annonse
annonse

Nikon D5500

Praktisk amatørkamera

Nikon D5500 er et av de beste systemkameraene for amatører.

Pluss
Forbedret brukervennlighet med pekeskjerm og høy bildekvalitet, gjør Nikon-kameraet til et godt valg av kamera for amatører, som også trenger et godt videokamera.
Minus
Ikke det raskeste kameraet i klassen.

Forsiktig har Nikon tatt sitt beste amatørkamera, og finpusset litt på designet, for å gjøre det mer attraktivt for kjøperne. I Nikon D5500 har man ikke tatt noen revolusjonerende grep, bildekvaliteten og ytelsen er knapt forbedret fra forgjengeren. Men brukervennligheten er litt bedre.

Resultatet er et speilreflekskamera som er litt mindre og lettere enn vanlig, med vri- og vippbar pekeskjerm som gjør det enklere å bruke, og Wifi for trådløs tilkobling til smartmobiler. Og fjernstyring av kameraet.

Nikon har gitt den skarpe pekeskjermen pekefokus og utløser, slik at man kan fokusere og ta bilde på et bestemt punkt på skjermen, bare med en lett berøring.

Sammen med blant annet en flat bildeprofil på videopptak for de som vil gjøre sine bildejusteringer selv, er det omtrent hele storyen om D5500. Under skallet er det ikke gjort store endringer sammenlignet med D5300, som fremdeles er i salg, til en lavere pris. 

Skuddtakt på fem bilder/s, 39-punkters autofokus, mic-inngang, 1080/50p HD-video med råfiler fra HMDI-utgangen, og den samme 24 Mp bildebrikken med Nikons Expeed 4-prosessor, sitter i D5500.

Det eneste som mangler, er GPS-loggingen fra D5300.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Pekeskjerm er noe man enten bruker mye eller aldri. Personlig synes jeg det er praktisk å gjøre endringer av innstillinger med pekefingeren fordi det er kjapt og oversiktlig. Noe man ikke kan på D5300. Her er det også en sensor ved siden av søkeren, som kan slukke skjermen når man kikker i søkeren. Ikke nødvendigvis fordi man trenger å spare strøm. Kameraet har nemlig mye bedre batteritid på 820 eksponeringer, mot 600 i D5300.

D5500_BK_18_55_LCD_1
Endelig et Nikon-kamera med pekeskjerm, som forbedrer brukervennligheten.

 

 

 

Bildekvalitet 

Nikon sier at den 24 Mp bildebrikken som sitter i D5500, ikke er identisk med den vi testet i D5300, men i praksis er det nesten ikke synlig forskjell i bildekvalitet. Det er ikke noe lavpassfilter foran sensorene her heller, noe som gir litt bedre detaljskarphet.

Bildedynamikken er som ventet fremragende med svært høy detaljskarphet, og meget god, mettet fargegjengivelse – så lenge man ikke bruker flat bildeprofil på stillbildene. Så langt ingen forbedringer å spore. Men på bildestøy kan det se ut som Nikon har jobbet med små forbedringer. Bildestøy som før var så vidt synlig på 3200 ISO, er bedre dempet uten at det går ut over detaljskarpheten, og bildene er fullt brukbare på 6400 IOS. Men man skal fremdeles bruke 12800 og 25600 ISO med forsiktighet.

Videokvaliteten er slett ikke verst den heller, med god skarphet og lite bildestøy. Det medfølgende Nikkor DX 15-55mm VR II, har stillegående autofokus og er et godt valg sammen med D5500. Som også kan leveres med en 18-140mm med enda mer zoom, mot et pristillegg.

 

I bruk 

Forbedringene er små i Nikon D5500, som endelig har fått pekeskjerm – og klassens beste batteritid. Bildekvaliteten er fullt på høyde med de beste i klassen, men kameraet er ikke like raskt som tilsvarende – kompakte, systemkameraer fra Sony eller Olympus.

Men tross det er Nikon-kameraet fremdeles et av de beste systemkameraene, en fotointeressert amatør kan kjøpe i dag. Bare ikke til action som krever høy skuddhastighet og rask følgefokus.

Forsiktig har Nikon tatt sitt beste amatørkamera, og finpusset litt på designet, for å gjøre det mer attraktivt for kjøperne. I Nikon D5500 har man ikke tatt noen revolusjonerende grep, bildekvaliteten og ytelsen er knapt forbedret fra forgjengeren. Men brukervennligheten er litt bedre. Resultatet er et speilreflekskamera som er litt mindre og lettere enn vanlig, med vri- og vippbar pekeskjerm som gjør det enklere å bruke, og Wifi for trådløs tilkobling til smartmobiler. Og fjernstyring av kameraet. Nikon har gitt den skarpe pekeskjermen pekefokus og utløser, slik at man kan fokusere og ta bilde på et bestemt punkt på skjermen, bare med en lett berøring. Sammen med blant annet en flat bildeprofil på videopptak for de som vil gjøre sine bildejusteringer selv, er det omtrent hele storyen om D5500. Under skallet er det ikke gjort store endringer sammenlignet med D5300, som fremdeles er i salg, til en lavere pris.  Skuddtakt på fem bilder/s, 39-punkters autofokus, mic-inngang, 1080/50p HD-video med råfiler fra HMDI-utgangen, og den samme 24 Mp bildebrikken med Nikons Expeed 4-prosessor, sitter i D5500. Det eneste som mangler, er GPS-loggingen fra D5300. Pekeskjerm er noe man enten bruker mye eller aldri. Personlig synes jeg det er praktisk å gjøre endringer av innstillinger med pekefingeren fordi det er kjapt og oversiktlig. Noe man ikke kan på D5300. Her er det også en sensor ved siden av søkeren, som kan slukke skjermen når man kikker i søkeren. Ikke nødvendigvis fordi man trenger å spare strøm. Kameraet har nemlig mye bedre batteritid på 820 eksponeringer, mot 600 i D5300. [caption id="attachment_52977" align="alignnone" width="460"]D5500_BK_18_55_LCD_1 Endelig et Nikon-kamera med pekeskjerm, som forbedrer brukervennligheten.[/caption]      

Bildekvalitet 

Nikon sier at den 24 Mp bildebrikken som sitter i D5500, ikke er identisk med den vi testet i D5300, men i praksis er det nesten ikke synlig forskjell i bildekvalitet. Det er ikke noe lavpassfilter foran sensorene her heller, noe som gir litt bedre detaljskarphet. Bildedynamikken er som ventet fremragende med svært høy detaljskarphet, og meget god, mettet fargegjengivelse - så lenge man ikke bruker flat bildeprofil på stillbildene. Så langt ingen forbedringer å spore. Men på bildestøy kan det se ut som Nikon har jobbet med små forbedringer. Bildestøy som før var så vidt synlig på 3200 ISO, er bedre dempet uten at det går ut over detaljskarpheten, og bildene er fullt brukbare på 6400 IOS. Men man skal fremdeles bruke 12800 og 25600 ISO med forsiktighet. Videokvaliteten er slett ikke verst den heller, med god skarphet og lite bildestøy. Det medfølgende Nikkor DX 15-55mm VR II, har stillegående autofokus og er et godt valg sammen med D5500. Som også kan leveres med en 18-140mm med enda mer zoom, mot et pristillegg.  

I bruk 

Forbedringene er små i Nikon D5500, som endelig har fått pekeskjerm - og klassens beste batteritid. Bildekvaliteten er fullt på høyde med de beste i klassen, men kameraet er ikke like raskt som tilsvarende - kompakte, systemkameraer fra Sony eller Olympus. Men tross det er Nikon-kameraet fremdeles et av de beste systemkameraene, en fotointeressert amatør kan kjøpe i dag. Bare ikke til action som krever høy skuddhastighet og rask følgefokus.
Vi tester over 450 produkter i året, les denne testen og få full tilgang til Lyd & Bilde
Allerede abonnent? Logg inn
Prøveabonnement
0,-
Fri tilgang til lydogbilde.no
Bronseabonnement
425,-pr/halvår
1/2 år (6 utgaver) Digitalutgaven Fri tilgang til lydogbilde.no
Sølvabonnement
749,-pr/år
Mest populær
1 år (11 utgaver) Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Gullabonnement
1149,-pr/år
1 år (11 utgaver) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Måned kr 49,-
Med et abonnement på Lyd & Bilde får du:
Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgave (iPad/Android) hver måned Betydelig rabatt Velg selv lengden på ditt abonnement, med eller uten SF Anytime Flott velkomstgave på årsabonnement
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
 • Type: 24 Mp systemkamera med APS-C bildebrikke
 • Optikk: Nikkor DX 18-55mm f3,5-5,6 VR II
 • Skjerm: 8 cm LCD-skjerm, 1 Mp billedpunkter
 • Høydepunkt: Wi-Fi, 5 bilder/s, vribar pekeskjerm, 14-bit råformat, flat bildeprofil

 

Teknisk D5500

 • Bildeformater: RAW, JPEG, H265
 • Følsomhet ISO: 100 – 25600
 • Serieopptak bps: 5
 • Video fps: 1920 x 1080 (50p)
 • Lukkertider: 30 - 1/4000 s
 • Bildestabilisator: Nei
 • Søker: Optisk 95 % visning
 • Blits: Innebygget, TTL blitssko
 • Batteri: Li-ION, 820 bilder
 • Mål mm (bxhxd): 124 x 97 x 70
 • Vekt gram: 420 m batteri
Pris: 8299,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
gruppetest
7 par vegghøyttalere

Lyd, lyd fra veggen der

Hvorfor skal du godta middelmådig lyd, bare fordi du ikke ønsker store, prangende høyttalere i stua?

test
Leica Q2

Verdens beste ­kompaktkamera

Når kun det beste er godt nok, kan Leica Q2 være svaret.

anmeldelse
Quicksand – Störst av allt, sesong 1

Skremmende samtidsdrama

Skremmende drama som bringer den amerikanske våpenkulturen inn i vår egen trygge bakgård.

Annonsørinnhold
Asus Zenbook-serie

Asus går helt til kanten med ny Zenbook-serie

17 timers batteritid, en skjerm som utgjør 95 prosent av overflaten og numerisk tastatur gjemt i laptopens touchpad. Alt sammen testet for å leve opp til militære standarder. Asus flytter grensen for hva man kan forvente av en laptop som veier under 1700 gram.

Her er Samsungs super-selfiekamera

Den nye A-serien går fra budsjett til luksus med heldekkende skjerm og vendbart trippelkamera!

test
Sony Xperia 10 Plus

Bomskudd i bredformat

Tross 21:9-skjerm har Xperia 10 Plus for mange kompromisser til å overbevise.

Ikeas smarte høyttalere er her

I sommer kommer høyttalerne Symfonisk, som er et resultat av et samarbeid med Sonos.

test
Motorola moto G7 Plus

Kongen av mellomklassen

Motorola moto G7 Plus snakker til fornuften. Selvfølgelig er flaggskipmodellene på markedet bedre, men de er også tre ganger dyrere.

Beovision Harmony: 77-tommers tryllekunst fra B&O

Går det an skjule en TV på nesten to meter i diagonalmål? Bang & Olufsen gjør et overbevisende forsøk på det.

anmeldelse
I Am the Night, sesong 1

Herlig retromysterium

I svette og varme Nevada vokser Pat opp – som 16-åring snus livet hennes på hodet i det familiebakgrunnen blir kjent.

Åpent kontorlandskap? Disse hodetelefonene lover evig lykke

Logitech lanserer to modeller for deg som sjeneres av støy i kontorlokalene.

anmeldelse
Creed II

Nostalgisk testosteronbombe!

Stallone gjenforener alle kreftene fra «klassikeren» Rocky IV i en pompøs nostalgitripp.

anmeldelse
Widows

Heftig girl power!

Et spektakulært kupp går spektakulært til helvete – enkene viderefører ektemennenes tvilsomme geskjeft.

annonse

Klassisk rock på biblioteket

Opplev vintage high-end på biblioteket og lytt til musikk som på kult-barene i Japan.

Hi-fi-vår i hovedstaden

Denne helgen ringes våren inn, med messer og tilbud i flere butikker i hovedstaden.

Speilrefleks? Prøv igjen

Panasonic Lumix G90 er litt utenom det vanlige.

test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD

En real storslegge

Kan noen få naboene til å slutte å kjefte? Jeg prøver å høre musikk her!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM

Perfeksjonert og lyssterk zoom

Du har ikke sett maken. Ikke vi heller. Canons massive 28-70mm er rett og slett rå.

anmeldelse
Fabeldyr 2: Grindelwalds forbrytelser

Visuell fantasimagi

Harry Potter-universet veves mer og mer inn i Fabeldyr-universet, i en visuell fest av en film.

anmeldelse
Hunter Killer

Mayday! Mayday!

Filmen ble sluppet den 1. april – vi trodde først det var en aprilspøk…

Ser du hva dette er?

Det er en McIntosh, men ikke en forsterker.

anmeldelse
The Highwaymen

Sober roadmovie

En annerledes, og stillferdig, klappjakt på tidenes mest kjente forbryterpar i USA.

Laptopfølelse på iPad Pro

Beskyttelse og bakbelyst tastatur til de nye iPad Pro-modellene

gruppetest
Tre gaming headsets

Strid i familien

Logitech vs. Logitech. Har du bruk for den dyreste modellen for å vinne, eller er den billigste best i virkeligheten?

test
Rega Aura MC

En analog åpenbaring

Rega Aura MC, er phono-trinnet som lager gull av sort vinyl.

test
Huawei P30 Pro

Råeste mobilkamera noensinne!

Huawei P30 Pro er den beste kameramobilen på markedet, og befester Huaweis plass på kameratronen, hvor de har sittet trygt siden i fjor.

Vårt kundesenter hjelper deg hvis du har spørsmål eller trenger hjelp vedrørende ditt abonnement.

Du kan sende mail eller ta en telefon.

Åpningstider: mandag – fredag

0900 – 1130 og 1230 – 1500.

Support Tlf: 815 73 510

 

Support email: abo@lydogbilde.no 
×
Motta Lyd & Bilde Nyhetsbrev

×