Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

test: Apple Watch series 4

På tide, Apple

Endelig har Apple Watch fått en skikkelig oppgradering som virkelig spiller en rolle.

Skrevet av / 02.11.18 - 14:10
Apple Watch series 4
Jonas Ekelund

Siden den første Apple Watch så dagens lys i 2015, har vi sett årlige små forbedringer, men på utsiden har klokken sett lik ut. Med årets Series 4 har vi endelig fått en skikkelig oppdatering hvor hvem som helst kan se at det er en forbedret modell. Den mest åpenbare er den større skjermen og de smalere kantene. Den oppmerksomme kan også se forandrede detaljer, som for eksempel mer avrundede hjørner. Men fremfor alt har nye sensorer gjort klokken mer følsom og muliggjort nye smarte funksjoner.

Den rimelige modellen er i aluminium, med et sportsarmbånd og bare oppkobling via mobilen (4.800 kr). For å gå til stålhuset må man dessverre velge modellen med eSIM med egen oppkobling (8.000 kr). Det hadde i og for seg vært ok om det ikke var for den dårlige støtten blant norske mobiloperatører. Så kan man legge til et litt mer stilfullt armbånd som den forføriske elegante milanesiske loop (9.200 kr). Blant stilvalgene finnes også Nike-modellen med egne treningstilpassede urskiver og armbånd (4.800–-6.000 kr). Eller for den motebevisste kanskje en Hermes-utgave med stilrene urskiver og utsvevende armbånd (16.300–17.500 kr). Det koster å være på topp.

(Foto: Apple)

Skjerm og ytelse

Huset på både den større og mindre modellen har vokst til henholdsvis 44 og 40 millimeter. Til tross for at det bare handler om 2 mm, har skjermen blitt hele 30 prosent større da den nå går helt ut i kantene. Rent praktisk innebærer det at tekst er lettere å lese, det har blitt lettere å treffe rett ikon på startskjermen, og de nye urskivene kan ha flere komplikasjoner. Altså de små informasjonsfeltene på urskiven som kan vise alt fra batteri og dato, til møter og vær. Det er veldig fint at man ikke lenger må prioritere slik at noe savnes hele tiden. Nå får alt det man kan tenke seg plass på skjermen.

På innsiden sitter en ny 64-bits S4-prosessor som oppgis å være dobbelt så rask. Noe som er litt vanskelig å kontrollere, men klokken føles nesten alltid rask. Unntaket er noen apper som nok burde hatt en oppdatering. Alle modellene har nå også 16 gigabyte lagring. Oppkoblingen har blitt forbedret med den nye W3-kretsen, som blant annet støtter Bluetooth 5.0. Apple avslører ikke hvor stort batteriet er, men sier konservativt at det holder opptil 18 timer. Om man ikke er en altfor aktiv bruker, vil vi heller si at det holder å lade klokken annenhver dag. Det føles imidlertid som om det holder litt kortere enn på forrige generasjon, men nå gjør jo klokken også mer i bakgrunnen enn før.

Helsefunksjoner

De store nyhetene med Apple Watch sitter nemlig på innsiden. Den har fått mer følsomt akselerometer og gyroskop, noe man bruker for å registrere fall. Er man over 65 år, aktiveres overvåkningen automatisk. Faller man stygt og blir liggende, spør klokken om man er ok, får den ikke svar, går alarmen, og deretter ringer den automatisk til SOS. Det føles virkelig som om Apple Watch nå er en klokke for helsen og ikke bare trening.

Den andre store nyheten er at den har fått en forbedret optisk pulsmåler, komplettert med en elektrisk hjertesensor. Klokken kan nå registrere for lav puls, i tillegg til for høy puls, samt uregelmessig hjerterytme. Får man slike advarsler, kan man ta et enklere EKG ved å holde en finger på den digitale kronen for å slutte kretsen. I USA har funksjonen blitt godkjent av legemiddelmyndighetene, men her må vi vente på funksjonen til den blir godkjent av det europeiske EMA.

Helsefunksjonene er omfattende, men de har ikke alltid støtte i Norge. (Foto: Apple)

Konklusjon

Etter noen år med forsiktige oppdateringer har vi endelig fått en Apple Watch som virkelig kjennes som en helt ny modell. Skjermen har blitt hele 30 prosent større til tross for at yttermålene bare har vokst marginalt. Noe som gjør den lettere å bruke, og man får plass til fyldigere informasjon. Følsommere sensorer gir bedre målinger, og nye funksjoner som overvåker hjerterytmen og alvorlige fall. Dessverre er støtten for eSIM dårlig i Norge, og EKG-målinger er ikke godkjente ennå. Det eneste man egentlig kan ønske seg er litt bedre batteritid. Begynner man å oppgradere størrelse, materialvalg og armbånd, hopper prisen raskt i været. Men det kan det være verdt, for dette er den beste smartklokken på markedet.

Karakter
Apple Watch series 4

Home mener

En skjerm med god plass, mange smarte helsefunksjoner, bedre høyttaler. Batteritiden er ikke fantastisk, dårlig støtte for nyhetene i Norge.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Hvor mye Nothing er det over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budsjett

Velkommen tilbake, OnePlus!

Liten, men kraftig

AI-begynnelsen er vanskelig

Ikke helt solgt

Oneplus konkurrerer med seg selv

Gaming-mobilen er et fartsmonster

Er det virkelig en ny modell?

OnePlus 12 går ett skritt videre

Bra treningsselskap

Smartklokken til menn (og andre med store håndledd)

Lyd & Bilde
Scroll to Top