TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
☀️SOMMERTILBUD☀️ - 6 UKER KUN 6 KR

TEST: Xiaomi 15 Ultra

Hvis Leica laget en mobil

Xiaomi har samarbeidet med Leica for å lage den råeste kameramobilen.

Av / 16.07.25 - 12:01
Xiaomi 15 Ultra

Lyd & Bilde mener

  • 
Enestående bildekvalitet, fra meget fleksibelt kameraoppsett. Lyssterk og skarp skjerm.
  • Videoegenskapene holder ikke samme klasse som stillbildene. Synlige artefakter fra prosesseringen. Omfangsrike dimensjoner.

Kameraet på mobilen har kommet langt, særlig de siste årene. Nå lages det hele filmer med iPhone, og mobilen er for lengst verdens mest brukte kamera. Mobiltelefonen har erstattet kompaktkameraet for de aller fleste, og selv fotografer som drar på en omfattende utstyrsbag, fotograferer med mobilen.

For selv om kamerautstyret ligger hjemme, er mobilen alltid med. Da kan man knipse og fotografere akkurat som man vil når det passer, uten å måtte dra på et kamera.

Som i fotoverden er det gjerne det de dyreste i mobilene som har de beste kameraene, og produsenter som Apple, Google, Oppo og Xiaomi, er kjent for å lage bedre mobilkameraer enn de fleste klarer.

Xiaomi 15 Ultra 1
Foto: Lasse Svendsen

I kampen om å lage den beste kameramobilen, har Xiaomi slått seg sammen med legendariske Leica, og gitt oss flaggskipet 15 Ultra. Som er en temmelig rå mobil, med optikk og bildeprosessering, utviklet i samarbeide med Leica. 15 Ultra er en videreutvikling av 14 Ultra, med et ekstra kamera.

15 Ultra har fire kameraer på baksiden. Hovedkameraet kjenner vi fra 14 Ultra. Og det er en stor 1-tommers 50 megapiksler bildebrikke, med en Summilux 23mm vidvinkel foran. Lysstyrken er såpass god som f1.63 og man kan stille brennvidden til 23 og 35 mm med en digital beskjæring.

Annonse
Les også TEST: Leica LUX Grip Prisen er det eneste som hindrer meg fra å mene at dette er beste kameragrepet der ute.

Periskop-optikk

En 50 Mp 70mm portrettele med lysstyrke f1.8, bruker en mindre 1/2,51 tommer bildebrikke, og på toppen av kransekaken, troner en 200 Mp med 100mm tele, og en1/1,24 tommers bildebrikke. Det er den minste bildebrikken på 15 Ultra, og den er bygget opp som et periskop hvor optikken ligger langs mobilens kropp med et prisme i motsatt ende av bildebrikken.

Den 200 Mp bildebrikken, kan zoomes fra 100 til 200mm med digital zoom, noe som i utgangspunktet høres helt fantastisk ut, men som vi raskt fant ut har det sine helt klare ulemper.

Xiaomi 15 Ultra 2
Foto: Lasse Svendsen

Det finnes også en ekstrem vidvinkel på 14mm her, også den med 50 Mp, fra en 1/2,75 mm tommer bildebrikke – som gir hele 115 ° bildevinkel.

Det er optisk bildestabilisering på hovedkameraet og tele, kombinert med elektronisk bildestabilisering.

Kameraet støtter ikke Apple ProRes RAW, men det tar opp video i 10 bits Dolby Vision, med HDR i 4K, og det kan ta opp 8K video i 30 fps.

Xiaomi 15 Ultra 3
Leica har også bidratt med kamerainnstillinger. Foto: Lasse Svendsen

Dette kan man stille inn i kameraets meny, og når man åpner kamera appen, får man tilgang til en del ferdige bildeinnstillinger som alle er merket med leke logoen. Her kan man bla seg gjennom leke definerte innstillinger som etterligner oppsettet på et lek og digitalkamera.

Les også TEST: Xiaomi 15 Ultra Xiaomi 15 Ultra er nok den beste – og dyreste – mobilen den kinesiske virksomheten noensinne har produsert. Men er den verdt pengene?

Fantastisk skjerm 

På motsatt side av kameraene sitter en nesten sju tommer AMOLED-skjerm med hele 522 ppi oppløsning. Den er ekstremt lyssterk med opp til 3200 nits, og sylskarp. Den har knapt noe synlig fargestikk, og er beskyttet av Xiaomi Shield Glass 2.0, som skal være mer ripebestandig og tåle mer brutale fall.

Xiaomi 15 Ultra 4
Foto: Lasse Svendsen

Glasset over de fire kameralinsene på baksiden, er Cornings Gorilla 7i, som også har et antirefleksbelegg på utsiden og innsiden. 

Selve mobilen er stor og relativt klumpete, og kameramodulen stikker et godt stykke ut. Den røde ringen har ingen funksjon, og er kun der for å minne brukeren på at man har en mobil med Leica kameraer. Som om noen skulle være i tvil om det.

Siden mobilen er behørig dekket i vår omfattende test av 15 Ultra fra i våres, så skal jeg ikke gå inn på brukervennlighet og andre egenskaper, men i stedet vise hvordan bildekvaliteten fra 15 Ultra kan være oppsiktsvekkende fantastisk, og skuffende på samme tid.

Bla gjennom bildene for kommentarer.

Xiaomi 15 Ultra 5
Ultravidvinkel. Bildene har meget god metning og kontrast. Foto: Lasse Svendsen
Xiaomi 15 Ultra 6
Svært god rendering av hudtoner, og slett ikke verst kontroll på hvitbalansen heller. Foto: Lasse Svendsen
Xiaomi 15 Ultra 7
Xiaomi hevder bildedyamikk på 14 trinn. Foto: Lasse Svendsen
Xiaomi 15 Ultra 8
Synlig vignettering på vidvinkel. Foto: Lasse Svendsen
Ultra 15_10 Ultra 15_9
<
>
Og 200mm digitalzoom. Resultatet taler for seg. Foto: Lasse Svendsen
Ultra 15_15 iphone 16 pro_2
<
>
Lite støy og god skarphet i lite lys fra 15 Ultra. Foto: Lasse Svendsen
Ultra 15_19 Ultra 15_20
<
>
Vidvinkel på 15 Ultra. Foto: Lasse Svendsen
Ultra 15_16 iphone 16 pro_1
<
>
15 Ultra rendrer gatelysene med god kontroll på lysspredning, og det er lite støy i bildene. Foto: Lasse Svendsen
Ultra 15_11 Ultra 15_12
<
>
Normal brennvidde fra 15 Ultra. Foto: Lasse Svendsen

Konklusjon

Med et brennviddeområde fra 14 til 200 mm, er Xiaomi 15 Ultra blant de absolutt råeste mobilkameraene i dagens marked. Hovedkameraet er makeløst bra, og definitivt i toppen hva mobilkameraer angår. Det er mulig å få bilder med færre artefakter, mindre støy, og høyere grad av skarphet og dynamikk, enn fra alles favoritt, iPhone 16 Pro. På video er ikke 15 Ultra på nivå med Apple iPhone 16 Pro eller Pro Max. Det er mer mosaikkstøy her, og den digitale zoomen viser seg fort å være fullstendig ubrukelig. Hvis man holder seg til optisk zoom, og ikke faller på fristelsen til å zoome inn digitalt, er bildekvaliteten fra 15 Ultra den høyeste vi har sett fra en mobil så langt.

Den er stor, og klumpete, men som kameramobil er den strålende. Foto: Lasse Svendsen
Karakter
Xiaomi 15 Ultra
High End
Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Stoppes automatisk

Full tilgang 1 uke uten bindingstid!

Tilgang til ALT innhold i 1 UKE!

Populær

LB+ Total tilbud - Første mnd KUN 79,-

Tilgang til ALT LB+ innhold

Spar mest!

LB+ total 12 måneder

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

Kun 89 kr/uke
79 kr/md
Kun 154 kr/md
Med et LB+ får du:
  • Tilgang til mer enn 7800 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Magsinet digitalt – ny utgave hver måned
  • Deaktiver annonser
  • L&B+ Video – bli med L&B redaksjonen behind the scenes, på de store tech-messene og mye mer!

Endelig Nikon

Hybridkamera med proffegenskaper

Analoge øyeblikksbilder

Mobilens beste venn

Gjør din iPhone 16 Pro enda bedre

Et enestående kamera

Gir deg flere skarpe bilder

Bildeglede i større format

Klassisk kamera for kreative

Kompetent lettvekter

Den nye normalen

Racerkameraet

Lyd & Bilde