TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi
☀️SOMMERTILBUD☀️ - 6 UKER KUN 6 KR

GRUPPETEST: 3 x mobil aircondition

Sommersøvnens beste venn

Aircondition kan også være mobil og smart. Du kan dempe sommerens varme med app og med stemmen. Når alt annet virker.

Av / 26.07.25 - 10:06
3 x mobil aircondition

Transportøren sa det egentlig veldig passende. Været var råkaldt (cirka 13 grader) og vått, så hva i all verden skulle jeg med et aircondition-anlegg?

Nordboere har ofte et uvant forhold til aircondition i form av innendørs klimaanlegg. Vi er ikke vant til å kjøle ned boligen. Derimot setter vi pris på å varme opp med en varmepumpe.

Aircondition gir imidlertid store fordeler. Det sirkulerer og kjøler luften innendørs. Avanserte modeller kan også skifte ut luften. En kjempegevinst, skal det vise seg.

3 x mobil aircondition 1
Testens tre deltakere fra Electrolux (til venstre), Wilfa (i midten) og Wood’s (til høyre). Smart-funksjoner, evne til å kjøle og design har betydning. (Foto: Natasja Broström)

Merkelig nok har alle våre tre testdeltakere et nordisk opphav. De kommer fra henholdsvis norske Wilfa og svenske Wood’s og Electrolux.

Alle de tre produsentene betegner sin modell som mobil, noe som må tas med en klype salt. Enhetene er utstyrt med hjul og trenger ikke fast montering. Etter det opphører enhver likhet med noe som er mobilt.

Annonse

Enhetene krever minst én kvadratmeter plass og 50 centimeters ledig rom bak på grunn av varmeavgivelse og tilkoblet flex-slange.

Slik testet vi

Gjennom halvannen måned (mai–juni) fikk deltakerne lov til å vise hva de var verdt. De ble testet på funksjonalitet, effektivitet og brukervennlighet. Til syvende og sist handler det selvfølgelig om inneklima og luftkvalitet: Får du noe igjen for pengene?

3 x mobil aircondition 2
Vippevinduet og vinduskarmen fikk borrelåsbånd langs kanten og en forsegling i plast med glidelås. Forseglingen må ofte kjøpes separat. (Foto: Natasja Broström)

Modellene stod på skift i samme rom nær et vippevindu. Her ble overskytende varme fra enheten sluppet ut i det fri via en fleksibel slange. Vinduet hadde en forsegling montert rundt i vinduskarmen ved hjelp av borrelås. Forseglingen i plast hindrer overskytende varme å komme inn i rommet igjen.

For å holde slangene på plass ble de festet i et beslag med huller. Beslaget ble satt ned i sprekken i det halvåpne vippevinduet. Oppsettet er ikke strengt nødvendig, men gir bedre effekt. Ifølge Electrolux opptil 28 prosent i forhold til om du kjøler uten forsegling.

3 x mobil aircondition 3
Munnstykket til flex-slangen ble montert i beslaget og satt ned i sprekken i det åpne vippevinduet. Deretter ble forseglingen lukket. (Foto: Natasja Broström)

Forseglingen må som regel kjøpes separat. Noen ganger (for eksempel med Electrolux) må du også investere i beslaget. Forvent en utgift på opptil 700 kroner.

Kjøling, ventilering eller frisk luft

Alle enhetene kan kjøle, avfukte og ventilere. Testdeltakeren Wood’s AC Cortina 12K AirSwitch kan også skifte ut luften.

Mitt soverom på 14,6 m2 ble valgt ut til testens ground zero. Rommet er som en ovn inntil solen går ned. Jeg bor oppe under taket, og lider dessuten av effekten fra murens strålevarme.

Med et lite rom kunne jeg lett teste hvor raskt deltakerne kjølte. Spesielt AirSwitch var effektiv og kjølte merkbart ned rommet (og holdt det kjølig) på under en time.

Små rom betyr imidlertid at samme ventilerte og nedkjølte luft blir sendt rundt i et lite volum. Om morgenen våknet jeg i en lettere sur lukt og med en anelse hodepine.

Alle de tre deltakerne kan kjøle langt større rom, og det bør unyttes for optimalt inneklima.

Fordeler og ulemper

Når det gjelder støynivå, er enhetene heller ikke like. På papiret kan nivået være lavt, men likevel irriterende å høre på i virkeligheten. Viktigst hvis enheten skal stå på soverommet, kontoret eller lignende sted, hvor selv lav støy kan bli sjenerende.

3 x mobil aircondition 4
Noen klimaanlegg krever plass og er ikke alltid så mobile. Testmodellen fra Wood’s måtte bruke to flex-slanger på grunn av funksjonen AirSwitch. (Foto: Natasja Broström)

Testen viser også at app, installasjon, funksjoner og design har betydning. Er enheten enkel å sette opp eller kjøre rundt med? Fungerer appen?

En app er ikke strengt nødvendig, men gjør betjening og innstillinger oversiktlig på en større skjerm. Om natten er skjermen fint lesbar i mørket.

Wood’s AirSwitch var testens største prosjekt, men ga merkbar gevinst. Har du plass og mot til et større forarbeid før enheten er på plass, får du god og frisk luft inn utenfra, og et imponerende godt inneklima. Derfor er Wood’s AirSwitch (tross mangler og krevende installasjon) også vinneren av testen vår.

Electrolux Comfort 600 BTU 12000 (EXP34U339CW)

Komfortabel kjøling til hete netter

Electrolux Comfort 600 serverer rask kjøling uten altfor mye støy. Dessverre er appen ustabil, så du må selv sørge for komforten.

Fin viftefunksjon. Enkelt og oversiktlig panel. Støysvak.
Ustabil app. Sløve knapper. Ikonene på panelet er vanskelige å lese i halvmørke.
Les hele testen

Wood’s AC Cortina 12K AirSwitch (WAC1205G)

Frisk luft døgnet rundt

Wood’s mobile aircondition har blitt lettere og mer støysvak. AirSwitch-funksjonen er en gevinst, men enheten krever tålmodighet og fingerferdighet.

Støysvak. Frisk luft utenfra. Energibesparende. Effektiv kjøling og god luftsirkulasjon. Lett å betjene med tydelig panel.
Omfattende installasjon. Vanskelig å flytte på. Krever minst en kvadratmeter plass. Intet lys i fjernkontrollen. Ingen Wi-Fi og app.
Les hele testen

Wilfa Chill 12 Connected (AC2B 12000C)

Lett og smart kjøling

Wilfas kompakte aircondition er lett å trille rundt. Smart-funksjonene er på topp. Kjølingen ikke fullt så bra.

Lett å flytte på. Kun én fleksibel slange. Kompakt design. Temperatur vist på fronten. Wi-Fi og app-styring. Stemmestyring.
Støyer en del. Konstant lys i fronten. Bruker ikke utendørs luft til kjøling. Skifter ikke ut luften i rommet.
Les hele testen
Natasja Broström
Natasja Broström (f. 1971) er journalist i L&B Home. Hun begynte på dagsavisen Politikens IT-bidrag på 1990-tallet, og derfra gikk turen videre til fagblader, magasiner og aviser, der Natasja skrev om blant annet IT og nerd-kultur. Fra 2002 har Natasja jobbet for Datatid Techlife, hvor hun var IT-journalist innenfor smart living og postkasseredaktør i Alt om Data.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Smart støvsuging, dum programvare

Forbilledlig god kaffe – hver gang

Nye tider i tørkeland

Ajax Doorbell koster mer enn den leverer

Hjemmelaget slush i toppklasse

Lynrask vaskemaskin

Mye for pengene, men ingen klatrer

En skikkelig grill man kan ta med seg

Underholdning i hele stuen

En smartklokke utkledd som luksusklokke

Glem mopper og støvsuger – her får du begge deler i én samlet pakke

Lover mye, holder lite

Lyd & Bilde