Google Nexus 10

 itemprop
Google Nexus 10

Vakre, bortkastede krefter!

Nexus 10 er beviset på at Android-systemet ikke er klar til nettbrettbruk før app-utviklerne slutter å sove i timen.

Prisen Beste nettbrett-skjerm på markedet (men kun med Googles egne apper)
Stort sett ingen apper Fås ikke med mobilt internett Minne kan ikke utvides med SD-kort

Googles Nexus-produkter er ment å demonstrere hvordan Google forestiller seg en ren og uberørt versjon av Android som spiller på parti med maskinvare produsert nøyaktig etter deres egne spesifikasjoner. Siden Google ikke produserer maskinvare selv, får søkemaskingiganten hjelp av forskjellige partnerfirmaer til å fremstille Nexus-enhetene, som deretter blir markedsført og solgt som offisielle Google-produkter.

De mest aktuelle Nexus-enhetene på markedet er smartmobilen Nexus 4 fra LG, og Nexus 7, som er et billig nettbrett produsert av Asus. Sistnevnte har blitt en stor hit blant både forbrukere og anmeldere, og vi var også begeistret for det lille nettbrettet da vi så på det i august i fjor. Vi kalte det ”et røverkjøp” og ga det fem stjerner, og vi mener fortsatt at Google Nexus 7 er det beste ”billige” nettbrettet på markedet.

Nexus 10
Derfor har vi lenge vært spent på å teste nettbrettet Nexus 10, som er produsert av Samsung og er det nyeste medlem av Nexus-familien. Samsungs Nexus 10 kan i motsetning til Asus’ Nexus 7 ikke offisielt kjøpes i Norge, og man må derfor få fatt i det via parallellimport, eller en venn i for eksempel i USA, England eller Tyskland som kan kjøpe det direkte fra Google, hvis man vil bli den lykkelige eier av det nye Google-nettbrettet.

Når vi allikevel velger å teste det er det fordi Nexus 10 er et high-end flaggskipsprodukt som skal vise forbrukerne at Android-baserte nettbrett er klare til å ta opp kampen med Apples iPad, som stadig dominerer det attraktive nettbrett-markedet.

Beste nettbrett-skjerm på markedet
Nexus 10 kommer med Samsungs 1,7 GHz Cortex A 15 to-kjerne prosessor, 2 GB RAM og enten 16 eller 32 GB harddisk, men nettbrettets absolutte fortrinn er skjermen, som med en størrelse på 10,055” og en oppløsning på 2560 x 1600 piksel (300 ppi) i skrivende stund er den beste skjermen på noe nettbrett overhodet. Ikke engang Apples ”fjerde generasjon iPad med Retina-skjerm” kan med en oppløsning på 2048 x 1536 piksel (264 ppi) på den 9,7” store skjermen følge med, og da vi mange ganger i løpet av de seneste 12 månedene har fremhevet iPad med Retina-skjerm nettopp for den suverene skjermen, er det i selv selg grunn nok til å se nærmere på Nexus 10.

De mange pikslene kom–mer til sin rett Nexus 10 har en skjermoverflate som er omtrent en fjerdedel større enn iPads Retina-skjerm, og det betyr selvfølgelig at det er plass til større bilder på Nexus-skjermen enn hos konkurrenten. Flere antall piksler kommer til sin rett når man zoomer tett inn på bilder i HD-oppløsning eller høyere. Man kommer simpelthen tettere på detaljene med Nexus 10 enn med iPads Retina-skjerm, og det uten at bildet blir pikselert. Ser vi på film (lokalt lagret på nettbrettet) i HD-kvalitet kan vi nesten ikke se forskjell på Retina-skjermen og den høyoppløste skjermen på Nexus 10, men det er heller ikke så rart da begge skjermene har en oppløsning som overstiger Full HD-standarden (1920 x 1080).

Vi er heller ikke i stand til å skjelne mellom e-bøker eller internettsider på de to nettbrettskjermene, så den endelige dommen må bli at skjermen på Nexus 10 på alle punkter matcher Apples Retina-skjerm, og at den på et par punkter er den overlegen. Helt objektivt sett.

annonse

Film ser bedre ut på iPad-skjermen
Derfor undrer vi oss selvfølgelig en hel del når vi via Netflix prøver å se den samme filmen på Nexus 10 og iPad 4. Vi legger de to nettbrettene side ved side, de er koblet opp til samme wi-fi-nettverk, og via strømming spiller de altså den samme filmen (Thor) helt parallelt, slik at vi kan gjøre en direkte og rettferdig sammenligning. Og vi må bare konstatere at filmen ser langt bedre ut på iPad 4 enn på Nexus 10. Sistnevnte skuffer med et matt bilde som byr på både pikselering og bildestøy. Det ser simpelthen ut som om iPad-skjermen er kalibrert bedre.

annonse

Det samme gjentar seg når vi prøver å se det samme foredraget på begge nettbrettene via den populære TED-appen. Også her legger vi også merke til at det ikke bare er videoen som ser dårligere ut på Nexus 10, med mindre kontrast i bildet og mattere farger. Selve appen, som på iPad 4 ser knivskarp ut og virkelig utnytter Retina-skjermens høye oppløsning, ser direkte uskarp ut på Nexus 10, og det gir oss et hint om hva som er galt.

App-utviklerne har sovet i timen
Problemet er at den flotte og høyoppløste skjermen på Nexus 10 stort sett ikke utnyttes av noen apper overhodet. Der hvor Apple har gjort et meget stort nummer av å lansere en masse ”HD-apper” samtidig med den første iPad med Retina-skjerm som kom på markedet for et års tid siden, så finnes det meget få Android-apper i Google Play-butikken som overhodet er tilpasset nettbrettbruk – eller i det hele tatt optimert til Nexus 10’s høye skjermoppløsning.

Ser vi på Apples App Store er det i alt 300.000 apper som er spesielt designet til iPad, og en stor del av disse støtter etterhvert den høyoppløste Retina-skjermen. Android-brukere må ofte ta til takke med den sammen appen uansett om den skal kjøre på en smartmobil eller på et nettbrett med superskjerm som Nexus 10, og det gjelder også de mest populære appene som Facebook, Twitter og bankenes app-løsninger. Det er faktisk kun Googles egne apper – f.eks. Chrome, Earth og Maps –som ser fete ut på den eminente Nexus 10-skjermen, men så snart du beveger deg ut i tredjepartsland er kvaliteten skuffende. Det er i øvrig også grunnen til at det lille nettbrettet med 7” skjerm – som Google egen Nexus 7 – virker langt bedre med Android enn de større modellene. Det betyr faktisk ikke så mye at en smartmobil-app blir blåst opp til 7”, og slike produkter kommer da også mer til å føles som en meget stor smartmobil enn som et riktig nettbrett.

Så god er Nexus 10
Og det er synd, for når vi ser på Google Nexus 10 isolert sett, er det snakk om en virkelig lekkerbisken. Det er lynhurtig, og i vår Benchmark-test scorer det høyere enn iPad 4 både i Geekbench (2512 mot 1785) og i Browsermark 2.0 (2521 mot 2318), noe som i hvert fall ikke blir avkreftet av vår opplevelse med Nexus 10 i hverdagsbruk. Alt går hurtig – både når man navigerer rundt i menyene og skifter mellom apper, og når man surfer på nettet – også lyd og kamera er helt på høyde med det nivå vi kjenner fra Apples iPad. Som vel å merke er nesten 1.000 kroner dyrere enn Google Nexus 10, hvis vi tar utgangspunkt i den samme konfigurasjonen med wi-fi og 32 GB minne.

annonse

Eneste minus når det gjelder maskinvare er at Nexus 10 ikke kommer i en versjon som støtter mobilt internett. Og selv om Apple-brukerne ikke anser det så viktig, er de fleste Android-brukerne vant til at man kan utvide lagerplassen via SD-kort, men det kan man egentlig like godt glemme med Nexus 10.

Konklusjon
Det er bakgrunnen for overskriften til denne artikkelen. Egentlig ville vi meget gjerne anbefale Google Nexus 10, for isolert sett er det snakk om et superlekkert produkt med en fantastisk skjerm, imponerende spesifikasjoner og en høy ytelse, men når den daglige brukeropplevelsen i den grad hemmes av ikke-optimerte apper, som tilfellet er, sitter man som bruker tilbake med en bitter smak i munnen.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

Test-abonnement
1 kr for 1 måned
Ubegrenset tilgang til
alle LB+ artikler
6 måneder
Kun 49,90 mnd
Tilgang til hele lydogbilde.no i 6 måneder
Ubegrenset tilgang til alle LB+ artikler
12 måneder
Kun 45,- mnd
Tilgang til hele lydogbilde.no i 12 måneder
Ubegrenset tilgang til alle LB+ artikler

Fakta

 • Operativsystem: Android 4.2 Jelly Bean
 • Skjerm: 10,055” WQXGA, 2560 x 1600
 • Prosessor: 1,7 GHz Cortex A15 dual core
 • Minne: 2 GB RAM
 • Harddisk: 32 GB
 • Kamera: 5 Mp (bak), 1,9 Mp (front)
 • Trådløst: 802.11 b/g/n, Bluetooth 3.0, NFC
 • Tilkobling: Micro USB 2.0, HDMI
 • Mål: 263,9 x 177,6 x 8,9 mm
 • Vekt: 603 g
 • Batteri: 9000 mAh

Pris

3800 ,-

Beste priser

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Har du noe å tilføye?
  Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  8
  Kommentarer

  0 Comment threads
  0 Thread replies
  0 Followers
   
  Most reacted comment
  Hottest comment thread
  0 Comment authors
    Motta varsler  
  nyeste eldste mest poulære
  Varlse meg om

  Alternativer til Google Nexus 10

   data-srcset

  Se, det beste iPad-kjøpet!

  Apples billige iPad har fått et par vesentlige oppdateringer som gjør den til et enda bedre kjøp, enn den var fra før.

   data-srcset

  Nye iPad Air er en smart avveining av størrelse, ytelse, funksjoner og pris.

   data-srcset

  Endelig en minimodell som ikke kompromisser med ytelse eller skjerm.

  (Foto: Produsenten)

  Apples nye nettbrett er mer kompakt, moderne, smart og nesten unødvendig raskt.

  (Foto: Produsenten)

  Vil man ha et Android-nettbrett som faktisk går an å jobbe på, er S4 det beste valget.

  (Foto: Produsenten)

  OnePlus 6 er nesten perfekt på alle områder. Et meget godt kjøp.

  (Foto: Produsenten)

  Som de vanemenneskene vi er, er det vanskelig å skifte plattform.

  (Foto: Produsenten)

  Samsungs nettbrett tåler å bli mistet i gulvet og smurt inn med gjørme.

  (Foto: Produsenten)

  Kan man få et nettbrett som er like bra som budsjett-iPad og til samme pris?

  (Foto: Produsenten)

  Samme hvor utmerket selve apparatet er, er Android-opplevelsen på et nettbrett ikke noe særlig.

  (Foto: Produsenten)

  Apple skrur opp ambisjonene til 11 med en iPad som nesten er unødvendig bra.

  Rull til toppen