Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: HiFime Sabre 9018 USB DAC

Toppkonverter til bunnpris

Den lille Sabre USB DAC setter en ny standard for hvor langt man kan komme for nesten ingen penger.

Skrevet av / 25.09.16 - 07:00
HiFime Sabre 9018 USB DAC
John Hvidlykke

I Lyd & Bilde tester vi ofte digitalkonvertere – DAC-er. Og i takt med at flere skifter ut CD-spilleren med lydfiler på harddisken, blir spesielt digitalkonvertere med USB-innganger uunnværlige. PC-ens innebygde lydkort kan være godt nok til Windows startlyd, men til tross for løfter om HD-lyd står de ikke distansen som hi-fi-kilde.

 

Engelske Eastern Audio Technology Ltd. står bak merket Hifime, som tilbyr hi-fi-komponenter til priser som er så lave at alle kan være med. Emnet for denne testen er Hifime Sabre 9018 USB DAC. Som navnet tilsier, er det en USB-basert digitalkonverter, basert på Sabre 9018K2M-konverterchip fra ESS. Det er en av de mest populære og anerkjente chips til audiofile digitalkonvertere. Men å se den i en postordre-gadget som bare koster litt over 500 kroner inklusiv frakt fra England, er ikke noe vanlig syn.

 

Sabre 9018 DAC-en er så enkel og ydmyk som det nesten er mulig: en liten plastboks med en kort USB-kabel stikkende ut på den ene siden, og en 3,5 mm minijack-tilkobling på den andre siden. Den kan enten drive et par hodetelefoner eller kobles til en linjeinngang på stereoanlegget.

 

Sabre 9018 DAC-en kobles til datamaskinen (Windows, Mac eller Linux), og gjenkjennes straks som et eksternt lydkort. Den krever ingen driver, og kan spille filer med en oppløsning opp til 24-bit/96 kHz. DSD-filer og HD-lydfiler med høyere enn 96 kHz samplefrekvens støttes ikke.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

I godt selskap

Hifime DAC-en ble koblet til en PC med høyoppløste, tapsfrie musikkfiler. Det ble benyttet et forsterkersett fra NuPrime, bestående av DAC-10H forforsterker og ST-10 effektforsterker. Høyttalerne var System Audio Pandion 30. Forsterkersettet koster knappe 30.000 kroner, og høyttalerne det dobbelte. Altså et anlegg med en samlet pris på nesten 200 ganger mer enn DAC-en. NuPrime DAC-10s innebygde USB-DAC ble brukt til sammenligning.

 

Lyden

La meg innlede med å si at Hifime DAC-en låter godt. Forbannet godt. Det er mye luft hele veien, i en grad man ikke er vant til i denne prisklassen, og scenen bak og omkring høyttalerne er stor og åpen. Det er heller ingen antydning til hardhet eller tendens til problemer med oppløsningen. Det låter nesten for godt til å være sant.

 

Et skifte til NuPrime DAC-en ga et overraskende resultat. Ikke på grunn av den store forskjellen mellom den billige Hifime og den 30 ganger dyrere NuPrime. Men tvert imot fordi de låter så godt som likt! Når man skifter mellom de to, er det likhetene mer enn forskjellene som trer frem. Begge er således kjennetegnet av en god og stor romgjengivelse, og en meget klar og detaljert mellomtone og diskant.

 

To sider av samme sak

Men kan det være …? En titt på dataarket for henholdsvis Hifime og NuPrime oppklarer mysteriet. Begge konverterne er bygget over den samme Sabre ES9018K2M DAC chip. Og selv om selve DAC-chipen bare er en av komponentene i en digitalkonverter (uten en god analog del og strømforsyning er man like langt), setter den imidlertid grensen for hvor mye man kan oppnå. Og i dette tilfellet kan man altså oppnå en hel del!

 

Når vi tester, tar vi vanligvis også hensyn til prisen på produktet. Hvis en enhet koster det samme som en luksusferie, kan man tillate seg å stille høyere krav, enn man kan til en dings som er billigere enn en returbillett til Asker. Hifime DAC-en er imidlertid så vellykket at den tåler sammenligning med konkurrenter som koster mange ganger mer.

 

Et av denne testerens yndlingsnumre er I’m Confessing fra albumet Jazz at the Pawnshop. Her er lyden av vibrafonen superklar og klingende, mens saksofonen er akkurat så sprø og tørr som den skal være. Den 30 ganger dyrere digitalkonverteren tegner det samme bilde, bare med litt mer klarhet omkring instrumentene. Men forskjellen er syltynn.

 

På Roger Waters Three Wishes fra Amused to Death er 3D-teknologien QSound brukt til å lage numre av rominformasjonen. Hvis anlegget er godt nok, kan man høre stemmer og lyder fra alle deler av lytterommet. Hifime DAC-en tegner en lydscene som brer seg langt ut på begge sider av høyttalerne. Med NuPrime DAC-10 blir scenen imidlertid litt større, og rommet virker mer homogent.

 

Konklusjon

Hifime Sabre 9018 USB DAC gir deg forbløffende mye hi-fi for forbløffende få penger. Til en pris som er ubetydelig høyere enn de aller billigste USB-lydkortene, kan du forvandle PC-en til en musikkilde av høy karat. Du får verken en masse innganger, lekker design eller bøttevis med forgylte WBT-koblinger. Men de indre verdiene – som i dette tilfellet er den glimrende Sabre digitalkonverteren – er i høyeste grad på plass! Så hvis du ellers er godt fornøyd med din analoge forsterker, er dette en billig digital oppgradering som får vår aller beste anbefaling.

 

Lyd & Bilde mener

Fantastisk god lyd for pengene. Legg til en laptop, og du har en lydkilde i virkelig høy kvalitet. Kun USB-inngang, og ingen fysisk volumkontroll. Men til denne prisen er det fantastisk!

Du vil ikke tro hvor svært forsterkerne låter

Referanselyd i premium-klassen

Finn CD-samlingen frem igjen

Sensasjonelt godt kjøp

Sjarmerende kassettspiller

Lydkortet pensjonerer din high-end DAC

Spiller best uten

Bordanlegget som har alt

Et uvanlig godt kjøp

Platespiller med startknapp

Har du sett på maken

Hegel slutter ikke å overraske

Lyd & Bilde
Scroll to Top