Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Audiovector QR1

Forfriskende dynamikk

Kompaktmodellen QR1 er noe av det beste vi har hørt i sin prisklasse.

Skrevet av / 04.04.17 - 09:18
Audiovector QR1
Geir Gråbein Nordby

Når man krysser den magiske 5.000-kronersgrensen er det mange som ser i retning gulvstående høyttalere fremfor kompakte varianter. Større er bedre, er det lett å tenke. Og mens det er sant at større kabinettvolum og flere høyttalerelementer gjerne gir fyldigere lyd og mer bass, glemmer man noe som er svært innlysende når man påpeker det. Mindre kabinetter, færre elementer og enklere delefiltre betyr mindre og færre materialer å fordele budsjettet på. Som igjen betyr dyrere og bedre materialer innenfor samme budsjett. Derfor skal man slettes ikke undervurdere de kompakte alternativene.

Les: Test av 7 forsterkere med strømming

I tilfellet Audiovector QR1 må du ut med 11.000 kroner for et par stativhøyttalere. En dyktig produsent vil med dette budsjettet trylle frem detaljer fra musikken som man kan glemme fra en tilsvarende priset gulvmodell. Ta for eksempel Monitor Audio Silver 6 til 10.000 kroner, som vant vår gruppetest av gulvhøyttalere i sin klasse, og som er blant de aller beste av sitt slag. Men selv om denne låt både balansert og åpent, med en stram bass, så bør en tilsvarende priset kompaktmodell åpne seg enda mer i mellomtonen og oppe i det høytsvevende diskantområdet.

Foto: Audiovector

 

Vi testet den gulvstående storebroren QR3 tidligere i år, og til 19.000 kroner er den bedre enn Silver 6 på alle måter. Det skulle bare mangle, når den koster nesten det dobbelte. Vi forventer at QR1 har samme kvaliteter som QR3 fra det øvre bassområdet og hele veien oppover. Dette betyr at stemmer og instrumenter har like mye av nyanser, luft og bredde, og med samme gjennomsiktige fremføring av musikken som sin storebror. Det eneste den bør mangle er den siste oktaven i bassområdet. Den er ikke uvesentlig, og QR3 vil fylle en stor stue med fyldigere lyd mot en svartere bakgrunn, fordi bass kan sammenlignes med svartnivå på en TV. Men selve tonekvaliteten bør QR1 også ha.

Oppbygning

Som hos storebror QR3 er kabinettene gjennomført, med avrundede kanter og lekkert i svart, som vi fikk til test, men også i hvitt. Bånddiskanten på toppen har større membranflate. men er likevel lettere enn en domediskant, med den fordelen å ha mindre forvrengning i de lyseste overtonene. En bånddiskan låter derfor ofte luftigere.

Bånddiskanter har fordelen av å være tilnærmet vektløse, slik at de reagerer lynraskt på svingningene. QR1 har fått et lite filter som demper harde s-er og andre sibilanter. Foto: Audiovector

 

Om plassering

Mange høyttalere låter veldig bra langt ute fra veggen, men kan låte udefinert og svulstig i bassen når de plasseres tett inntil veggen. Men fordi de aller fleste plasserer høyttalerne sine på stativ inntil veggen eller til og med i en bokhylle, har Audiovector konstruert sine høyttalere for å også låte bra med en slik plassering. Det gjør at de kan låte litt slankere i bassen lenger ute på gulvet, enn tilsvarende konkurrenter.

Konkurrenter

Det er ikke fritt for habile konkurrenter. Kef LS50 (12.000 kr) er mesteren av stereoperspektiv, mens Focal Aria 906 (9.400 kr) har en optimal klangbalanse og er altetende på musikktyper. Ingen av dem har Dynaudio Excite X18 (13.000 kr) sin herlige tyngde i bassen, mens den fremdeles bevarer tonekvaliteten oppover. Så, ja, her skal QR1 få bryne seg på ett og annet.

Foto: Audiovector

 

Lyd som henger i luften

Det første som slår meg der høyttalerne står tilkoblet den integrerte forsterkeren Hegel H160 (22.000 kr), er hvor åpent og gjennomsiktig de låter. Overgangen mellom de to elementene er tilsynelatende sømløs, som gjør stereoperspektivet meget distinkt. Den har en fabelaktig evne til å plassere instrumentene nøyaktig i et todimensjonalt plan, både i dybde og bredde. Stemmen til LeAnn Rimes på countrylåten Love Line står tydelig i midten, samtidig som høyttalerne overbevisende gjengir rommet fra studio.

Her er dessuten tonekvaliteten mer enn på plass. Perkusjonen låter usedvanlig rytmisk, stopp- og start-egenskapene er upåklagelige.

Det er mer luft i overtonene enn med Kef LS50, og det er mer snert og dynamikk i mellomtoneområdet enn med Dynaudio Excite X18. Sistnevnte går dypere og låter større i bassen enn QR1, men QR1 er ingen smågutt. Bassen går omtrent like dypt som med den noe rimeligere Dynaudio X14 (8.500 kr), men så slår da også QR1 denne på alle andre punkter – både hva gjelder dynamikk, fart og stereoperspektiv. Og så oppløsning, da!

Min egen favoritt i prisklassen er Focal Aria 906. Disse har en fyldigere bass og låter ellers meget stramt og korrekt oppover. Men det spørs om ikke Focal må finne seg i å bli vippet av tronen.

Hør bare på Maria Sosas versjon av Ariel Ramírez’ Kyrie fra verket Misa Criolla. En fantastisk innspilling, som med riktig høyttaler gjengis med masse rom, nerve og i det hele tatt alt som kreves for å få musikken innunder huden. Og QR1 skuffer ikke, men løfter den store stemmen opp og frem, mens et stort kirkekor svever vektløst i luften. Lydbildet henger mellom de to høyttalerne, fremfor å hørbart komme fra hver høyttaler. Et tegn på kvalitet.

QR1 har ikke den tyngste og dypeste bassen, men det er det heller ikke mange kompakthøyttalere som har. Det er her kompromisset ligger når man velger bort gulvhøyttalerne. Dynaudio Excite X18 har en fyldigere og mer vital bassgjengivelse, og evner å tegne en svartere bakgrunn. Men likevel har QR1 mer sprut over det som skjer oppover, og trenger mindre strøm fra forsterkeren for å låte engasjerende. Med en liten strømmeforsterker som Yamaha WXA-50 (test kommer), så er det overraskende mye som er igjen av lydbildet fra QR1, hvor Dynaudioene blir mer sidrumpet.

Konklusjon

Audiovector QR1 er en kompakt stativhøyttaler som har det musikalske på stell. Den er lett å drive, og den har en engasjerende og energisk spillestil hele veien opp til de lyseste overtoner. Sangstemmer og instrumenter henger vektløst i luften og fyller rommet med nerve, og det er fint lite å si på dynamikken. Dette er noe av det beste man får i denne prisklassen.

Den dypeste bassen får du ikke her, og det finnes dessuten andre stativhøyttalere med dypere bass. Men vi synes heller ikke den er slank, og tonekvaliteten i bassområdet er det lite å si på.

Dette er rett og slett en av de beste høyttalerne vi har hørt i denne prisklassen.

Perkusjonen låter usedvanlig rytmisk, stopp- og start-egenskapene er upåklagelige.

picture1 picture2 picture3 picture4 picture5 picture6 picture2
<
>
Bånddiskanter har fordelen av å være tilnærmet vektløse, slik at de reagerer lynraskt på svingningene. QR1 har fått et lite filter som demper harde s-er og andre sibilanter. Foto: Audiovector

Lyd & Bilde mener

QR1 er en særdeles friskspillende, spenstig og oppløst høyttaler, som er relativt enkel å drive. Låter topp med det meste! Det finnes andre høyttalere med enda dypere bass.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Spilledåsen

Trådløse gullpokaler

Er dette Samsungs «Sonos-killer»?

Klassens beste kompakthøyttaler

Stor lyd – men vi savner noe

Vi tester rimelige lydplanker

Scroll to Top