Search
Generic filters

Sony KD-65X9005C

 itemprop
Sony KD-65X9005C

The Beauty

Sony har klart å lage en av verdens tynneste TV-er, men X90C har mer å bidra med enn bare et vakkert ytre.

Lyd & Bilde mener

Slank og lekker design, flust av smarte finesser og meget god bildekvalitet med bred innsynsvinkel gjør Sony X9005C til en bra allround-pakke.
Android brukergrensesnittet føles litt uferdig enda, og X9005C får tøff konkurranse fra sin mer tykkfalne storebror X9305C når det gjelder bildekvaliteten.
 • 65” LED LCD, 3840x2160
 • 4 HDMI, 3 USB
 • Triluminous bildepanel
 • Netflix 4K
 • Vis mer
  Vis mindre

  Veil.pris 44995 kr

  Den nye designskjermen fra Sony tar rekordliten plass til en 65-tommer å være. Den er blant de aller, aller tynneste skjermene på markedet, faktisk den tynneste i LCD-klassen, kun slått av noen eksotiske OLED-skjermer fra LG.

  De som går Sony-skjermen nærmere etter i sømmene, vil imidlertid se at den nedre delen av skroget er tykkere og stikker ut mer enn resten. Skjermen er derfor ikke like tynn over hele overflaten. Sony-ingeniørene har imidlertid designet et eget veggfeste til X90, som i praksis gjør at den kan henges helt tett på veggen. Dette i tillegg til en svært tynn ramme rundt selve bildepanelet, gir TV-en et svært moderne og lekkert utseende.

   

  Brukervennlighet og finesser

  Sony-skjermen kommer med to fjernkontroller. Først den tradisjonelle fjernkontrollen med masse knapper, som har fått en ansiktsløftning med dedikerte knapper for nye funksjoner (deriblant en egen Netflix-knapp). I tillegg til denne følger det med en ny berøringsfølsom sveipekontroll: Ved å dra tommelen over panelet og trykke kan man navigere, velge og bekrefte ulike funksjoner. Fjernkontrollen har også innebygd mikrofon for stemmesøk via Google.

  Den største forandringen på brukersiden er definitivt det nye Android-systemet. Menyene har fått en helt ny look som kan minne om mobilskjermen på en Sony Xperia smartmobil. Men selv om det er et tydelig Sony-preg over menyene og lydsignalene, er det tydelig at Google skal ha et ord med i laget på hvordan menyene skal utformes. Eksempelvis er søkefeltet og snarvei til Youtube plassert øverst i menyvalgene, før andre apper og inngangsvelgeren. Vi ville satt pris på en mer personlig menystruktur sortert etter hva man selv liker å se på. Det kan også virke som de nye funksjonalitetene er litt overveldende på Sony-TV-en i starten.

  X90C har en hurtigstart-funksjon som gjør at skjermen slår seg raskt på fra standby, men det føles ikke som programvaren henger helt med i starten. Den må koble seg til nettet og sjekke etter de siste oppdateringene. Noe av dette er på mange måter uunngåelig nå som også TV-ene skal være en del av den ”tilkoblede verden”. Men det ville vært fint hvis oppdateringene kunne skjedd mens TV-en sto i dvalemodus, hvilket vi antar den vil gjøre etter hvert.

   

  annonse

  Bildekvalitet

  Brukervennlighet og finesser er imidlertid bare veien; bildegjengivelsen er målet. I så måte er X90C godt rustet med et LCD-panel av typen IPS (In plane Switching) som sikrer bred innsynsvinkel og bevarer fargene også når man sitter ute på siden. Testeksemplaret vårt bar preg av å være et bra sådan, uten synlige pikselfeil eller plagsomme ujevnheter fra baklyset.

  annonse

  Alle LCD-skjermer med kantbelysning vil ha en litt ujevn fordeling av lys, og Sony-skjermen burde egentlig være i risikosonen da fenomenet er mer utbredt på store og tynne bildepaneler. Vi så ingen store innslag av ”clouding” i mørke scener som det heter på fagspråket. En ting merker vi dog, en svak tendens til såkalt ”dirty screen effect” der små ujevnheter i lysfordelingen får skjermen til å se skitten ut. 65X90 har en smule av dette, men vi har sett betydelig verre. Hvilket forhåpentligvis tyder på bra seleksjon fra fabrikkens side.

  Sony har tidligere vist på sine 4K TV-er og projektorer at de behersker oppskalering og generell bildebehandling ut til fingerspissene. X9005C gjør en eksemplarisk jobb med å skalere opp alminnelig HD-materiale til 4K. Den bringer frem detaljene uten å overdrive skarpheten rundt konturer, og skaper et troverdig og naturtro bilde. Selv innhold lavere enn HD-kvalitet, enten det er TV eller Youtube, ser overraskende bra ut.

  Aller best resultat får man naturligvis på ekte 4K-materiale. X90C støtter HEVC videokomprimering og åpner dermed for å nyte Netflix i ekte 4K-oppløsning, forutsatt at du har en rask nok internettilkobling. Kvaliteten på serier som Breaking Bad og Bloodline er sterke argumenter for å velge en 4K TV. Vi testet også med noen ekstra høyoppløste demoklipp i ekte 4K via USB, og da var det som Sony-skjermen satte inn et ekstra gir, og enda en ”hinne” ble fjernet mellom oss og handlingen på skjermen.

  kd-65x9005c
  65X9005C er en meget slank og lekker TV. Faktisk hevder Sony at dette er verdens tynneste LCD-TV!

  annonse

  Sony-skjermen har som nevnt ekstra bred innsynsvinkel til LCD-skjerm å være, hvilket betyr at man kan få en god bildeopplevelse med flere tilstede i sofaen. Svartnivået og kontrasten er imidlertid ikke helt i referanseklasse. Her må X90C se seg slått av andre TV-er i prisklassen, deriblant Sonys egen X93C som har et VA-basert LCD-panel med mer nøyaktig lyskontroll.

   

  Lydkvalitet

  Dette er en ekstremt slank TV, og for å klare det kunststykket har Sony naturligvis vært nødt til å spare noen steder. Det er ikke rom til overs for skikkelige høyttalere, knapt rom for noe i det hele tatt. For å løse det har Sony plassert høyttalerne på undersiden hvor de fyrer nedover. Lydkvaliteten har likevel brukbar klarhet og fungerer helt greit til dialog, nyheter og underholdning. Med en gang man vil blande inn musikk eller filmeffekter høres det at lydnivået er ganske begrenset og slank.

   

  Konklusjon

  Ved første øyekast kan Sony 65X9005C virke som en typisk design-TV, der det har vært lagt større vekt på formgivning og utseende enn best mulig bildekvalitet. Langt ifra, dette viser seg å være en på mange måter fullgod TV, også for de kresne bildeentusiastene – spesielt for de som allerede har et separat lydsystem! Faktisk kan det slanke formatet være en bonus, da det gir mulighet for å få en større skjerm enn ellers var mulig med mer klumpete konstruksjoner. I skrivende stund er det prisen som er den største utfordringen. Greit nok at man må ”lide litt” for skjønnheten, men i skrivende stund fremstår den som litt dyr sammenlignet med X9305C så vel som andre konkurrenter.

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
   Har du noe å tilføye?
   Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
   Motta varsler
   Varlse meg om
   0 Kommentarer
   Inline Feedbacks
   View all comments

   Alternativer til Sony KD-65X9005C

    data-srcset

   LG kan hvis de vil!

   Med nytt bildepanel og forbedret lyskontroll kan LG NANO 90 hevde seg blant de beste LCD-skjermene.

    data-srcset

   Samsung snur TV-en på hodet

   En motorisert TV-skjerm som kan snus på høykant med et knappetrykk! Har det tørnet for Samsung, eller er The Sero simpelthen en av årets kuleste TV-er?

    data-srcset

   Full moro til halve prisen

   Samsungs nye QLED-TV Q80T byr på masse utstyr og suveren bildekvalitet til en fornuftig pris. Kan dette være det beste TV-kjøpet fra Samsung i år?

   Samsung The Frame LS03T (2020). Foto: Samsung

   Nå har The Frame blitt MYE bedre

   Med nytt, topptrimmet bildepanel har Samsungs design-TV fått en skikkelig kontrast-boost!

    data-srcset

   OLED og Ambilight gjør susen!

   Philips er tilbake med nok en fargesprakende OLED-TV som lyser til alle kanter: OLED804 gir en knallsterk bildeopplevelse!

   🔥  Sommertilbud - Full tilgang til hele Lyd & Bilde i 3 uker for 3 kr!
   Prøv i 3 uker
   close-image