Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

test: Linn Akurate stereoanlegg

Hekta på lyd!

Noen testprodukter er unektelig vondere å levere fra seg enn andre. I så måte er Akurate-anlegget fra Linn kanskje det verste hittil. Mer avhengighetsskapende lyd skal du lete lenge etter!

Skrevet av / 09.11.07 - 16:19
Linn Akurate stereoanlegg
Audun Hage

Skeptikere og rikssynsere må herved advares – dette blir en nokså positiv test. Ikke fordi det dreier seg om verdens dyreste eller feteste anlegg – det finnes høyttalere som alene koster det dobbelte. Ikke får du spesielt mye for pengene heller – vi snakker om et tilsynelatende enkelt stereoanlegg med en prislapp på over 200 000 kroner.

Hva er det i så fall som gjør anlegget så bra? Er det den glimrende CD-spilleren, de svært fleksible forsterkerne eller de meget potente høyttalerne? Egentlig alle tre. Men vi skal ikke fokusere altfor mye på de enkelte boksene denne gangen. La oss heller snakke litt om fordelene med et anlegg der samtlige produkter kommer fra samme hender – i dette tilfellet Skottland.

Gjennomført
Når BMW skal designe en ny bilmodell, gir de full kontroll over interiør- og eksteriørdetaljer til en og samme person. Helhet og nøyaktighet er nemlig det som teller mest når man skal lage (og ikke minst selge) en bil i millionklassen. Et slik helhetsperspektiv kan også være lurt å ha når man snakker om lyd. Hvis stereoanleggets oppgave er å servere deg musikken mest mulig ærlig og troverdig, må det jo være en fordel å ha kontroll over samtlige ledd i kjeden, slik bilprodusentene har?

Personlig har jeg både stor tro på, og god erfaring med, komplette anlegg. Da snakker vi ikke om billige minianlegg, men om ekte hi-fi-systemer som er utviklet og satt sammen av én enkelt produsent. Det kan gi økt eierglede å ha et komplett anlegg fra bare ett merke, fremfor en haug med ulike bokser av forskjellig opphav. For ikke å snakke om alle fjernkontrollene! Men det viktigste er at lyden blir akkurat slik som produsenten har ment den skal være.

Akkurat!
I de lavere prisklassene er engelske Rega en ivrig forkjemper for denne filosofien, men i high-end-klassen er det Linn som dominerer. Med grunnlegger Ivor Tiefenbrun tilbake i førersetet, har de revitalisert store deler av produktlinjen sin det siste året. Noen av produktene har til og med blitt rimeligere! Ikke verst for en skotsk produsent …

For å renske opp og rangere produktene på en lett forståelig måte, har Linn gitt mange av modellene sine nytt navn. De er nå inndelt i de tre kvalitetsnivåene Majik, Akurate og Klimax. Majik-serien har vi allerede testet med stort hell, og nå er det altså Akurate som står for tur. Akurate-serien utgjør det nyeste musikksystemet fra Linn, og består av CD-spiller, for- og effektforsterker, samt høyttalere. En DAB/FM-radio for kresne lyttere, Akurate Tuner, er også tilgjengelig.

Lyden av Linn
Sist gang vi skulle beskrive lyden av et Linn-anlegg, ble vi svar skyldig. Enda så klisjéaktig det kan høres ut, så låter det som … musikk? Sannheten er at dette er blant de produktene med minst «egenlyd» på markedet i dag. Mens mange andre produsenter velger å sette smak til lydopplevelsen med fetere bass, varmere mellomtone eller avrundede overtoner, fokuserer Linn på det motsatte – nemlig å gjøre minst mulig feil. Et hederlig mål som flere higer etter, men få klarer like bra.

Rytme, timing og nøyaktig gjengivelse av musikkens tonehøyder er det som prioriteres mest ved et Linn-produkt. Resultatet er et lydanlegg som gjør mer enn å utmerke seg på utvalgte typer musikk, eller å besitte imponerende enkeltkvaliteter. Faktisk så låter dette systemet forbløffende bra uansett hvilken musikk du utfordrer det med.

Den musikalske spennvidden er enorm – enten det er klassisk, hiphop eller skingrende hardrock-plater, så vises de alle fra sin beste side. Anlegget har en merkverdig evne til å dra ut melodien og essensen fra selv de mest miserable lydopptak, samtidig som det kan fremkalle gåsehud når man plukker fram de virkelige godbitene.

Ta for eksempel filmmusikken fra Ringenes Herre. Melodiene bør være kjent for de fleste, men det er neppe alle som har hørt dem gjengitt på den måten Linn får til. Ofte når man lytter til klassisk oppleves det som om musikerne krangler om plassen i et altfor trangt lydbilde. Et bra konsertopptak inneholder utrolig mye lydinformasjon, og det å lytte til klassisk på et dårlig anlegg blir som å spise grøt gjennom et strå – anstrengende og kjedelig.

Men dette blir som fremmedord å regne i samvær med Akurate. Strykere og blåsere får sin individuelle plass i lydbildet, og tonestrukturen gjengis avslappet, men med uvanlig presisjon. Anlegget får fram selv de minste nyanser i rolige passasjer, samtidig som det har masse overskudd idet musikken tar seg opp. En slik dynamisk kontrast er noe man må betale mye penger for i hi-fi-verdenen.

En annen aha-opplevelse kommer med Mark Knopflers siste album, Kill to get Crimson. Mark (også han fra Glasgow i Skottland) er en velkjent mester på strengene, og sjelden har vi hørt gitarlyden hans mer realistisk gjengitt. Akurate-anlegget formidler klangfargene fra gitarkassa rent og uforvrengt, men det mest imponerende er likevel presisjonen i tonene. Melodien blir lettere å følge, og man finner seg selv i å nynne uten engang å ha hørt låta før! Uten høyttalere og elektronikk som farger lyden i nevneverdig grad, er det tydelig at det musikalske budskapet kommer bedre frem enn man er vant til.

Høyttalerne
Jeg har aldri vært særlig begeistret for Linn sine høyttalere, men det var inntil jeg stiftet bekjentskap med Akurate 242. De mellomstore høyttalerne innehar den lydmessige tyngden jeg har savnet fra produsentens rimelige konstruksjoner, hvor de naturlig nok har prioritert andre ting enn dypbass og lydtrykk. Med 242-ene viser Linn at de også har peiling på å lage fullfrekvenshøyttalere. Høyttalerne utmerker seg med en velbalansert lyd der bass, mellomtone og diskant er svært nøye avstemt i forhold til hverandre.

Bassgjengivelsen er ikke nødvendigvis den mest hardtslående vi har vært borti, men helt klart blant de aller mest nøyaktige. Selv med liten avstand til bakveggen kan 242-ene vise til en meget lineær bass som ikke favoriserer enkelte frekvenser foran andre. Det gjør at tonehøydene på f.eks. kontrabass blir mer naturlig gjengitt. På tross av bakoverrettede bassporter må disse høyttalerne sies å være meget plasseringsvennlige. De går ikke av veien for å spille opp til fest heller. Her kan du spille kanonhøyt hele dagen lang hvis du ønsker, uten at lydbildet faller sammen eller lyden blir hard.

242 har ikke helt den samme supergjennomsiktige mellomtonen som Bowers&Wilkins sine Nautilus-modeller. Ei heller den samme pulverfine oppløsningen som diamantdiskantene fra samme hold. Sammenhengen i lydbildet er imidlertid fullt på høyde med toppklasse-høyttalere som Nautilus 803D, og det rytmiske engasjementet er minst like bra som fra de populære engelskmennene. Vi rakk aldri å oppgradere høyttalerne til aktiv drift, men ut fra det vi har fått demonstrert tidligere, er dette helt klart noe som kan heve lydkvaliteten flere hakk.

Flere bruksområder?
Et biprodukt av Linns musikalske fokus er at du også kan få en god lytteopplevelse av komprimerte MP3-musikkfiler fra nettverksspillere. Faktisk endte jeg opp med å bruke den tilkoblede Squeezeboxen min nesten like mye som den 20 ganger så dyre CD-spilleren. Det taler jo ikke akkurat til det aldrende lagringsmediet sin fordel. Kall meg gjerne lat, men selv om lydkvaliteten ikke kan sammenlignes, er de praktiske sidene ved harddiskbasert musikk ikke til å unngå. Dette har også Linn skjønt, og vi venter i spenning på den nye Klimax DS som blir en av de første nettverksspillerne i high-end-klassen. Som arvtager til den legendariske CD12 blir prisen trolig også deretter.

I stedet for å være fastlåst til et bestemt oppsett, har man med Linn hele tiden mulighet til å utvide. Med Akurate Kontrol som forforsterker blir det ganske enkelt, men slett ikke billig, å utvide til et komplett surroundanlegg. Linn leverer matchende senter, subwoofer og bakhøyttalere i Akurate-serien, i tillegg til de nødvendige forsterkerne. Hele anlegget kan også utvides til aktiv drift der hvert enkelt høyttalerelement drives av separate forsterkere.

Konklusjon
Selv om hver enkelt bestanddel i dette anlegget utvilsomt holder svært høy kvalitet, er det synergieffekten av et komplett anlegg som virkelig er verdt å prate om. Det føles som å lytte til et veloljet maskineri, der alle komponenter jobber på lag for å bringe deg de musikalske toner. Men det passer ikke for alle. Prisen alene er nok til å skremme de fleste, selv om det bør være innen rekkevidde for de med nedbetalt huslån eller romslig oppussingsbudsjett. Forutsatt at man allerede har drømmebilen i garasjen, da.

Dette er først og fremst et anlegg for de som vil oppnå high-end-lydkvalitet på en ukomplisert måte. Som ikke aksepterer annet enn førsteklasses kvalitet og brukervennlighet, og som i tillegg er bevisste når det kommer til design. Akurate-systemet er langt fra billig, men kan gi selv enda dyrere anlegg utfordringer når det gjelder musikalitet og naturtro lyd. Så hvorfor ikke satse på et ferdigkomponert anlegg hvis du har råd? Det er bare å bestille møte i banken …

Lyd & Bilde mener

Musikalsk spennvidde Ren og ufarget klangkarakter Fast og fyldig bassgjengivelse Bare prisen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Finn CD-samlingen frem igjen

Sensasjonelt godt kjøp

Sjarmerende kassettspiller

Lydkortet pensjonerer din high-end DAC

Spiller best uten

Bordanlegget som har alt

Et uvanlig godt kjøp

Platespiller med startknapp

Har du sett på maken

Hegel slutter ikke å overraske

Det enkleste er det beste

Verdensklasse!

Scroll to Top