TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
Få full tilgang LB+ Total 1 uke - Stoppes automatisk!

TEST: Focal Bathys MG

Fabelaktig lyd med magnesium

For de som søker det aller beste innen trådløse hodetelefoner har Focal laget Bathys MG. En klar forbedring av de allerede utmerkede Bathys - men til hvilken pris!

Av / 14.05.25 - 09:00
Focal Bathys MG

Lyd & Bilde mener

  • Fantastisk lydbilde, dypere og mer detaljert enn forgjengeren. Nydelig byggekvalitet og god støykansellering. Mykere og mer komfortable puter.
  • Forbedringen over den originale Bathys er svært kostbar. Fortsatt kan ikke støykansellering skrus helt av. Ingen LDAC eller lossless-kodeker.

Da franske Focal lanserte Bathys for nesten to år siden, ble jeg fullstendig bergtatt. Jeg konkluderte til slutt med at det var «de beste trådløse hodetelefonene» jeg hadde testet, med en lydkvalitet i særklasse og glimrende komfort. Den tiden er nå over – ikke fordi noen andre har overgått dem, men fordi Focal selv har lansert en oppgradert utgave.

FOCAL Bathys MG front.jpg
Focal Bathys MG kommer i en elegant kastanjebrun farge tatt direkte fra Clear MG. Foto: Focal

Focal Bathys MG er en forbedret versjon av den orginalen, hvor hovedforskjellen er at driverne nå er laget av rent magnesium, i motsetning til aluminium-magnesium-blandingen i forgjengeren. Driverne er nøyaktig de samme som i de kablede Clear MG-hodetelefonene. Spørsmålet er om forskjellen fra den originale Bathys er stor nok til å rettferdiggjøre den betydelige prisøkningen – fra 8990 til 14 990 kroner.

Mykere puter, bedre komfort

Bathys MG er trofaste mot designet til originalen, men nå i en elegant kastanjebrun farge (samme som Clear MG), som gir et mer sofistikert uttrykk. Den kanskje mest merkbare fysiske forskjellen er at øreputene er mykere og mer ettergivende enn på originalen. Der puteveggene på Bathys var ganske faste (selv om de fortsatt var komfortable), er de på MG-modellen ekstremt myke – nesten som å ha de aller mykeste putene du kan tenke deg som forsiktig presser mot sidene av hodet.

Denne nye mykheten gjør ikke bare klokkene mer komfortable, men påvirker også hvordan de sitter mot hodet og dermed hvordan de låter. Putene skaper lettere en tett forsegling, noe som er særlig gunstig for de som bruker briller.

Focal Bathys MG 1
Mykere puter. Foto: Focal

Fibonacci

Fibonacci-mønsteret på utsiden av klokkene til den originale Bathys finner du også her. Mønsteret, som baserer seg på den berømte matematiske tallsekvensen hvor hvert tall er summen av de to foregående, består her av ovale hull, hvor den kablede Clear MG har sekskantede. Hullene er ikke bare for utseendets skyld – den spesielle strukturen leder motfasebølgen fra baksiden av membranen ut av klokken på en kontrollert måte, noe som reduserer resonanser og gir renere lyd. I hvert fall i teorien.

Annonse

Som Bathys har MG-utgaven en detalj hvor Focal-logoen på sidene bakbelyses. Mer pynt enn funksjon, men det er kult – og det kan heldigvis dimmes eller slås helt av via appen.

FOCAL Bathys MG detail.jpg
De ovale hullene i Fibonacci-mønster bidrar til å redusere resonanser og skape en renere lyd. Foto: Focal

Tilpasses din hørsel

Siden jeg testet Bathys har Focal utvidet funksjonaliteten i Focal&Naim-appen. Nyheten er lydpersonalisering, hvor klokkene spiller en hørselstest med variabel støy og sinustoner som du skal reagere på. Testen måler både høyre og venstre øre, og lager en felles lydprofil basert på begge. Denne har Bathys-brukere allerede benyttet i en god stund, men siden den kom etter jeg hadde levert tilbake testeksemplaret, har jeg aldri fått testet den. Før nå.

Les også TEST: Focal Bathys Focal Bathys er et "må ha"-produkt med lydkvalitet i særklasse, fantastisk komfort og glimrende støykansellering.

Å lage en felles profil for begge ører er en god tilnærming som unngår faseproblemer mellom ørene, noe som kan oppstå dersom hvert øre får forskjellig frekvenskurve. Enda bedre er det at du kan bestemme hvor mye korreksjon som skal brukes, fra 0 til 100 prosent. Jeg foretrekker bare 7-8 prosent, som gir litt ekstra luft i toppen uten at lyden blir unaturlig (jeg nærmer meg 50 og har tapt litt hørsel i de øverste frekvensene).

Appen har fortsatt en 5-bånds equalizer, lyden kan finjusteres etter egen smak. På forgjengeren likte jeg å dra ned 4 kHz litt for å gjøre diskanten mykere, og dra opp 1 kHz for ekstra klarhet i mellomtonen. Dine preferanser kan være andre. Med Bathys MG følte jeg ikke det samme behovet for dette, da mellomtonen fremstår som en god del renere og mer dynamisk her, uten den lille skarpheten jeg opplevde med originalen. I hvert fall ikke i samme grad.

Focal Bathys & Bathys MG GeirNordby
Focal Bathys original til venstre, Bathys MG til høyre. Foto: Geir Gråbein Nordby

Samme tilkoblinger som før

Bathys MG har fått Bluetooth 5.2 med multipunkt for to tilkoblede enheter, DAC-modus via USB, og mulighet for analog tilkobling. Heller ikke MG-modellen støtter LDAC eller andre tapsfrie kodeker, noe jeg synes er et merkelig valg for et high-end-produkt. Heller ingen støtte for Auracast-kringkastinger. Det du får er aptX og aptX Adaptive på Android-enheter, og AAC på iPhone.

Ønsker du den aller beste lyden, skal du bruke en USB-C-kabel som plugges i din mobil eller datamaskin. Det er nemlig ingen tvil om at DAC-modusen gir den beste lyden. Når du kobler klokkene til PC eller Mac med USB-kabel får du ekte ukomprimert hi-fi-lyd opp til 24-bit/192 kHz. Her er detaljoppløsningen enda bedre, med mer luft i toppen og en generell økning i kvalitet.

Støykansellering

Støykanselleringen må også nevnes. Den er forbedret i MG-modellen, med mer sofistikerte digitale mikrofoner. Sammen med de mykere putene er resultatet bedre demping av lavfrekvent støy. Men som i originalen kan du ikke skru støydempingen helt av, bare velge mellom Soft, Silent eller Transparent modus. Soft-modus gir den beste lydkvaliteten, men du vil fortsatt høre en svak bakgrunnssus, litt som bølgebrus fra en strand i det fjerne.

Jeg savner fortsatt muligheten til å skru av støykanselleringen helt, for å slippe susingen. Hvem vet, kanskje kunne bassen blitt enda mer dynamisk og presis. Mine egne fotskritt forplanter seg dessuten som bassdunk når jeg går rundt med klokkene. Et vanlig problem med mange hodetelefoner med støykansellering.

Bathys_MG_Case_Ouv_A
Foto: Focal

Lyden av Focal Bathys MG

Lydmessig er heldigvis Bathys MG merkbart bedre enn originalen. Selv om forskjellen ikke er revolusjonerende.

Den tydeligste forbedringen for min del er i mellomtonen. Der originalen kunne ha en smått skarp karakter i visse frekvensområder, med en svak dip rundt 900-1000 Hz, er MG-versjonen jevnere og mer balansert. Dette gir en mer naturlig og mindre farget gjengivelse av stemmer og akustiske instrumenter. Og, som nevnt føler jeg ikke samme behov for å dra opp frekvensnivået rundt 1 kHz.

Lydkarakteren er både varm og rik, med høy detaljoppløsning. Er du ute etter en helt nøytral klang, kan du nok finne Bathys MG i fyldigste laget, særlig i det lavere mellomtoneområdet. Men musikalsk funker det fjell! Piano, akustisk gitar og vokal låter rent glimrende. Bare hør James Blakes Limit to Your Love – den rike mellomtonen er rett og slett fantastisk, samtidig som det er full kontroll på de dype dronebassrytmene.

Bathys MG USB-C
Denne USB-C-kabelen følger med for lading og DAC-modus. Med i esken er også en 3,5 mm lydkabel. Foto: Focal

Diskanten fremstår også med enda mer luft og oppløsning. Det er som om et tynt slør har blitt fjernet, og detaljene trer tydeligere frem. Dette er særlig fremtredende i kompleks musikk som for eksempel den sære Björk-låta Atopos, hvor klarinettene og de sprø perkusjonslydene er enda mer definert.

Bassen er også et hakk opp her. Den er dypere og fyldigere enn med originalen, uten at det går utover presisjonen. Faktisk opplever jeg den enda bedre kontrollert. Som gjør at sanger med kraftig bass, som Charlie Puts Attention, fremstår med enda bedre presisjon.

Transientresponsen er muligens det mest imponerende – enhver detalj i musikken kommer frem med lytefri timing og presisjon. Cymbaler og skarptromme har en snert som gjør dem nesten fysisk nærværende.

Romfølelsen er fortsatt i en klasse for seg selv, med et lydlandskap som strekker seg langt utenfor selve hodetelefonene. Dette er noe Focal har mestret i sine high-end-modeller, og Bathys MG viderefører denne evnen til å skape en følelse av rom rundt lytteren.

Focal Bathys MG 2
Foto: Focal

Bedre i alle modi

Forskjellen mellom lydkvaliteten i de ulike modusene følger stort sett samme mønster som i originalen. DAC-modus er best, etterfulgt av aptX Adaptive og så AAC. Men i alle moduser er Bathys MG et hakk bedre enn forgjengeren.

I DAC-modus kommer den ekstra oppløsningen virkelig til sin rett, men også i trådløs modus er forskjellen merkbar. Jeg opplevde faktisk at aptX via Android låt litt mer avslappet og flytende sammenlignet med AAC på iPhone, men begge deler låt utmerket.

Verdt prisen?

Spørsmålet alle stiller seg er: Er Focal Bathys MG verdt 50 prosent høyere pris enn originalen? Mitt ærlige svar er: Ikke for de fleste. Lydkvaliteten er unektelig bedre, men prisforskjellen er betydelig større enn lydforskjellen. Med originalen får du 90-95 prosent av opplevelsen til en vesentlig lavere pris. Som allerede er dobbelt så høy som veldig mange gode alternativer. Sony WH-1000XM5, Sennheiser Momentum Wireless 4 og JBL Tour One M3, har alle bedre støydemping enn Bathys, selv om de ikke kan måle seg på lydkvalitet. Så har vi de fabelaktige Bowers & Wilkins P8x, som til vesentlig lavere pris enn Bathys begynner å nærme seg på lyd også. Uten å nå helt opp.

For den absolutte lydentusiast som ikke nøyer seg med annet enn det beste, og som har råd til det, er Bathys MG likevel et steg opp. De er blant de beste trådløse hodetelefonene på markedet, med en lydkvalitet som nærmer seg virkelig gode kablede alternativer. Og sammenlignet med B&O Beoplay H100 til omtrent samme pris, er jeg ikke i tvil om at jeg heller hadde kjøpt Bathys MG. Og ser man til de kablede Clear MG som er ytterligere 10 prosent dyrere enn Bathys MG, så får man mange av godsakene i en trådløs pakke.

Man kommer likevel ikke bort fra at den originale Bathys er et mye bedre kjøp. Du får mye mer for pengene med originalen, mens forbedringene i MG-modellen er nokså moderate i forhold til den betydelig høyere prisen.

Focal Bathys MG 3
Foto: Focal

Konklusjon

Focal Bathys MG er utvilsomt et par fantastiske hodetelefoner. De tar det beste fra originalen og gjør det enda litt bedre. Lyden er mer luftig og detaljert, komforten har økt med mykere puter, og designen er enda mer elegant i den kastanjebrune fargen. Bathys MG kan i så måte minne om en trådløs utgave av de eminente Clear MG.

Likevel kan jeg ikke gi dem seks stjerner som originalen fikk, selv om de både er mer komfortable, låter enda bedre og har fått bedre støydemping. Det er prisen som holder igjen for min del. Originalen var et gjennombrudd i forholdet mellom pris og ytelse i high-end-klassen. MG-modellen presser dette forholdet til et punkt som ikke er like lett å forsvare.

For deg som må ha det absolutt beste og har råd til det, vil Bathys MG gi en ekstraordinær lytteopplevelse. Men hvis du allerede eier originalen, er oppgraderingen vanskelig å rettferdiggjøre. Og for nye kjøpere er originalen fortsatt et bedre kjøp.

 

Karakter
Focal Bathys MG
Premium
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Stoppes automatisk

Full tilgang 1 uke uten bindingstid!

Tilgang til ALT innhold i 1 UKE!

Populær

LB+ Total tilbud - Første mnd KUN 79,-

Tilgang til ALT LB+ innhold

Spar mest!

LB+ total 12 måneder

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

Kun 89 kr/uke
79 kr/md
Kun 154 kr/md
Med et LB+ får du:
  • Tilgang til mer enn 7800 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Magsinet digitalt – ny utgave hver måned
  • Deaktiver annonser
  • L&B+ Video – bli med L&B redaksjonen behind the scenes, på de store tech-messene og mye mer!

Kongelig lyd uten kompromisser

Sonys nye budsjettpropper overrasker positivt

Lydmagi fra Noble Audio

6 hodetelefoner: Enda bedre lyd med kabel

En fremtidig klassiker er født

Fire toppmodeller i øvre premiumklasse

6 åpne øretelefoner: Er dette fremtiden?

Hvilken type ørepropper passer best for deg?

Tyske hodetelefoner med tapsfri lyd

Dyson hodetelefoner imponerer og skuffer

Styr unna ørepropper fra Temu

Pi8: Den nye kongen av trådløs lyd

Lyd & Bilde