Google-Nexus-7

Test av Google Nexus 7

En genistrek

Å si at man får valuta for pengene med Google Nexus 7, er årets underdrivelse. Dette nettbrettet omdefinerer begrepet "bang for the buck"!

Pluss

Android 4.1 Jelly Bean
Et røverkjøp til 2390 kroner
Høy ytelse og lynrask betjening
Lekker skjerm

Minus

Kun opptil 16 GB lagringsplass uten muligheter for SD
Ikke noe ordentlig kamera
Støtter for få videoformater

Googles eget nettbrett er utviklet av selskapet ASUS, som dermed har produsert begge vinnerne av denne stortesten. Google Nexus 7 er et blinkskudd, akkurat som testvinneren ASUS Tranformer Pad Infinity. Vi befinner oss bare i en helt annen prisklasse. I USA koster Nexus 7 med 16 GB faktisk kun 249 dollar, mens vi i Norge må hoste opp med «hele» 2390 kroner for det lille nettbrettet som er det eneste i testen utstyrt med den aller nyeste Android-versjonen, versjon 4.1 – også kjent som Jelly Bean. Det innebærer blant annet at brukeropplevelsen er blitt forbedret ved hjelp av det såkalte Project Butter, som kort fortalt prøver å forutse brukerens handlinger på skjermen før man foretar dem. Google Voice Search og flere muligheter med notifikasjoner kan vi også takke Jelly Bean for, og så byr Nexus 7 også på NFC og Android Beam, så man kan overføre filer og linker til en annen NFC-enhet kun ved å la de to berøre hverandre. Lekkert!

Nexus 7 scorer testens nest beste Geekbench-resultat, og også på en rekke andre områder er Googles nettbrett plommen i et maskinvare-gullegg. Skjermen har en oppløsning på 1280 x 800 piksler fordelt på bare 7», hvilket gir den en pikseltetthet på 216 ppi – så vidt under ASUS Tranformer Pad Infinity med 224 ppi. Responsen er rask – takket være Jelly Bean og Project Butter – når man navigerer rundt med fingrene. Det er nærmest som om fingeren går i ett med skjermen. Det gir seg utslag i testens beste surfeopplevelse med lynraske lastetider og en komplett lytefri navigasjon, fri for hakking og pauser. Testspillet vårt, Shadowgun, ser veldig bra ut på Nexus 7 og igjen reagerer skjermen så raskt på bevegelsene våre at det nærmest føles som om vi kontrollerer spillet med tankens kraft!

Men selvfølgelig kan man ikke få alt for bare drøyt 2000 kroner. Google Nexus 7 har ikke noe ordentlig kamera innebygget, så man må nøye seg med frontkameraet på 1,2 Mpix hvis man vil bruke dette nettbrettet til å ta bilder. Og selv om lyden er fremragende og bildekvaliteten likeså, opplever vi ganske store problemer ved avspilling av diverse videofiler. Vi kunne ikke få Nexus 7 til å spille av verken i AVI-format (XVID-codec) eller MKV-format (MPEG4-codec). Selv om det nok kan løses ved hjelp av tredjeparts-apper, er det fortsatt et irritasjonsmoment. Nesten utilgivelig er det også at Nexus 7 kun kan fås med enten 8 eller 16 GB lagringsplass, men likevel ikke utvides med SD-kort. Googles argument er at vi skal oppbevare dataene våre i skyen – Google Drive, for eksempel – men det er ikke til stor nytte om man befinner seg et sted uten wi-fi-tilgang, for eksempel om bord i et fly.

Alt i alt er Google Nexus 7 fortsatt et røverkjøp, og samtidig er den så lekker at det må gi selv den mest dedikerte Apple-fanboy lyst til å skifte til Android!


Kommentarer (2)
  1. Patrick 17.10.201201:06

    At den støtter for få videoformater kan jo ikke ligge under minus, når man helt sikkert har over 500 apper for nettopp dette i Play Store?
    Jeg kan da anbefale MX Player som jeg selv bruker på min Nexus 7. Enda ikke truffet på noe den ikke kan spille av.

  2. Atle Magnussen 31.10.201209:43

    Når denne kom offisielt til Norge lå prisen på 16GB på 1990,-
    Den kommer til å synke ytterligere siden 16GB nå skal prises til 199$ i USA.


*

Til toppen

Abonnér på nyhetsbrev

Siste nytt for hjemmeelektronikk direkte til din e-post