Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

test: Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

Skrevet av / 07.03.19 - 14:00
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX
Peter Gotschalk

En ultrabærbar er per definisjon en bærbar man kan ha med seg overalt. Derfor pleier de fleste å være ganske små for å spare på vekten. Og derfor sperrer man opp øynene når man stifter bekjentskap med Acer Swift 5, som er en ultrabærbar maskin med en kampvekt på under en kilo, men en skjerm på hele 15,6″.

Det låter nesten for godt til å være sant, men den er god nok. Verdens trolig letteste 15,6″ ultrabook – og kanskje den eneste som veier under en kilo – har landet på testbenken, hvor vi har tatt den under kjærlig behandling.

Foto: Acer

Utseende og konstruksjon

La det være sagt med det samme. Acer Swift 5 er faktisk så lett at man må bruke litt tid på å venne seg til tanken. Når man holder maskinen i hendene første gang, fristes man til å tro at det må være snakk om en dummy og ikke en fungerende laptop. Men den virker, og forekommer til og med rimelig solid og robust til tross for det svært lette materialet den er fremstilt av.

Det dreier seg om en spesiell legering av magnesium-litium og magnesium-aluminium, som kort fortalt gir materialet samme robusthet som aluminium med markant mindre massfylde. Til gjengjeld føles magnesium-legeringen litt mer som plast, og kan også være en tanke mer tilbøyelig til å få riper og skrammer.

Ellers er designen meget stilren med rette linjer og slette overflater. Både HDMI- og USB-porter er plassert til venstre, mens kun jackstick og Kensington-lås er plassert til høyre. Og da det totalt sett ikke er så overveldende mange porter – heller ingen kortleser – fremstår Acer Swift 5 nærmest minimalistisk i sin estetikk.

Det gjelder også når man åpner lokket. Til tross for at denne utgaven av Acer Swift 5 kommer med en skjerm på hele 15,6″, sørger den ekstra smale skjermrammen for at maskinen bare er et par centimeter lengre enn Acer Swift 5 i 14″-versjonen som vi testet i fjor.

Tastaturet er bakbelyst, men uten mulighet for å tilpasse lysstyrken. Det er enten av eller på. Fordi maskinen er så slank, er det ikke mye plass til vandring i tastene, og de gir heller ikke så mye motstand når man skriver. Med andre ord kunne den taktile opplevelsen godt vært bedre. Positivt er det imidlertid at det er god avstand mellom tastene.

Designen er stilren med rette kanter og slette flater. Foto: Acer

Skjerm og lyd

Den 15,6″ store touch-skjermen er som nevnt omgitt av en meget smal ramme, noe som gir en nesten evighetsbasseng-aktig brukeropplevelse. Når alt kommer til alt, er det litt av et kunststykke Acer har begått ved å gjøre maskinen så lett, og samtidig ha plass til en stor skjerm. Så stor at man kan undre seg over at skjermoppløsningen bare er på 1920 x 1080 piksler (Full HD). Det føles nesten som bortkastet, når det store skjermarealet kunne ha gitt brukeren et større arbeidsområde.

Det er spesielt synd fordi skjermen ellers er ganske glimrende med klare, naturlige farger. Men takket være den forholdsvis lave oppløsningen er det i virkeligheten bare når man ser på video at den store skjermen kommer til sin rett. Men til gjengjeld føles det som om å ha en transportabel kino med i vesken.

Også på grunn av lyden, som nok er en relativt tynn kopp te gjennom de innebygde stereohøyttalerne, men får mye fylde og tyngde når man tar på et par ordentlige hodetelefoner.

Tastaturet er bakbelyst, men lysstyrken kan ikke reguleres. Foto: Acer

Ytelse og funksjoner

Acer Swift 5 er en ultrabærbar i mellomklassen, og en slik maskin man kjøper til daglige gjøremål. Derfor presterer den naturligvis ikke som en gaming-bærbar på steroider, men hjelper deg trofast og lojalt som en Golden retriever.

Således klarer Acer Swift 5 seg nesten like godt i flere av våre Benchmark-tester (bl.a. Geekbench 4 og PC Mark 10) som den langt dyrere ultrabærbare Lenovo ThinkPad X1 Carbon, som vi til og med testet i en utgave med Intel Core i7-prosessor, hvor det aktuelle testeksemplaret av Acer Swift 5 må nøye seg med en Core i5-prosessor.

Spesielt når det gjelder batteriet klarer Swift 5 seg glimrende, noe man ellers godt kunne ha vært redd for når man tar den store skjermen i betraktning. I vår krevende stresstest hvor maskinen belastes maksimalt uten pause, og uten at skjermen slukker eller maskinen går i dvaletilstand, holdt vårt testeksemplar seg i live i hele 4 timer og 27 minutter, noe som er bedre enn mange tilsvarende maskiner i klassen. Og til daglig bruk hvor man naturligvis skåner batteriet ganske mye mer, kan man trygt regne med at Acer Swift 5 holder på strømmen hele dagen – og kvelden også.

Konklusjon

Til denne prisen er Acer Swift 5 så absolutt å anbefale. Acer påstår selv at det er snakk om verdens letteste ultrabærbare datamaskin med 15,6″ skjerm, og vi tror dem på deres ord. I hvert fall veier Swift 5 bare 999 gram, og føles så lett at man inn imellom kan tvile på om man kanskje har fått erstattet sin riktige bærbare med en dummy!

Den store skjermen med de meget smale rammene er lekker å jobbe med – og spesielt god til video og lignende – og at batteriet holder på strømmen så lenge som tilfellet er her, er en fordel man nesten ikke kan overvurdere.

Det trekker litt ned i vår vurdering at det ikke er blitt plass til høyere oppløsning, når Acer nå har hele 15,6″ plass til å boltre seg på, og så vil det sikkert irritere noen at den ultrabærbare mangler en innebygget kortleser og for øvrig ikke direkte velter seg i USB-porter.

Men alt i alt er Acer Swift 5 en pålitelig følgesvenn på farten, og et virkelig godt kjøp til prisen.

Karakter
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Home mener

Veier under en kilo, selv om skjermen er på 15,6". Dessuten god ytelse, og så holder den på strømmen lenger enn forventet. Så hvorfor er oppløsningen kun på 1920 x 1080 piksler? Også irriterende at den mangler kortleser, og en USB-port eller to mer ville ha vært fint.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

For to år siden ville det ha kostet dobbelt så mye

Glimrende allround Mac

Usynlig mesh må ikke gjemmes bort

Mac in Black

Sei egoist-router

Laptopbrukere blir avhengige av denne

Chromebooks på skolebenken

Grønt fremskritt i små trinn

Overkommelig og superlett uten kompromisser

Gir deg internett i hele hagen

Den beste Mac-en for de fleste

Den dyreste datamaskinen vi har testet

Scroll to Top