Mitsubishi_HC4000

Test av Mitsubishi HC4000

Best i klassen

DLP-projektoren som stiller i en klasse for seg. Den er liten og snerten og med bedre bildekvalitet enn konkurrentene.

Pluss

Godt fabrikkalibrert
Meget gode farger
Bra kontrast

Minus

Ingenting

Mitsubishi HC4000 er den eneste projektoren i testen som bruker DarkChip 3 DLP-brikke fra Texas Instruments. Dette er den nest høyest spesifiserte bildebrikken (det finnes dog forskjellige prisnivåer av denne brikken), som er i stand til å gjengi et meget bra svartnivå. Den snertne størrelsen til projektoren gjør den lett å flytte på, og selv om menysystemet har et lite tiltalende grafisk grensesnitt, er det meget intuitivt i bruk. Fjernkontrollen er også grei. Til tross for en sober oppgitt kontrast og lysstyrke i forhold til de fleste andre, målte vi den faktisk til å ha mer lys enn Epson-projektoren med 92,2 footlambert (29,3 Lumen) på ca 75 tommer, og en ANSI-kontrast på 242,63:1, målt fra lerretet.

Bildekvaliteten
Rett ut av esken står ”Input level” på Normal. Dette har tydeligvis med svartnivå å gjøre, og bør settes til Enhanced for å gjengi et svartest mulig bilde. Fargegjengivelsen er naturlig og fin, best av alle rett ut av esken. Man ser det spesielt på ansikter, men også ved å måle fargebalansen. Her trenger du strengt tatt ikke skru noe som helst på fargene, akkurat som det bør være i denne rimelige prisklassen. Men om du vil perfeksjonere fargene, kan disse justeres i tre dimensjoner (tone, nivå og metning). Kontrasten hos Mitsubishi er et hakk bedre enn hos Epson, man ser på dressen til James Bond i ”Casino Royale” at den både har detaljene intakt i tillegg til å være mørkere. Og i tillegg takler den meget godt 24-til-60Hz-konvertering. Ingen sagtannete kanter her.

Såfremt rommet er mørkt, gir denne projektoren minst like god bildekvalitet som en god TV. For å sammenlikne oppover, koblet vi opp Projectiondesign Avielo Quantum til ca 40.000 kroner. Og forskjellene var ikke så store som vi på forhånd hadde trodd. Visst vil en meget kresen sjel se vitsen i å betale tre ganger mer for Projectiondesign-projektoren. Men om du ikke er helt klar på hva du skal se etter, men bare sitter og tar bildet inn over deg, er bildet hos Mitsubishi mer enn godt nok, og en drøm til 14.000 kroner.

Konklusjon
Den gjør god nytte av sin DarkChip 3 DLP-brikke, med et meget bra svartnivå og dessuten meget gode farger rett ut av esken. Ingenting med bildekvaliteten tilsier at dette er en projektor til under 20.000 kroner, og dessuten er kalibreringsmulighetene meget gode. Subjektivt mener vi den er knepent bedre enn Epson EH-TW3600, som også er en superb projektor.


Kommentarer (17)
 1. Visste ikke engang at HC3800 hadde blitt oppgradert jeg (har denne selv). Har dere sett på HC3800 før? isåfall, noen punkter dere kan nevne om forskjell/forbedringer på 4000 kontra 3800 🙂

  • Atle Nilsen 09.06.201114:07

   sjekka prisen på denne i USA, koster der under nok.6500, er det mulig å bruke en som er kjøpt derifra i Norge?

   • Geir Gråbein Nordby Geir Nordby 09.06.201114:26

    Hvis det er riktig som det står, at den takler AC strøm fra 100-240V 50/60Hz, så er svaret ja. Men da må du også forholde deg til amerikansk distributør når det kommer til reklamasjon/garanti, hvis noe går i stykker.

   • Geir Gråbein Nordby Geir Nordby 09.06.201114:28

    Forresten må du også huske på frakt, toll og norsk moms på 25 prosent. Slett ikke sikkert det er verdt bryet.

 2. Atle Nilsen 09.06.201115:44

  Hva med PAL, NTSC og de greiene?
  takler den den disse signalene eller er de vilt forskjellige?

 3. Geir Gråbein Nordby Geir Nordby 09.06.201117:35

  Tror den takler begge, projektorer er som regel meget anvendelige når det kommer til ulike formater. Forskjellen mellom PAL og NTSC i 1080p er frekvensen, PAL har 50 mens NTSC har 60. Men jeg kan ikke garantere, da jeg på ingen måte er noen spesialist på importerte produkter. Sjekk ut avforum.no om noen brukere der har noen erfaringer med projektorer fra over dammen. 🙂

 4. At den kun har én HDMI inngang burde gitt den en lavere score….

 5. kevin lindell 02.08.201116:44

  Ingen lensshift de burde o andre siden gitt den en lavere score

 6. er dette fortsatt projektoren man bør kjøpe om man har budsjett opp til 15000kr ?

  • Geir Gråbein Nordby Geir Nordby 31.08.201216:24

   Hei! Jeg kan fortsatt anbefale denne, ja. Dersom du ikke trenger 3D.

 7. Arne handeland 03.11.201217:21

  Pixmania selger denne til 8500,- nettopp fått den i hus. Anbefales!

 8. Hei, lurer på projektor og har lest mye bra om denne, men er jo en stund siden den kom ut på markedet… Er den ennå verdt 14 000? Har hørt at det er den siste projektoren Mitsubishi lager av denne prisklassen, men den skal visst ennå kunne måle seg med projektorer i 20 000-klassen. Men så er den jo tross alt godt over 2 år gammel, er det dumt å betale 14 000 for denne nå?

  • Geir Nordby 19.09.201309:05

   Hei! Den er fortsatt veldig bra. Men det kan hende jeg heller ville kjøpt Epson EH-TW6100 evt TW6100W, dersom trådløs HDMI-overføring er ønskelig.

   • Kjøpte faktisk TW6100 pga. gode reviews, men leverte den tilbake pga disse tingene:

    1. Den lagde en helt fantastisk irriterende lyd når bilde skiftet fra lyse til mørke scener (Lest at det heter Auto Iris, og skal hjelpe på sort-nivået) lignende lyd som når du zoomer med et kamera. Denne funksjonen dimmet hele bilde å det kunne jeg lett se, noe som gikk ut over opplevelsen, kunne slå av denne med det gikk jo ut over sort-nivå.
    2. Det var en LCD projektor. Jeg har snakket med folk som mener å ha peiling på dette som mener at de er mest egnet for kontor og litt lysere miljø. Da de er lys-sterke og har fine farger, men at de er dårlige på sort-nivået.
    3. Det at den hadde LCD teknologi kunne visst også gjøre at den ble «oppbrukt» innen den tid du må skifte pære og var vesentlig dårligere i bilde etter 5000 timers bruk enn en DLP projektor som ifølge samtlige ble akkurat som ny når man skiftet pære, hvis man renset speilene inni projektoren (hvis dette trengtes, kom an på hvor støvete rommet var).

    Det som bekymrer meg litt er fargehjulet, om jeg får en «regnbue-effekt».. har testet denne i ca. 10 min. hos en forhandler og la ikke merke til dette, så hvis dette ikke kan bli verre med tid så skulle vel ikke det være et problem.
    Og det at den tross alt er over 2 år gammel, med samme pris.. føler jo at den burde synke litt på de årene, men det er vel et bra tegn at den holder prisen.
    Er kanskje verdt å nevne at den skal brukes i en kjeller totalt blottet for vindu, så med dører igjen så er det ikke antydning til lys i rommet, jeg er ikke opptatt av 3D etc. men er veldig opptatt av bra 2D bilde og bra sort-nivå. Den skal bare brukes til Film og litt ps3 spilling.

    Ble litt mye tekst her, men hva er din mening til det jeg nevner her, blir jeg lurt?

    • Geir Gråbein Nordby Geir Nordby 23.09.201314:37

     Hei igjen! Auto-iris gir en tikkende lyd som kan være svært sjenerende. Jeg skrur alltid av denne. Som du påpeker så blender den også lyset i enkelte scener hvor det ikke bør gjøres. Mitt tips er derfor alltid å skru av auto-iris, og deretter kalibrere bildet så godt det lar seg gjøre. Auto-iris er en gimmick fra projektor-bransjen for å kunne skilte med de høyeste kontrastnivåene på papiret. 60.000:1, 100.000:1, 200.000:1 osv.

     At LCD-projektorer har blast svartnivå stemte bedre før enn i dag. Men, ja, forskjellen mellom svart og hvitt er ofte fortsatt bedre med DLP, men da på bekostning av regnbueartefakten.

     Regnbueeffekten blir ikke nødvendigvis verre over tid. Og ikke alle ser denne. Men dersom du først ser den, er det vanskelig å ikke se etter den etterpå. Den som leter finner, og til slutt sitter man og ser regnbue på regnbue.

     Dersom du ikke har lagt merke til denne artefakten, kan det hende du heller ikke vil se den.

     Mitsubishi-projektoren har mer smell i bildet enn nevnte Epson-projektor, så du kan trygt gå for den.

 9. Har hatt min siden jul 2011 nå. å har helt siden jeg fikk den vert plaget med at bildebrikken klikker. (plutselig kommer det en grønn remse nedover på sidene og bildet blir helt rart)
  Så skrur jeg bare av og på igjen så er det i orden. har levert den inn en gang men di fant ikke no feil. Men den kommer så sjeldent at det går fint. Har og måtte bytte lyspære i den 1 gang etter den gamle eksploderte (ja faktiskt) Men for guds skyld ikke kjøp pære i norge. mye billigere å handle fra utlandet(ebay el.) sparte meg 2000 kr 🙂
  Ellers et kjempekjøp.