Sony a6300

Mai 2016Sony a6300

Sylskarpt Sony-kamera med 4K

Med 4K og skarp bildekvalitet, er Sony a6300 et av de beste kameraene for tiden.

Pluss
Strøken bildekvalitet, lynrask autofokus, fantastisk fin søker og 4K-video. Pent pakket inn i et kamera som bare ber om å bli brukt.
Minus
Bare små forbedringer av brukervennligheten, og det mangler fremdeles pekeskjerm. Kitzoomen er under pari for et kamera i denne prisklassen.

Alle drømmer om fine bilder, og få vil bli skuffet over Sonys nye a6300. Med en fremragende bildebrikke og beskjeden størrelse, er det et godt valg for kresne som trenger et lite og godt kamera. Bildekvaliteten sørger 24 millioner blodtrimmede piksler for, som også gir deg sylskarp 4K-video.

Her er både spesifikasjonene og prisen i det øvre sjiktet, men det hindrer ikke at kameraet kan brukes av en nybegynner med ambisjoner. Kanskje vil en eldre speilrefleks pensjoneres for noe mindre som samtidig kan levere skarpere bilder. Da kan Sony-kameraet være et meget godt valg.

Det er basert på et av våre favorittkameraer, og ser nesten helt likt ut som a6000. Et kamera vi har testet to ganger tidligere. I praksis betyr det at bildekvaliteten er helt i tet for kameraer med bildebrikke i APS-format. Som for eksempel speilreflekskameraet Nikon D7200 og det kompakte systemkameraet Fujifilm X-Pro2.

Det betyr også at det stiller i en annen prisklasse enn forgjengeren, som er tilgjengelig for cirka halve prisen av en ny a6300 med Sonys lille 16-50mm zoom, som er standardzoomen for kameraet.

Med den samme oppløsningen på 24 Mp som utgangspunkt, er det ikke mye å utsette på bildekvaliteten, men her har Sony trimmet ytelsen ytterligere med noen synlige forbedringer i bildekvalitet. Ergonomien er den samme. Altså meget god, med oversiktlige knapper og et lite, men sikkert håndgrep.

 

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Mange forbedringer

Den elektroniske søkeren er oppdatert med nesten dobbelt så høy oppløsning, til 2,36 Mp og raskere 120 fps bildefrekvens. Som gir nesten null forsinkelse og kort black-out-tid (sort skjerm) mellom bildene på serieopptak. Nesten, sier jeg, fordi det er en forsinkelse som gir bildefrys på skjermen mellom hvert seriebilde på 11 bps. Men den forsvinner hvis man kan klare seg med 8 bps. Da kan man nemlig se motivet i søkeren med bare mikrosekunders black out. Det gjør det mye lettere å følge motivet med kameraet, og få det plassert innenfor bildets ytterkanter.

Det er flere andre vesentlige forbedringer her. Som en oppgradert autofokus med 425 fasesensorer som dekker tre fjerdedeler av bildeflaten, men enda bedre følgefokus på bevegelige motiver, enn forgjengeren. Som ikke var noen sinke, i mange tilfeller var kameraet raskere enn speilreflekskameraer vi sammenlignet med.

Les testen av Sony a7r II her.

Et avansert entusiastkamera trenger bedre ergonomi enn dette Sony. (Foto: Produsenten)
Et avansert entusiastkamera trenger bedre ergonomi enn dette Sony. (Foto: Produsenten)

Avansert 4K-video

Det er mer. Her er kamerahuset endelig værtettet slik at man ikke trenger å flykte inn om det begynner å regne. Det har også fått mikrofoninngang, og endelig 4K-video med fire ganger så skarp oppløsning som vanlig HD-video.

4K-video har mange telefoner også, men det er med respekt å melde himmel og hav i forskjell på videokvaliteten fra en mobiltelefon, og et kamera i denne klassen.

Filkvaliteten fra en så stor bildebrikke er overlegent bedre, og her får man proffunksjoner som tidskode på opptaket, og videoprofiler med S-Log2 og S-Log3 gammakurver. Ikke så viktig kanskje for mange, men de som ønsker et allroundkamera med bedre kontroll over videopptak, setter pris på slike spesifikasjoner.

Videofilene i 4K kan lagres i XAVC S-format med opp til 100 Mbps videostrøm og 30 eller 24 bilder/s, som gir deg lav filkomprimering med færre artefakter og høy videokvalitet. Det er også mulig å velge 1080p HD-video, med så mye som 120 bilder/s, som kan spilles av i silkemyk slow motion. Kameraet krever forresten nyere SD-minnekort for å lagre 4K. Se etter SDXC-kort merket U3-Class og UHS-I eller II.

 

Ingen pekeskjerm

Som nevnt er kameraet oppgradert med blant annet værtetting, og det gjennomførte fokussystemet gir fotografen kontroll over antallet fokuspunkter, som kan grupperes og flyttes rundt med kontrollhjulet bak på kameraet.

En styrepinne eller pekeskjerm er en bedre løsning for å navigere på skjermen, ikke bare når man blar seg gjennom de innfløkte innstillingsmenyene, men i live view med bilde på skjermen – for eksempel på videoopptak – er det mye raskere å peke på skjermen for å endre fokus. Som man kan på Panasonic og Olympus-kameraene, hvor man også kan ta bilde med en berøring på skjermen, og få fokus skarpt akkurat der man plasserer fingertuppen.

Men Sony gidder ikke høre på slikt. De insisterer på at kameraene er bedre å bruke, når de ikke har pekeskjerm. Jeg tror ikke de kommer til å være like sta i fremtiden, når de oppdager det alle andre har sett, nemlig hvor tilfredsstillende det er å kunne velge selv.

Mens de tenker på en redesign til neste generasjon axxx-kamera, kan de godt legge til et ekstra innstillingshjul. Det hender at det er praktisk å kunne både velge blender og lukkertid selv. Da trenger man to hjul innenfor rekkevidde av tommel og pekefinger.

Den lille Sony-zoomen er ikke den beste matchen med a6300. (Foto: Produsenten)
Den lille Sony-zoomen er ikke den beste matchen med a6300. (Foto: Produsenten)

Forbedret autofokus

Autofokussystemet derimot, er det beste vi har testet så langt, på et kompakt systemkamera. Med 425 fokussensorer og raskere følgefokus, låser og fokuserer det lynraskt på bevegelige motiver. Det kan også låse på øyne slik at personene i bildet får skarpt fokus. Det fungerer forbausende bra, og med en skuddtakt på 11 bilder/s, kan kameraet fryse øyeblikkene i bildeserier. Det vil si, de fleste av dem. Det hender nemlig at det bommer litt, for eksempel ved at følgefokusen flytter seg og må finne tilbake til objektet i motivet. Jeg opplevde det ikke ofte, men det kan skje. Da blir færre av bildene i serien skarpe.

4K, værtetting og autofokussystemet, er ikke det eneste som er nytt. Det er en rekke mindre forbedringer på kameraet, og mange av funksjonene kan programmeres for å være tilgjengelige på en funksjonsknapp. En slags hurtigtast, som gir deg umiddelbar tilgang til en funksjon du bruker mye.

Akkurat som på Sonys dyrere fullformat systemkameraer, kan man også her lagre bildene som 14-bits ukomprimerte råfiler (12-bit på serieopptak og når elektronisk lukker er valgt), for maksimal filkvalitet.

 

Strøken bildekvalitet

Foreløpig finnes ikke kameraet med noe annet en Sonys elektroniske kompaktzoom, en 16-50mm blender 3,5-5,6, og den kan i beste fall kalles grei nok. Kameraet kompenserer for vignettering, fortegning og uskarpe hjørner, når den er påmontert, men den er ikke god nok til å vise hvor høy detaljoppløsning kameraet kan gi.

Mitt råd er rett og slett å kjøpe et bedre objektiv. Som Zeiss 16-70mm f4, jeg blant annet har brukt i testen. Det er dessverre mye dyrere, men også mye bedre. Alternativt Zeiss 24mm, eller et av de andre Sony eller Zeiss-objektivene med fast brennvidde.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

For man får ikke utnyttet bildekvaliteten fra kameraet med den medfølgende Sony-zoomen. Skifter man til Zeiss-zoomen, forsvinner mye av vignetteringen og fortegningen, og bildende blir jevnt over mye skarpere. Det kan man blant annet se på høy ISO-følsomhet, hvor forbedret bildeprosessering gir mye bedre og skarpere detaljgjengivelse – og finere kornstøy, opp til 6400 ISO.

Derfra og opp økes både kornstøy og fargestøy markant, så 25600 for ikke å snakke om 51200 ISO, bør man unngå å bruke hvis man ikke er nødt. Man kan til nød bruke 12800 ISO når det er lite lys og objektivet lyssvakt, men jeg setter grensen ved 6400 ISO.

Det betyr at kameraet er på høyde med Nikon D7200 og Fujifilm X-Pro2, når det kommer til bildestøy, men Nikon-kameraet har litt bedre bildedynamikk, og Fuji-kamerat bedre fargegjengivelse.

Ingen av dem er i nærheten av videokvaliteten til a6300. For med 4K på vår referanse-TV fra Panasonic og en 5K iMac, er videoopptakene sylskarpe og med fantastisk dybde. Takket være den finmaskede oppløsningen.

 

Vår mening

Sony a6300 er et praktfullt kamera, tross at det ikke er perfekt. Det er en skuffelse at det ikke fikk pekeskjerm og Sony kunne godt ryddet i knapper og menystrukturen, da de konstruerte etterfølgeren til et av våre favorittkameraer. For med enda bedre autofokus, 4K-video og forbedret bildekvalitet, er Sony a6300 et av de beste blant små systemkameraer. Det er kanskje best egnet for viderekomne, noe den høye prisen ser ut til å indikere, men den gamle og stadig vekk gode a6000 er fremdeles i salg. Til halve prisen.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
  • Type: 24 Mp systemkamera med APS bildebrikke
  • Optikk: 16-50mm f3,5-5,6 (tils. 24-75mm)
  • Skjerm: 7,6 cm LCD, 921K Mp billedpunkter
  • Søker: 2,36 Mp OLED
  • Høydepunkt: 4K-video, 4D hybridfokus, Wifi, 11 bilder/s, 14-bit ukomprimert råfillagring, vippbar skjerm, mik-inngang og værtetting
Pris: 13990,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Favorittkameraet vårt blir bedre

Leica Q2 er kanskje det perfekte reisekameraet

Sonos One får ny innmat

Brukeropplevelsen på Sonos One Gen 2 er den samme som før. Så hva er egentlig nytt og annerledes?

anmeldelse
Bad Times at The El Royale

Mørkets hotell

Stilig konsept-film med A-lag av skuespillere, som ikke helt innfrir.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater bestemmer seg for å rane søramerikansk narkobaron. Det går definitivt ikke helt etter planen.

test
ikko OH1

Biller i ørene

Kinesiske ikko debuterer med høye ambisjoner til hverdagspris.

test
RME ADI-2 DAC

Den beste lyden vi har hørt

Du finner knapt noen bedre DAC til prisen, enn RME ADI-2 DAC.

Norgespremiere på superhøyttalere

Om du ikke har hørt om Kii Audio, så får du pokker meg ta turen ut til en av butikkene hvor høyttalerne Three BXT står i demo.

anmeldelse
A star is Born

Kjemien slår gnister

Cooper og Gaga synger seg inn i filmhistorien med en medrivende remake av motgang-gjør-sterk klassikeren.

test
IKEA Trådfri kontrollsett

Slå av og på

Gjør dum elektronikk litt smartere. Spesielt sammen med Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port til det smarte hjem

Vil man ha mest mulig ut av sine Trådfri smarte hjem-produkter, kommer man ikke utenom Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri dimmesett

Smart pære for nybegynnere

IKEA Trådfri dimmesett er lett å komme i gang med. Men er ikke spesielt smart på egenhånd.

Lyssterk Leica 35mm

Her er den første vidvinkelen til Leica SL fullformatkameraer

MWC 2019: Nye PC’er fra Lenovo

MWC er ikke bare en mobilmesse. Lenovo hadde også pc'er til både jobb og fritid.