Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

6K-skjerm og sinnsyk Mac Pro

Apple frir til proffene med den råeste Mac-en hittil.

Skrevet av / 03.06.19 - 20:55
6K-skjerm og sinnsyk Mac Pro

Den sorte sylinderen er historie. I dag viste Tim Cook frem en ny generasjon Mac for proffene, med opptil 1,5 TB med minne, åtte PCI-E-plasser, og hele 14 teraflop Radeon Pro Vega II grafikkytelse, med 32GB med HBM2-minne.

Gresk for mange, musikk i ørene på proffene.

Som Tim Cook lover, vil få den aller råeste Mac-en noensinne, og en av de – om ikke den – aller råeste datamaskinen for forbrukermarkedet.

Teraflops

Den nye Mac Pro kjører Xeon prosessorer med oppptil 28 kjerner, og Apple har laget en grafikkløsning de kaller Afterburner, som skal gjøre det mulig for proffene å kjøre tre 8K ProRes RAW videostrømmer. Samtidig. Eller tolv strømmer med 4K ProRes RAW-video.
Grunnversjonen starter med et Radeon Pro 580X grafikkort, men kan konfigureres med et Radeon Pro Vega II, med opptil 14 teraflop prosessorytelse og 32GB minne med 1TB/s båndbredde.
Den kan også leveres med Radeon Pro Vega II Duo, med Vega II grafikkprosessorer, som yter 28 teraflop (!) og 64GB minne. Kraftigst i verden, sier Apple.

Enda mer teraflops

Ikke nok med det, man kan også velge MPX moduler på Mac-en, slik at man kan bruke to Vega II Duo.
Da, hold deg fast, snakker vi 56 teraflops og 128GB med grafikkminne.
Den kan konfigureres av brukeren selv og har plass til flere PCI-E-kort, mer minne fordelt på 12 minneplasser, og kraftigere grafikkytelse.

6K-skjerm

Samtidig med den nye Mac Pro, slippes også en ny skjerm. Apple Pro Display XDR på 32-tommer, med 6015 x 2284 oppløsning, med andre ord 6K. Eller 20 megapiklser om man vil.

Panelet på skjermen, har LED baklys, og er kalibrert fra fabrikken.

Den støtter P3 fargerom med 10-bit farger, og har 1,600 nits lysstyrke, og i følge Apple, hele 1.000.000:1 i kontrastomfang.

Priser

Med det rette grafikkortet, kan krevende brukere kjøre flere tunge videostrømmer, massive batch-prosesser, 3D-rendering og andre blytunge oppgaver som ville fått en vanlig datamaskin til å knele.
Norske priser er ikke klare, men i USA starter en Mac Pro på $5,999, mens Pro Display XDR starter på $4,999. Rundt 60.000 og 50.000 kr, sannsynligvis.
Apple sier ikke nøyaktig når, bare at de blir tilgjengelig for bestilling høsten 2019.
Det samme gjelder stativet Pro Stand til $999, og VESA-adapteren til $199. Alle produktene blir tilgjengelige for bestilling i høst.
Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyd & Bilde
Scroll to Top