Ingen andre kameraer er så praktiske for aktive mennesker, som et allværskamera. Slik kameraer tåler det meste. Deiser det i asfalten, faller i vannet eller dyppes i snøfonna, er det ingen krise. Allværskameraer er bygget for å tåle juling.
Det tåler mer enn vanlige kameraer, og definitivt mer enn mobiltelefonen gjør. Dessuten blir bildene mye bedre med allværskameraer.
Hvertfall hvis man kjøper et godt kamera. Nikon, Ricoh og ikke minst Olympus, har robuste alternativer til et kompaktkamera. Olympus er kanskje best kjent. Deres Tough-kameraer har som regel satt standarden for hva et allværskamera skal tåle, og de senere utgavene har også gjort store fremskritt på bildekvalitet.
Som denne: Tough TG-5. Arvtakeren til testvinneren TG-4 ser til forveksling lik ut, men det eneste som er beholdt her, er 25-100mm zoomen og batteriet. Resten er forbedret.
Blant høydepunktene er 4K-videoopptak, 20 bilder/s i serie, integrert bildestabilisator og en ny 12 megapiksler bildesensor. Den har færre piksler enn forgjengeren, men med ny bildeprosessor har Olympus forsøkt å forbedre bildekvaliteten. Særlig på høy ISO-følsomhet. Hvor bildene fra forgjengeren ble ganske grumsete allerede ved 1600 ISO.
Kameraet kan dykkes med. Ned til 15 meter. Dykker du dypere, trenger du et undervannshus kalt PT-058. Da kan du dykke til 45 meter med kameraet.
Det tåler fall fra 2,1 meter, ned til minus 10 grader og det finnes et bredt utvalg tilbehør til kameraet for aktive fotografer.
Som telekonverter. Den gir deg sju ganger zoom. Det finnes også en vidvinkelkonverter for bredere bildevinkel, blitsdiffuser for bedre makrobilder – ned til 1 cm – og bærestropper, bager, flytestropper som holder kameraet flytende, og silikontrekk for bedre grep og beskyttelse.
GPS
Med den innebyggede GPS-en kan du logge hvor du har vært. Kameraet registrerer også temperaturen, høyde over havet, dybde under havet og kompassretning. Det kan du lese av senere.
Det har ikke Bluetooth, men Wifi for overføring av bilder, og noen ganske fiffige makrofunksjoner. Nærgrensen er 1 cm, men det kule er muligheten for fokusstabling (stacking) for å få så stor skarphetsdybde som mulig, eller bracketing som tar flere eksponeringer med fokus flere steder i motivet. Det er også mulig å zoome enda mer hvis du virkelig vil forstørre makromotivet.
Kameraet har også en lynhurtig 20 bps skuddtakt, som gir deg en kort sekvens med seriebilder. Slik at du lettere kan fryse motivets bevegelser.
Video
Du kan også ta opp video med høy bildefrekvens. Mens 4K-video gir deg den beste kvaliteten opp til 30 bilder/s (fps), kan full 1080 HD gi deg 120 fps. Det dobbelte i 720 HD og maksimalt 470 fps dersom du er villig til å godta 480 SD-kvalitet.
Men da kan du spille av ganske rå slow motion-videoer.
Rå ja. Kameraet leverer ikke bare rå egenskaper, rå 4K-video – også med time lapse sekvenser, men du kan også ta bilder i råformat. For mer kreativ etterbehandling.
Bildekvalitet
Kreativ kan du forresten være også på jpeg-bildene. Kameraet har flere valgbare filtereffekter og fire undervannsmoduser inkludert HDR-bilder. Som kan gi blasse undervannsforhold litt mer farge og kontrast. Flere av kamerainnstillingene kan lagres i to minner, slik at du kan ha et foretrukket oppsett for naturbilder over vann på C1, og oppsett for undervannsbilder på C2. Lett tilgjengelig på programhjulet.
Ellers kan du selv velge blender, til et visst punkt, med innstillingshjulet på toppen. Dessverre får du ikke full kontroll. På 25mm brennvidde kan du velge blender 2, 2,8 og 8. På 100mm bare blender 4,8, 6,3 og 18!
Tross færre piksler, er bildekvaliteten synlig bedre her enn i forgjengeren TG-4. Olympus har klart å skape en enda bedre fargebalanse, med bedre kontrast og utmerket skarphet. Detaljrikdommen er faktisk bedre, tross færre piksler, og det er merkbart mindre bildestøy.
Der bildene fra TG-4 ble grumsete allerede ved 3200 ISO, er støyen bedre dempet uten at detaljene drukner, helt opp til 3200 ISO. Jeg ville vært forsiktig med 12800 ISO, men til og med bilder med 6400 ISO, kan være fullt brukbare.
Tøff og bra
Olympus Tough TG-5 er det beste allværskameraet vi har testet hittil. Nikon Coolpix AW130 og AW300 (ikke testet p.d.d) dykker dypere og tåler mer, men Olympus-kameraet gir deg bedre kontroll, zoomen har bedre lysstyrke på vidvinkel og bildekvaliteten er et soleklart hakk bedre enn det meste i allværsklassen. Skal du ha et kamera som tåler juling og gir deg bedre bilder enn mobilen, er dette kameraet.
Les videre med LB+
Høsttilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker
LB+ Total mnd
Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser