerede brukt ryggen til å slepe rundt på den 60 kg tunge kassa.

Lydkvalitet
Det skal ganske mye til for å imponere oss etter at en SVS-subwoofer har fått utfolde seg fritt, men Fathom-suben klarer faktisk å utfordre PB13-Ultra på hjemmebane. Både når det gjelder rå slagkraft og evnen til å gjengi de aller dypeste bassfrekvensene. JL-suben har i utgangspunktet et handikap mot SVS-ens kjempestore kabinett med tre bassporter, men den gampesterke forsterkeren og det helt spesielle basselementet hjelper den til å ta igjen mye av det tapte. Vi sier mye, for SVS-suben har fortsatt litt mer skyv i den dypeste enden av bassen.

Forskjellen i slagkraft og maks nivå er ellers ikke så stor mellom de to, men F113 trekker det lengste strået når det gjelder presisjon. Bassgjengivelsen er merkbart strammere og mer detaljert enn det SVS presterer og virker, ihvertfall subjektivt sett, noe raskere.

Akkurat dette er en klar fordel i musikksammenheng, særlig hvis subwooferen skal brukes sammen med små og mellomstore high-end høyttalere. I løpet av testperioden fikk JL-suben boltre seg sammen med kresne modeller fra bl.a Marten og Audiovector, og det var overraskende enkelt å få til en sømløs overgang ned til subwooferen.

Fathom er også den eneste subwooferen i testen med automatisk romkorreksjon. Det følger med en mikrofon av høy kvalitet som du kobler direkte til suben. Slik kan den selv måle og korrigere for akustikken i rommet. Det hele tar kun et par minutter, og resulterer i en bassgjengivelse som er skreddersydd for forholdene. JL er også nøye med å poengtere at du kan koble sammen en eller flere subwoofere, som da vil korrigere seg selv perfekt for hver posisjon. Vi ser ikke noe problem med det, annet enn at prisen for en komplett bassløsning da fort vil krype opp mot prisen av en grei bruktbil.

Konklusjon
Om ikke dette er den råeste subwooferen på kloden akkurat nå, så er det i alle fall den råeste vi har testet som fortsatt beholder en noenlunde fornuftig fysisk størrelse. Fathom F113 er rett og slett skremmende kraftig, samtidig som den oser av kvalitet. Bassgjengivelsen er fysisk og hardslående nok til å gjøre selv de tristeste filmene ustyrtelig morsomme, samtidig som den er musikalsk nok til å fungere i et high-end anlegg. Oppsettet går dessuten lekende lett takket være innebygd romkorreksjon. Vel og merke etter man har ødelagt ryggen for å få den på plass…

Lyd & Bilde mener

Høy lydkvalitet Prisgunstig Plasskrevende

Også i denne testen:

6 subwoofere

Oppsummering

Bass for enhver smak

Med lett øresus og ustø gange er vi kommet til veis ende i subwoofertesten. Men hvilken subwoofer duger best til hva?

Les hele testen

SVS PB13-Ultra

Big Boss

SVS kan trygt sies å være en av markedslederne innen subwoofere. PB13-Ultra er deres største modell, og vår referanse under 15.000 kroner.

Høy lydkvalitet Prisgunstig
Plasskrevende
Les hele testen

XTZ 99 W12 DSP

Bass for feinschmeckerne

XTZ har på kort tid opparbeidet seg et renommé som respektabel høyttalerprodusent, og det er mye takket være deres prisgunstige subwoofere.

Høy lydkvalitet Avanserte justeringsmuligheter
Ingenting til prisen
Les hele testen

Dali Ikon Sub

Enkel og effektiv

Dali er flinke til å lage gode høyttalere til fornuftige priser, og subwooferen fra den populære Ikon-serien er en enkel, men vel gjennomført konstruksjon.

Slagkraftig og underholdend
Noe ujevn dypbass
Les hele testen

Sunfire HRS-8

Liten, men tøff

Sunfire er en av de virkelige veteranene når det gjelder mikro-subwoofere, og er kjent for å lage små suber som spiller fletta av de store!

Størrelsen Bra dypbass
Begrenset lydnivå
Les hele testen

Velodyne MicroVee

Spenstig lettvekter

Velodyne MicroVee er den minste subwooferen vi har noen gang har testet, men den er slett ingen pyse av den grunn.

Superkompakt Kjapp og fyldig bass
Begrenset lydnivå
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Scroll to Top