TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Motorola Razr 60 Ultra

Razr 60 Ultra forteller oss at flippmobiler kan være bra

Oppgradert på alle fronter, og har nå ytterst få kompromisser sammenlignet med en tradisjonell mobil.

Av / 22.05.25 - 08:50
Motorola Razr 60 Ultra

Home mener

  • Mer robust enn forgjengeren. Bra ytelse. Greie kameraer. Virkelig brukbar ytre skjerm. Lang batteritid og raskere lading.
  • Ikke telefotokamera. Forvirrende AI-funksjon. Varmeproblemer. Få års oppdateringer.

Brettbare mobiler har kanskje ikke slått gjennom på bred front ennå, men de fleste produsentene har nå egne modeller. Samsung kan være størst, men Motorola og Google puster dem i nakken. Men det var faktisk Honor Magic V3 vi valgte til årets brettbare mobil, tett fulgt av Motorola Razr 50 Ultra, som vi mente var en alvorlig konkurrent til Samsung. I år går Motorola all-in med Razr 60 Ultra, og spørsmålet er om den ikke er den nye lederen i flippmobil-segmentet.

Motorola Razr 60 Ultra 1
(Foto: Motorola)

Utseende og konstruksjon

Det er vanskelig å se noen forskjell på den nye 60 og den tidligere modellen i sammenbrettet form. Men med en skjerm som dekker hele den ene siden, to kameraer og en heldekkende bakside finnes det egentlig ikke mye å endre på. Den kan nå fås i fire farger: rød, grønn, rosa og så den pene og oppsiktsvekkende trebaksiden som vi fikk teste.

Motorola Razr 60 Ultra 2
Et sterkere hengsle og forbedret IP-klassifisering gjør Razr virkelig robust. (Foto: Jonas Ekelund)

Motorola opplyser oss om at de har gjort om hengslet fullstendig, og at det nå er fire ganger mer holdbart. Om det er dette som gjør at den nå faktisk også er relativt støvtett med en IP48-sertifisering, fremgår ikke. Det var en av tingene vi hadde synspunkter på med den forrige modellen. Det andre var at beskyttelsesglasset føltes foreldet, men i denne modellen sitter det siste Gorilla Glass Ceramic. Dermed har vi faktisk ikke lenger noen direkte klager på robustheten hos Motorola Razr.

Motorola Razr 60 Ultra 3
Vi er litt tvilende til skallet som gjør at den ser ut som en håndveske. (Foto: Jonas Ekelund)

Skjermer

Da størrelsen på mobilen bare har blitt endret med noen tidels millimeter, ville det være vanskelig for den ytre skjermen å bli større enn den er, da den i prinsippet går kant-i-kant. Det er en like bra skjerm som tidligere, som fullstendig knuser Samsung Galaxy Z Flip 6 både når det gjelder størrelse og oppløsning. Forskjellen i forhold til fjorårets modell er at den har blitt mer lyssterk med en toppnotering på 3000 nit.

Motorola Razr 60 Ultra 4
En synlig om ikke helt forstyrrende brett på skjermen får man leve med. (Foto: Jonas Ekelund)

Under panseret har det imidlertid skjedd en del. Skjermen har nok bare blitt knapt merkbart større, men den har faktisk fått merkbart bedre oppløsning. Dessuten har lysstyrken økt til hele 4500 nit, toppresultat. Det må sies at slike ”peak”-tall er misvisende, da de måles under ekstreme forhold og bare på en del av skjermen. Derimot må Samsung igjen se seg slått, da den foruten oppløsning og størrelse også har raskere oppdatering med 165 Hz.

Annonse
Motorola Razr 60 Ultra 5
En animering som får barn til å le og se på kameraet. (Foto: Jonas Ekelund)

Kameraer

På kamerasiden har det hendt enda mer. De fleste brettbare mobilene må kompromisse litt, da det er vanskelig å få plass til tre kameraer. I fjor fikk vi foruten hovedkameraet et telekamera, noe som er litt uvanlig. Oftest velger man, som Samsung, å komplettere med en ultravidvinkel i stedet. Med Razr 60 Ultra har Motorola fulgt med strømmen og byttet zoom med ultravidvinkel i stedet. Tanken er nok at man alltid kan zoome digitalt ved å beskjære det ønskede rundt motivet, men det er vanskelig å simulere en vidvinkel. Om pikslene ikke er der, kan man ikke gjette på hva som mangler.

moto razr 60 zoom moto razr 60 wide moto razr 60 ultrawide moto razr 60 macro moto razr 60 hdr
<
>
2x digital zoom (Foto: Jonas Ekelund)

Hovedkameraet beholder fjorårets 50 megapikslers oppløsing, men har fått en større sensor. Den gir oss bedre lysstyrke, bedre dynamikk og kontrast samt bedre fargegjengivelse enn tidligere. Fra å ha beskrevet dem som ok i fjor, må vi si at årets kameraer er bra. Fraværet av et optisk 2x-kamera kan nesten erstattes av den simulerte zoomen som gir helt ok bilder, men man bør likevel ikke anstrenge den digitale zoomen for mye mer enn det. Ultravidvinkelkameraet har også 50 Mp oppløsning, som er milevis bedre enn Samsungs pinlige 12 Mp ultravidvinkel. Det har bra fargjengivelse og dynamikk samt ok detaljgjengivelse. Som en bonus har det autofokus, noe som ikke alltid er tilfellet, slik at det også tjenestegjør som et fullt kapabelt makrokamera.

moto razr 60 dark moto razr 60 light
<
>
(Foto: Jonas Ekelund)

Det store med kameraene er imidlertid at de sitter i en brettbar mobil, og det har Motorola utnyttet skikkelig. I stedet for å bruke det tvilsomme selfiekameraet kan man i stedet brette sammen mobilen og benytte de skikkelige kameraene. Dermed får man bedre kvalitet enn fra majoriteten av konkurrentene. Da benyttes den ytre skjermen som søker. Den skjermen kan også benyttes for å vise morsomme bilder når man skal ta bilder av barn slik at de ser på kameraet. Razr har også en kul funksjon når man bretter mobilen i 90 graders vinkel og holder den som et gammeldags videokamera. Da brukes den ene halvparten av skjermen som søker og den andre får videokamerakontroller.

Motorola Razr 60 Ultra 6
Holder man Razr som et gammelt videokamera, oppfører det seg slik! (Foto: Jonas Ekelund)

Bruk

Som vanlig har Motorola bare gjort mindre forandringer i grensesnittet, så de fleste som er vant til Android burde kjenne seg hjemme. Imidlertid har de sendt med et antall mer eller mindre brukbare apper samt at de har Moto-funksjonaliteten inkludert. Der kan man bruke smarte gester for å gjøre bruken enklere, samt at det finnes ytterligere sikkerhetsfunksjoner.

Motorola Razr 60 Ultra 7
Motorolas apper og tilpasninger. (Skjermbilde: L&B Home)

Motorola har plassert fingeravtrykkleseren på sideknappen i stedet for under skjermen, som nå etter hvert er normalt. Men med tanke på hvor mange måter man kan holde mobilen på, er det faktisk den eneste fungerende plasseringen.

Naturligvis har Motorola også trykket hardt på AI-funksjonene sine. Så pass mye at de har fått en egen knapp på venstre side av Razr 60. Den gir rask tilgang til Catch me Up som oppsummerer notiser og meldinger du ikke har lest, Remember This som aktiverer det du har på skjermen for senere spørsmål samt Pay Attention som spiller inn og transkriberer det som sies.

Motorola Razr 60 Ultra 8
Hvorfor må man si hvilken AI som skal benyttes, er det ikke MotoAIs jobb? (Foto: Jonas Ekelund)

Motorola samarbeider også med Google, Meta, Microsoft og Perplexity for å levere AI-funksjoner. Dette for at man ifølge Motorola skal kunne benytte korrekt språkmodell for akkurat den oppgaven man har. Men det føles ikke så ”integrert” når man ber Moto AI om å spørre Perplexity, og så åpnes Perplexitys nettside. Det er omtrent en like smidig opplevelse som når Apple Intelligence ikke kan svare, men spør om man vil åpne ChatGPT. Takk, men det kunne jeg ha gjort selv. Spørsmålet er om det virkelig er bedre, eller om det blir ”for mange kokker”. Vi synes det heller burde være opp til Moto AI enn brukeren å vite hvor man får et bra svar.

moto razr 60 3dmark moto razr 60 aitutu moto razr 60 antutu moto razr 60 battery
<
>
(Grafikk: Jonas Ekelund)

Ytelse

I fjor hadde Razr Ultra kjedelig nok en Snapdragon S-chip, som vi ellers finner i billigere mobiler, men årets modell har fått Snapdragon 8 Elite, som er den raskeste som finnes. Dermed kjører den i sirkler rundt fjorårets modell, og er raskere enn noen annen brettbar modell vi har testet. Uvanlig nok klarer den seg også riktig bra mot mobiler i normalformat. Imidlertid merket vi at den ble veldig varm ved lange ytelsestester, såpass at den i ett tilfelle lukket ned appen. Dette gjelder også for 3D-grafikk, selv om den ikke var like merkbar. Når det gjelder AI, er den takket være den moderne systemkretsen en av de raskeste. Den skal også ha skryt for sin utmerkede batteritid sammenlignet med konkurrentene.

Konklusjon

I dagens situasjon er det Motorola Razr 60 Ultra man bør kjøpe om man vil ha en flippmobil. Siden siste modell har den blitt mer robust og fått et mer brukbart sekundærkamera. Med store og brukbare skjermer, klasseledende ytelser og utmerket batteritid er det vanskelig å klage på mobilen. Om vi likevel skal forsøke, blir den vel varm iblant, og vi hadde ønsket oss en mer overbevisende AI-funksjon nå når den til og med har fått en egen knapp. Og det er vel dårlig i dagens situasjon med bare 3 års oppdateringer?

 

Karakter
Motorola Razr 60 Ultra
High End
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhetsredaktør. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Stoppes automatisk

Full tilgang 1 uke uten bindingstid!

Tilgang til ALT innhold i 1 UKE!

Populær

LB+ Total tilbud - Første mnd KUN 79,-

Tilgang til ALT LB+ innhold

Spar mest!

LB+ total 12 måneder

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

Kun 89 kr/uke
79 kr/md
Kun 154 kr/md
Med et LB+ får du:
  • Tilgang til mer enn 7800 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Magsinet digitalt – ny utgave hver måned
  • Deaktiver annonser
  • L&B+ Video – bli med L&B redaksjonen behind the scenes, på de store tech-messene og mye mer!

Ny chip, samme gamle sjarm – men ingen AI i sikte

Apple mot Android – et slag i mellomklassen

Forfinet og forbedret – men mer av det samme

Som vanlig et bra kjøp

OnePlus holder takten

Mange piksler for færre penger

Fint, men hypet nettbrett

Er Xiaomis nye toppmobil for dyr?

Mål blodtrykket med klokken

Kjøp den hvis du vil være beta-tester

Den beste mobilen du aldri ser

Honor Magic7 Pro zoomer inn der andre gir opp

Lyd & Bilde