annonse

Test av 6 kompakthøyttalere

Smått er godt!

De er søte og små, men skal ikke undervurderes av den grunn: Her er kompakthøyttalerne som gir deg forbløffende lydkvalitet uten å skjemme ut stuemiljøet.

annonse

Vi må innrømme det: Det er lite som er tøffere enn et par svære gulvstående høyttalere som pumper ut hardtslående bass så det klirrer i glassene. Men problemet med store høyttalere er nettopp størrelsen. De krever pusterom for å låte best mulig, og trives best med rikelig avstand fra bak- og sidevegger. Disse kravene er ikke like lette å innfri for oss som bare har et begrenset stueareal å avse til flatskjerm og stereoanlegg.

Gulvstående høyttalere gir  mye trøkk og bang, men når det gjelder lydkvalitet, viser det seg svært ofte at en stativhøyttaler til samme pris gir bedre lyd for pengene. De går riktignok ikke like dypt i bassregisteret, og kan heller ikke spille like høyt – det setter fysikkens lover en effektiv stopper for. Men til gjengjeld blir presisjonen og tempoet gjerne flere hakk bedre.

Med små kabinetter reduseres også problemet med uønskede resonanser, som svinger med og farger musikkgjengivelsen. Pengene produsentene sparer inn her, kan i stedet brukes på bedre elementer og delefilter. Og fordi de små høyttalerne er lettere å plassere optimalt, har de også lettere for å gi bra resultater enn store høyttalere i mange tilfeller. Forutsetningen er at forsterkeren har tilstrekkelig med krutt, og at den klarer å starte og stoppe basselementet med nødvendig presisjon.

Krever effekt
Selv om driftseffekten på de fleste monitorhøyttalere er blitt langt bedre, er det fortsatt grunn til å vie matching av elektronikk en smule opp¬merksomhet. Er høyttalerens følsomhet lav, blir det ikke mye fart og spenning med en liten og strømsvak forsterker. Om du går med planer om å bruke kompakte stativhøyttalere i hjemmekinoen, kan det også være lurt å sjekke om receiveren din har de nødvendige kreftene og kontrollen som skal til.
 

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Toveis kompakthøyttaler 28mm softdome, 4,5” bass/mellomtone 59Hz-25kHz frekvensgang 4 ohm impedans 86 dB følsomhet 25 x 15 x 23 cm (HxBxD) <b>Pris: Kr 7.996</b> Pris: 7996 kr
Pluss Kompakt og kruttsterk
Minus Begrenset lydtrykk
Produkter i testen
Linn Majik 109
Linn Majik 109
Linn er mest kjent for elektronikk, men lager også høyttalere. Majik 109 har vi testet tidligere, og likte dem så godt at vi lar dem prøve seg mot andre høyttalere.
Yamaha NS-B750
Yamaha NS-B750
Yamaha har gjort seg bemerket med flere gode høyttalere den siste tiden. Mon tro om også B750 kan spise kirsebær med de beste?
Jamo C803
Grand Danois
Disse store danskene er på grensen av hva som kan kalles kompakthøyttalere, men vi har tatt dem med likevel for se hva de litt større stativmodellene kan by på.

  Kommentarer

    Motta varsel  
  Varsle meg om
  annonse

  Les også

  Dynaudio Xeo 20

  Dynaudio Xeo 20

  Dynaudios trådløse, aktive høyttalere har klippet enda et par navlestrenger.
  Sonus faber Electa Amator III

  Sonus faber Electa Amator III

  Med forførerisk lyd pakket i silke, blir sansene pirret.
  Bowers & Wilkins 607

  Bowers & Wilkins 607

  Bowers & Wilkins’ diskré småtasser har et lydbilde som er mye større enn både det ytre og prisen.
  ATC SCM11

  ATC SCM11

  La deg ikke lure av det trauste utseendet og fraværet av eksotiske materialer. Disse høyttalerne får gåsehuden til å reise seg.
  KEF LSX

  KEF LSX

  Nå vet jeg hva jeg skal svare til alle som lurer på om det finnes gode, trådløse høyttalere til stereobruk.
  XTZ 99.25 Beryllium

  XTZ 99.25 Beryllium

  Med eksotisk berylliumdiskant plasserer denne høyttaleren seg godt opp i toppklassen, og gjengir musikken med et detaljnivå få er i stand til.
  Yamaha NS-5000

  Yamaha NS-5000

  Yamaha-høyttaleren er laget med samme krav til fagmessig presisjon, som konsertflyglene deres. Det kan både ses, og høres.
  DALI Callisto 2 C

  DALI Callisto 2 C

  Dali har tatt steget inn i digitalalderen med en høyttalerserie som byr på avansert teknikk til en forholdsvis rimelig pris.