Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

test: Lenovo ThinkPad X1 Extreme

Ekstremt dyr

ThinkPad-toppmodellen lever bare opp til navnet når det gjelder prisen.

Skrevet av / 01.02.19 - 09:15
Lenovo ThinkPad X1 Extreme
Peter Gotschalk

Med sine 15,6 skjermtommer og en vekt på knappe to kilo ligner Lenovo ThinkPad X1 Extreme en forvokst X1 Carbon, og byr på samme robuste kabinett i hard plast og kullfiber samt et tastatur i full størrelse (noe som ikke er fullt så imponerende som tilfellet er med X1 Carbon. X1 Extreme er tross alt en del større). Den har fått et tøft navn – og ekstra (gaming-) grafikkort, og alt i alt skal den topptunede maskinen by på «noe for alle», som Lenovo selv formulerer det på sin nettside.

Som andre modeller i ThinkPad X1-serien har X1 Extreme masser av porter og tilkoblingsmuligheter. På denne sitter det 2 x USB-C med Thunderbolt 3 samt Mini Ethernet og HDMI 2.0. Foto: Lenovo

Her uttaler de nemlig direkte at X1 Extreme er både for de som spiller, for de som selv skaper innhold, og for de som strømmer videoer. Samtidig skal den som en klassisk ThinkPad med høy ytelse være den ultimate arbeidsstasjonen for medarbeidere og andre forretningsfolk, om de befinner seg i den arktiske ødemarken eller midt i en sandstorm! Og alt til en pris på litt over 30 000 kroner for selv de minste konfigurasjonene i serien.

På den andre siden finner vi blant annet 2 x USB-A 3.1, en SD-kortleser og en SmartCard-leser, som gir ytterligere muligheter for sikkerhet. Foto: Lenovo

Det er unektelig ganske mange (dyre!) pinner å kaste på bålet på en gang, og når man tester X1 Extreme i praksis, blir det meget raskt tydelig at den forsøker å være mange forskjellige ting på en gang.

Flott skjerm, men 3D-grafikken henger etter

X1 Extreme skal ha ros for sin glimrende skjerm med HDR og 4K-oppløsning. Både bilder og levende bilder står knivskarpt, og fargene er både levende og varme. Lyden er for øvrig også ganske god. Maskinen er utstyrt med Dolby Audio Premium og Dolby Atmos til headsettet, noe som resulterer i et fremragende og kraftig lydbilde med masser av tyngde, hvis man har et par gode hodetelefoner for hånden. Må man nøye seg med de innebygde høyttalerne, er opplevelsen mer middelmådig.

3D-grafikken er også flott. Med mindre man spiller spill som krever bare noen få ekstra krefter, for da begynner bildet å «lagge» så snart karakteren beveger seg. Det opplevde vi for eksempel da vi testet spillet DayZ på X1 Extreme, og det er egentlig ingen stor overraskelse. Riktig nok er maskinen utstyrt med et dedikert Nvidia GeForce GTX 1050Ti grafikkort, men det er omtrent det minste på markedet i dag, og våre Benchmark-tester (3DMark Time Spy og 3DMark Fire Strike) viste da også at X1 Extreme ikke presterer i nærheten av så godt som langt billigere, men dedikerte gaming-bærbare.

En spill som CS:Go kjører til gjengjeld flytende, men det er også mye lettere, og kan så å si kjøres av en brødrister!

Sluker strøm

Både når man spiller spill, strømmer video eller for øvrig arbeider med programmer som er litt mer krevende enn Word eller Excel, blir X1 Extreme raskt altfor varm til å ha i fanget, og viften kjører for fullt, noe som også er litt av en belastning. Man gjør også klokt i å alltid være tett på en stikkontakt, for hverken i Benchmark-testen eller hvis man i daglig bruk utsetter maskinen for ytelsestunge oppgaver som spill, strømming av video i høy oppløsning eller grafikkredigering, holder batteriet ikke lengre enn drøye to timer. Det er rett og slett ikke godt nok.

Benchmark

Som nevnt, viser våre Benchmark-tester at X1 Extreme klarer seg noe dårligere enn langt rimeligere gaming-bærbare når det gjelder 3D-grafikk. Det er ingen tvil om at den er raskere til andre typer grafikkoppgaver enn de andre ThinkPad X1-modellene X1 Yoga og X1 Carbon, noe som blant annet resultatet av Cinebench R15 viser ganske tydelig, mens det er vanskeligere å trekke en sikker konklusjon når det gjelder den rene CPU-ytelsen.

Den benchmarker vi som regel i verktøyet Geekbench 4, hvor X1 Extreme med henholdsvis 4947 (single-core) og 12 379 (multi-core) oppnår et litt dårligere resultat enn X1 Carbon, som oppnådde henholdsvis 5054 og 14 360 i samme test. Men X1 Extreme er også litt dårligere konfigurert, med en fire-kjerners Intel Core i5-prosessor mot Intel Core i7-prosessor i X1 Carbon. Hadde Lenovo levert vår testmaskin med en bedre konfigurasjon, for eksempel en Intel Core i7-8850H-prosessor, ville resultatet trolig ha vært et annet. Og maskinen hadde kostet nesten 3000 kroner mer.

Konklusjon

ThinkPad X1 Extreme er på ingen måte en dårlig datamaskin. Den er robust, man har tenkt på sikkerheten med fingeravtrykkleser og infrarødt webkamera, som låser opp maskinen via ansiktsgjenkjennelse, og så har den som nevnt det klassiske ThinkPad-tastaturet med TrackPoint i midten og en brukervennlig, god vandring og taktil følelse i tastene. Den er til og med også litt lettere enn mange andre maskiner med samme skjermstørrelse, og selv om den dårlige batteritiden helt klart er et problem, så kan den heldigvis lades opp til 80 % på bare en halv time ved hjelp av den medfølgende adapteren.

Men hvis man vil ha X1 Extreme i en konfigurasjon som kan leve opp til navnet, blir prislappen på nærmere 35.000 kroner, og det synes vi ikke man kan rettferdiggjøre. Maskinen lover litt mer enn den kan holde, og selv om den er bedre enn middelmådig, kan karakteren ikke bli høyere enn et 4-tall.

Karakter
Lenovo ThinkPad X1 Extreme

Home mener

Stor høyoppløst skjerm med knivskarpt bilde og levende farger. I tillegg kommer klassiske ThinkPad-dyder som robusthet og markedets beste laptop-tastatur. Batteritiden er under all kritikk. Samtidig lever ikke 3D-grafikkydelsen opp til det som er lovet, og prisen er mildt sagt i overkant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

For to år siden ville det ha kostet dobbelt så mye

Glimrende allround Mac

Usynlig mesh må ikke gjemmes bort

Mac in Black

Sei egoist-router

Laptopbrukere blir avhengige av denne

Chromebooks på skolebenken

Grønt fremskritt i små trinn

Overkommelig og superlett uten kompromisser

Gir deg internett i hele hagen

Den beste Mac-en for de fleste

Den dyreste datamaskinen vi har testet

Scroll to Top