Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: KEF LSX

En liten sensasjon

Nå vet jeg hva jeg skal svare til alle som lurer på om det finnes gode, trådløse høyttalere til stereobruk.

Skrevet av / 15.11.18 - 13:35
KEF LSX
Lasse Svendsen

– Hva vil du anbefale? Det er kanskje det spørsmålet jeg får oftest i sosiale sammenhenger. Kommer an på, pleier jeg å svare, og så starter jeg på en lengre utlegning om hva man må tenke på, hva som er vesentlig og så videre. Det er ikke alltid like enkelt å komme med et konkret svar.

Det kommer selvsagt an på hvor mye penger man vil bruke, vil jeg kanskje si, og foreslå KEF LS50 Wireless. Et par kompakte stereohøyttalere som fremdeles regjerer tronen som det beste trådløse stereoparet vi har testet på denne siden av absurd prisklasse.

Men de er likevel for kostbare for mange (25.000 kr), og for store til å få plass i bokhyllen eller på benken.

De mindre Dynaudio XEO 2 koster halvparten og spiller flott til prisen, men har ikke så mye bass, og er på vei ut. En Naim Mu-So er et godt alternativ, men leverer ikke full stereobredde, og de fleste Bluetooth-høyttalerne er så fulle av kompromisser, at lyden aldri blir helt topp.

Svaret for mange vil være de små KEF LSX. De definitivt beste trådløse stereohøyttalerne i sin klasse, etter vår mening. De er små nok til å få plass i bokhyllen, på benken, eller hengt opp på veggen ved siden av TV-en – og kan enkelt erstatte det gamle anlegget.

KEF-høyttalerne er en mer kompakt utgave av LS50 Wireless, koster halvparten og lyder forbløffende stort. Det er nesten naturstridig at en høyttaler som er så liten at den kan gjemmes bak et Knausgård-bind, kan spille så høyt, tøft og samtidig med så mye bass.

De små LSX-høyttalerne er designet av Michael Young, og alle bortsett fra den hvite, er trukket i farget stoff fra danske Kvadrat.

Fargeutvalget med signert utgave i grønt. Foto: KEF

Unik konstruksjon

I likhet med den større LS50, har LSX et Uni-Q høyttalerelement. Det kombinerer diskant og bass i en koaksial konstruksjon med diskanten i midten. En forsterker på 70 W driver bassen, mens diskanten ivaretas av en 30 W forsterker.

Denne kombinasjonen styres av en digitalprosessor som håndterer musikksignalet enten det er trådløst eller tilkoblet med kabel. For selv om de er trådløse med både tilkobling til Wifi-nettverket hjemme – eller via Bluetooth, har de også en digital, optisk lydinngang, og en analog inngang. Totalt fire kilder kan kobles til høyttalerne

De kan også kobles til ruteren hjemme med Ethernet-kabelen som da plugges i den ene høyttaleren. Den er merket Master og skal normalt plasseres til høyre, men kan konfigureres som venstre høyttaler i en app. Som vi straks kommer til.

Rett i bokhyllen

KEF-høyttalerne er 24 cm høye, og bare 18 cm dype, men man må også regne inn strømkabelen som stikker cirka fem cm ut fra baksiden. De bør likevel få plass i de fleste bokhyller.

Høyttalerne må kobles til strøm, og det følger med en kabel for å forbinde dem sammen. Den må man ikke bruke, men hvis man vil ha muligheten til å spille høyoppløste musikkfiler på 24-bit/192 kHz, må kabelen brukes.

Kun 24 cm i høyden, og stereo selvsagt. Foto: KEF

Slik bruker du dem

Det er pussig at man trenger to apper for å komme i gang. KEF Control brukes når man setter opp høyttalerne første gang, eller skal gjøre endringer i oppsettet. Mens KEF Stream brukes for å betjene høyttalerne.

Det følger forresten med en fjernkontroll, så man MÅ ikke bruke appen hele tiden.

Men appen har støtte for Spotify og Tidal, og etter hvert får den også multiromstøtte med AirPlay 2.

Stream-appen gir deg også oversikt over spillelister, musikk man har lagret og tilgang til musikkbiblioteket på datamaskiner som er tilkoblet samme nettverk.

Man kan altså koble til alt mulig. TV-en til den optiske inngangen, en analog lydkilde til 3,5mm inngangen, og strømme trådløst enten med Bluetooth, eller Wifi for bedre lydkvalitet.

Trenger man mer dypbass, kan man også koble til en subwoofer.

Det eneste høyttalerne mangler er en USB-inngang. Det finnes en USB-ut, men den gir kun ladestrøm til mobilen eller nettbrettet.

LSX er trådløse, men man kan koble til TV-en og andre lydkilder. Foto: KEF

Lyden

Lyden fra KEF-høyttalerne kan justeres med appen på telefonen. Her kan man tilpasse lyden etter hvor høyttaleren er plassert, hvor stort rommet er, og tilpasse bassnivået. I ekspert-modus kan man også justere bassrekkevidden i frekvens, og justere diskantnivået etter smak.

Til og med subwooferen kan justeres fra appen.

Høyttalerne spiller ikke riktig like høyt som de store LS50 Wireless, men det meste annet gjør de like bra. Det er egentlig oppsiktsvekkende, for det er ikke naturlig at en så liten høyttaler spiller så mektig tøft og kontrollert i bassen.

Bassgangen på Khalid og Normanis myke Love Lies, kan utfordre små høyttaleres evne til å basskontroll. Her ruller bassen mektig og presist ut i rommet. Full kontroll. Normanis vokal er praktfullt definert, og perkusjonen gjengis med skarpt fokus og snert.

Pat Methenys Are You Going With Me, fra jazzfestivalen i Montréal i ’89, lyder fantastisk fra de små høyttalerne. Som gjengir synthesizerne til Lyle Mays med en skala jeg forbinder med mye større høyttalere.

KEF-høyttalerne er ikke redd for kompleks musikk. Beethovens femte pianokonsert – keiserkonserten – med Leif Ove Andsnes og Mahler Chamber Orchestra, lyder mektig og flott. Særlig klaveret. Som får en dybde små høyttalere sliter med å gjengi. Orkesterets dynamikk er nesten sensasjonelt godt gjengitt.

Konklusjon

KEF LSX er uten tvil de fineste høyttalerne i sin klasse. De skiller seg ut på designet, de kan brukes av hele familien, og de lyder nesten sensasjonelt godt for så små, trådløse stereohøyttalere. Disse kan vi anbefale uten forbehold, og nå vet jeg hva jeg skal svare neste gang noen spør. Musikk er best i stereo, og svaret er KEF LSX.

Karakter
KEF LSX
Premium

Lyd & Bilde mener

Varm og mektig klang med praktfullt fokus, god dynamikk og forbløffende stort lydbilde. God brukervennlighet for hele familien. Ingen USB-inngang, to apper kompliserer unødig.

2 hendelser på “KEF LSX”

  1. Torsten Freund

    Tak for god anmeldelse. Findes der (stadig ikke) nogen HELT TRÅDLØSE STEREOHØJTALERE? Altså to stk. med BATTERI? Ikke bare «stereoboks» som f.eks. Audiopro C3 og T3. Har ledt forgæves.

    1. Ja, du kan kjøpe 2 stk Libratone Zipp 2. Begge har batteri, støtter AirPlay 2 og kan pares sammen for å få stereolyd. Ingen ledning mellom dem er nødvendig.

Stengt for kommentarer.

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Spilledåsen

Trådløse gullpokaler

Er dette Samsungs «Sonos-killer»?

Klassens beste kompakthøyttaler

Stor lyd – men vi savner noe

Vi tester rimelige lydplanker

Scroll to Top