annonse
annonse

test: Samsung QE55Q8DN

Samsung QE55Q8DN
Samsung QE55Q8DN

Turboladet TV fra Samsung

Midt i den travleste TV-sesongen trekker Samsung et spennende kort ut av ermet. Kan QE55Q8DN rett og slett være årets beste TV-kjøp fra koreanerne?

Pluss
Knallsterk kontrast og overbevisende svartnivå til en gunstig pris, gjør Q8DN til et interessant alternativ til Samsungs egen Q9 toppmodell.
Minus
Utstyr og finesser er noe redusert, og innsynsvinkelen er begrenset.

Vi sparte ikke på superlativene etter å ha testet Samsungs flaggskip-TV QE65Q9FN tidligere i år. Den nye QLED-toppmodellen kan fint hevde seg mot de beste OLED-konkurrentene, takket være et avansert LED-baklys og ”kvanteprikker” som sørger for gnistrende sterk kontrast og fargegjengivelse. Men det koster flesk: Med en pris rundt 30.000 kroner for en 55” Q9FN er den også blant de dyrere TV-ene på markedet.

Det er ingen tvil om at baklys-teknikken har stor innvirkning på kontrast og generell bildekvalitet. Mange har derfor etterspurt en mer prisgunstig entusiastmodell fra Samsung, slik Sony har hatt stort hell med på sin XF9005. Og nå er den her: Inn fra sidelinjen kommer QE55Q8DN, som har trimmet vekk de mest luksuriøse finessene for å kunne tilby direkte baklys til en gunstig pris.

Samsung QE55Q8DN

Q8DN kommer i 55”, 65” og 75” utgave, hvor ”D”-en står for Direct. Den bruker samme type bildepanel som Q9FN, om enn i noe nedskalert utgave. Den er også litt nedstrippet på utstyrsfronten sammenlignet med Q9FN, men ikke så mye som man skulle tro. Den viktigste forskjellen er at Samsungs eksterne ”One Connect” koblingsboks glimrer med sitt fravær. Alt av tilkoblinger må derfor gjøres på baksiden, som på TV-er flest. Dette medfører litt flere ledninger, men Samsung har lagt inn spalter som lar deg trekke strøm og signal kan trekkes skjult ned gjennom den ene foten.

Q8D har en stram design, med rettvinklet, mørkegrå innramming i aluminium-look. Den er imidlertid ikke like flat på baksiden som Q9, og mangler innfelling for Samsungs stilfulle ”No Gap” veggbrakett.

Når det gjelder øvrige finesser er Q8D veldig lik toppmodellen, inkludert brukergrensesnitt og fjernkontroll. Inkludert er også den nye ”Ambient Mode” som lar TV-en vise pausebilder som går i ett med omgivelsene. Q8D er også utstyrt med den samme lynkjappe Auto Game Mode, som automatisk merker når en spillkonsoll er koblet til, og sørger for lavest mulig forsinkelse. Vi målte input lag til rundt 15 millisekunder.

Samsung viser ingen tegn til å støtte HDR-formatet Dolby Vision med det første. De har i stedet lansert sin egen standard, HDR10+. Det ser ut til å ha fått mer fotfeste i bransjen i det siste, selv om utvalget av innhold fortsatt er begrenset sammenlignet med Dolbys standard.

LCD til besvær

LCD-skjermer har et iboende problem. For å i det hele tatt vise bilder, er de avhengige av gjennomlysning. Uten baklys ville du ikke fått glede av en eneste fargenyanse, men bare stirret inn i en bekmørk skjerm! Så noe lys er alltid nødvendig – ulempen er at det kan smitte over på den delen av bildet som helst skal være mørkt. Dette er et stort handikap for LCD, spesielt sammenlignet med OLED som kan tenne og slukke hver eneste lille piksel om nødvendig, og således gjengi ”perfekt svart”.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Såkalte kant-LED/Edge LED LCD-skjermer har det aller verst. De har bare noen få lysdioder langs skjermkanten, og en reflekterende film som fordeler lyset rundt om på skjermen. Det medfører en klar begrensning i kontrast og svartnivå.

Løsningen kan være å utstyre TV-en med direkte LED-baklys, slik Samsung har gjort med Q9FN og Q8D. Her har man grupper med lysdioder som gjennomlyser hele skjermoverflaten punkt for punkt. Q8D må nøye seg med færre individuelle LED-soner enn storebror (40 mot drøye 400), men lover likevel betydelig bedre lyskontroll enn kant-LED modellene.

Bildekvalitet

La gå at Samsung QE55Q8DN ikke er helt fullspekket på design og finessefronten – dette er en GTI-modell der fokus skal ligge på ytelse! Her leverer da også Q8D i fullt monn, med en kontrast som er ”natt og dag” i forhold til ordinære LCD-skjermer. Samsung-skjermen har rikelig med lysstyrke (opp mot 1500 nits i Film-modus), nok til å fungere utmerket i et opplyst rom på dagtid, med skikkelig smell i de tøffeste HDR videoeffektene. Mer unikt er det at den klarer å klemme ut alt dette lyset UTEN at de mørke partiene blir gråblå og blasse! Det gir et fenomenalt dynamikkområde fra mørkt til lyst, som vi knapt har sett maken til i denne prisklassen.

Q8D har riktignok ikke den samme ”blekksvarte” gjengivelsen av absolutt svart som en OLED-skjerm, men den kommer veldig nær, og man må sitte i mørklagt rom for å tyde forskjellen. Viktigere for bildeopplevelsen i praksis, er det at Q8D er kurert for den notoriske ”LCD-sykdommen” med blass kontrast. Det gir en vesentlig forbedring i bildekvalitet, som er tydelig på alt av videoinnhold, det være seg sport, naturprogrammer, spenningsserier eller heseblesende actionfilm.

Vår favoritt-torturtest for tiden er grottescenen i Netflix-serien Stranger Things. En krevende setting hvor politisjefen Jim Hopper åler seg gjennom en støvete grotte med en flakkende lommelykt. Denne scenen setter virkelig bildebehandlingen på prøve, både når det gjelder kontrast, svartnivå, lyskontroll/baklys og støyreduksjon. Men Samsung-skjermen består prøven, og det med glans. Her får vi med oss alle nyansene uten at skjermen eksploderer i grått, eller drukner i en svart smørje. Lyset fra lommelykten er blendende sterkt, uten at det påvirker resten av bildet i negativ grad. Heller ikke de mange støvpartiklene i grotten ser ut til å skape trøbbel for belysningen. Q8D ser rett og slett veldig troverdig ut, på en videosekvens hvor mange av konkurrentene grøter det til.

Samsung-skjermen har overraskende jevn lysfordeling, uten plagsomme halo-effekter eller ujevnheter. Den lokale dimmingen er selvfølgelig ikke like finmasket som toppmodellen Q9FN, men vi måtte bruke krevende testsekvenser for å fremprovosere forskjellen. Den er mest tydelig i ekstreme tilfeller, med lyse objekter på en helsvart bakgrunn, eller ”lyset i enden av tunnelen”. I de aller fleste tilfeller oppfører Samsung-skjermen seg eksemplarisk, like presis som konkurrenten fra Sony (XF9005), og samtidig betydelig mer lyssterk.

Lydkvalitet

Samsung QE55Q8DN har et noe enklere lydsystem enn Q9, med færre høyttalerelementer og mindre forsterkereffekt. Lyden er likevel helt utmerket for prisklassen. Diskanten og mellomtonen er klar og fin, og gir god taleforståelse. Her er det også rikelig med bass, men den er ikke like tydelig definert som på Q9FN. De fleste som vurderer TV i denne prisklassen vil nok pare den med en passende lydplanke, men det er greit å vite at den innebygde lyden fungerer bra!

Konklusjon

Samsungs flaggskipmodell Q9FN regnes for å være blant de aller beste LCD-skjermene på markedet, men den også blant de mest kostbare. Med ”junior-toppmodellen” i Q8D-serien kan Samsung også hevde seg i prisklassen rundt 20.000 kroner, som til nå har vært dominert av konkurrerende LG og Sony-modeller. Q8DN tilbyr råsterk kontrast, blendende lysstyrke og fantastiske farger. Legg til Samsungs gjennomførte design og smarte finesser med lynrask spillmodus, og du har et av de beste TV-kjøpene i prisklassen etter vår mening. Trygg anbefaling!

Vi sparte ikke på superlativene etter å ha testet Samsungs flaggskip-TV QE65Q9FN tidligere i år. Den nye QLED-toppmodellen kan fint hevde seg mot de beste OLED-konkurrentene, takket være et avansert LED-baklys og ”kvanteprikker” som sørger for gnistrende sterk kontrast og fargegjengivelse. Men det koster flesk: Med en pris rundt 30.000 kroner for en 55” Q9FN er den også blant de dyrere TV-ene på markedet. Det er ingen tvil om at baklys-teknikken har stor innvirkning på kontrast og generell bildekvalitet. Mange har derfor etterspurt en mer prisgunstig entusiastmodell fra Samsung, slik Sony har hatt stort hell med på sin XF9005. Og nå er den her: Inn fra sidelinjen kommer QE55Q8DN, som har trimmet vekk de mest luksuriøse finessene for å kunne tilby direkte baklys til en gunstig pris.

Samsung QE55Q8DN

Q8DN kommer i 55”, 65” og 75” utgave, hvor ”D”-en står for Direct. Den bruker samme type bildepanel som Q9FN, om enn i noe nedskalert utgave. Den er også litt nedstrippet på utstyrsfronten sammenlignet med Q9FN, men ikke så mye som man skulle tro. Den viktigste forskjellen er at Samsungs eksterne ”One Connect” koblingsboks glimrer med sitt fravær. Alt av tilkoblinger må derfor gjøres på baksiden, som på TV-er flest. Dette medfører litt flere ledninger, men Samsung har lagt inn spalter som lar deg trekke strøm og signal kan trekkes skjult ned gjennom den ene foten. [caption id="attachment_82968" align="aligncenter" width="678"] Q8D har en stram design, med rettvinklet, mørkegrå innramming i aluminium-look. Den er imidlertid ikke like flat på baksiden som Q9, og mangler innfelling for Samsungs stilfulle ”No Gap” veggbrakett.[/caption] Når det gjelder øvrige finesser er Q8D veldig lik toppmodellen, inkludert brukergrensesnitt og fjernkontroll. Inkludert er også den nye ”Ambient Mode” som lar TV-en vise pausebilder som går i ett med omgivelsene. Q8D er også utstyrt med den samme lynkjappe Auto Game Mode, som automatisk merker når en spillkonsoll er koblet til, og sørger for lavest mulig forsinkelse. Vi målte input lag til rundt 15 millisekunder. Samsung viser ingen tegn til å støtte HDR-formatet Dolby Vision med det første. De har i stedet lansert sin egen standard, HDR10+. Det ser ut til å ha fått mer fotfeste i bransjen i det siste, selv om utvalget av innhold fortsatt er begrenset sammenlignet med Dolbys standard.

LCD til besvær

LCD-skjermer har et iboende problem. For å i det hele tatt vise bilder, er de avhengige av gjennomlysning. Uten baklys ville du ikke fått glede av en eneste fargenyanse, men bare stirret inn i en bekmørk skjerm! Så noe lys er alltid nødvendig – ulempen er at det kan smitte over på den delen av bildet som helst skal være mørkt. Dette er et stort handikap for LCD, spesielt sammenlignet med OLED som kan tenne og slukke hver eneste lille piksel om nødvendig, og således gjengi ”perfekt svart”. Såkalte kant-LED/Edge LED LCD-skjermer har det aller verst. De har bare noen få lysdioder langs skjermkanten, og en reflekterende film som fordeler lyset rundt om på skjermen. Det medfører en klar begrensning i kontrast og svartnivå. Løsningen kan være å utstyre TV-en med direkte LED-baklys, slik Samsung har gjort med Q9FN og Q8D. Her har man grupper med lysdioder som gjennomlyser hele skjermoverflaten punkt for punkt. Q8D må nøye seg med færre individuelle LED-soner enn storebror (40 mot drøye 400), men lover likevel betydelig bedre lyskontroll enn kant-LED modellene.

Bildekvalitet

La gå at Samsung QE55Q8DN ikke er helt fullspekket på design og finessefronten - dette er en GTI-modell der fokus skal ligge på ytelse! Her leverer da også Q8D i fullt monn, med en kontrast som er ”natt og dag” i forhold til ordinære LCD-skjermer. Samsung-skjermen har rikelig med lysstyrke (opp mot 1500 nits i Film-modus), nok til å fungere utmerket i et opplyst rom på dagtid, med skikkelig smell i de tøffeste HDR videoeffektene. Mer unikt er det at den klarer å klemme ut alt dette lyset UTEN at de mørke partiene blir gråblå og blasse! Det gir et fenomenalt dynamikkområde fra mørkt til lyst, som vi knapt har sett maken til i denne prisklassen. Q8D har riktignok ikke den samme ”blekksvarte” gjengivelsen av absolutt svart som en OLED-skjerm, men den kommer veldig nær, og man må sitte i mørklagt rom for å tyde forskjellen. Viktigere for bildeopplevelsen i praksis, er det at Q8D er kurert for den notoriske ”LCD-sykdommen” med blass kontrast. Det gir en vesentlig forbedring i bildekvalitet, som er tydelig på alt av videoinnhold, det være seg sport, naturprogrammer, spenningsserier eller heseblesende actionfilm. Vår favoritt-torturtest for tiden er grottescenen i Netflix-serien Stranger Things. En krevende setting hvor politisjefen Jim Hopper åler seg gjennom en støvete grotte med en flakkende lommelykt. Denne scenen setter virkelig bildebehandlingen på prøve, både når det gjelder kontrast, svartnivå, lyskontroll/baklys og støyreduksjon. Men Samsung-skjermen består prøven, og det med glans. Her får vi med oss alle nyansene uten at skjermen eksploderer i grått, eller drukner i en svart smørje. Lyset fra lommelykten er blendende sterkt, uten at det påvirker resten av bildet i negativ grad. Heller ikke de mange støvpartiklene i grotten ser ut til å skape trøbbel for belysningen. Q8D ser rett og slett veldig troverdig ut, på en videosekvens hvor mange av konkurrentene grøter det til. Samsung-skjermen har overraskende jevn lysfordeling, uten plagsomme halo-effekter eller ujevnheter. Den lokale dimmingen er selvfølgelig ikke like finmasket som toppmodellen Q9FN, men vi måtte bruke krevende testsekvenser for å fremprovosere forskjellen. Den er mest tydelig i ekstreme tilfeller, med lyse objekter på en helsvart bakgrunn, eller ”lyset i enden av tunnelen”. I de aller fleste tilfeller oppfører Samsung-skjermen seg eksemplarisk, like presis som konkurrenten fra Sony (XF9005), og samtidig betydelig mer lyssterk.

Lydkvalitet

Samsung QE55Q8DN har et noe enklere lydsystem enn Q9, med færre høyttalerelementer og mindre forsterkereffekt. Lyden er likevel helt utmerket for prisklassen. Diskanten og mellomtonen er klar og fin, og gir god taleforståelse. Her er det også rikelig med bass, men den er ikke like tydelig definert som på Q9FN. De fleste som vurderer TV i denne prisklassen vil nok pare den med en passende lydplanke, men det er greit å vite at den innebygde lyden fungerer bra!

Konklusjon

Samsungs flaggskipmodell Q9FN regnes for å være blant de aller beste LCD-skjermene på markedet, men den også blant de mest kostbare. Med ”junior-toppmodellen” i Q8D-serien kan Samsung også hevde seg i prisklassen rundt 20.000 kroner, som til nå har vært dominert av konkurrerende LG og Sony-modeller. Q8DN tilbyr råsterk kontrast, blendende lysstyrke og fantastiske farger. Legg til Samsungs gjennomførte design og smarte finesser med lynrask spillmodus, og du har et av de beste TV-kjøpene i prisklassen etter vår mening. Trygg anbefaling!
Vi tester over 450 produkter i året, les denne testen og få full tilgang til Lyd & Bilde
Allerede abonnent? Logg inn
Prøveabonnement
0,-
Fri tilgang til lydogbilde.no
Bronseabonnement
425,-pr/halvår
1/2 år (6 utgaver) Digitalutgaven Fri tilgang til lydogbilde.no
Sølvabonnement
749,-pr/år
Mest populær
1 år (11 utgaver) Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Gullabonnement
1149,-pr/år
1 år (11 utgaver) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Måned kr 49,-
Med et abonnement på Lyd & Bilde får du:
Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgave (iPad/Android) hver måned Betydelig rabatt Velg selv lengden på ditt abonnement, med eller uten SF Anytime Flott velkomstgave på årsabonnement
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Størrelse/type: 55” 4K QLED-LCD

Oppløsning: 3840×2160 (4K Ultra HD)

Operativsystem: Samsung Tizen

Innganger: 4 HDMI, 3 USB

Utganger: Optisk digital lydutgang

HDR: HDR10+

Web: samsung.no

Samsung QE55Q8DN produktside
Pris: 21990 ,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
gruppetest
7 par vegghøyttalere

Lyd, lyd fra veggen der

Hvorfor skal du godta middelmådig lyd, bare fordi du ikke ønsker store, prangende høyttalere i stua?

test
Leica Q2

Verdens beste ­kompaktkamera

Når kun det beste er godt nok, kan Leica Q2 være svaret.

anmeldelse
Quicksand – Störst av allt, sesong 1

Skremmende samtidsdrama

Skremmende drama som bringer den amerikanske våpenkulturen inn i vår egen trygge bakgård.

Annonsørinnhold
Asus Zenbook-serie

Asus går helt til kanten med ny Zenbook-serie

17 timers batteritid, en skjerm som utgjør 95 prosent av overflaten og numerisk tastatur gjemt i laptopens touchpad. Alt sammen testet for å leve opp til militære standarder. Asus flytter grensen for hva man kan forvente av en laptop som veier under 1700 gram.

Her er Samsungs super-selfiekamera

Den nye A-serien går fra budsjett til luksus med heldekkende skjerm og vendbart trippelkamera!

test
Sony Xperia 10 Plus

Bomskudd i bredformat

Tross 21:9-skjerm har Xperia 10 Plus for mange kompromisser til å overbevise.

Ikeas smarte høyttalere er her

I sommer kommer høyttalerne Symfonisk, som er et resultat av et samarbeid med Sonos.

test
Motorola moto G7 Plus

Kongen av mellomklassen

Motorola moto G7 Plus snakker til fornuften. Selvfølgelig er flaggskipmodellene på markedet bedre, men de er også tre ganger dyrere.

Beovision Harmony: 77-tommers tryllekunst fra B&O

Går det an skjule en TV på nesten to meter i diagonalmål? Bang & Olufsen gjør et overbevisende forsøk på det.

anmeldelse
I Am the Night, sesong 1

Herlig retromysterium

I svette og varme Nevada vokser Pat opp – som 16-åring snus livet hennes på hodet i det familiebakgrunnen blir kjent.

Åpent kontorlandskap? Disse hodetelefonene lover evig lykke

Logitech lanserer to modeller for deg som sjeneres av støy i kontorlokalene.

anmeldelse
Creed II

Nostalgisk testosteronbombe!

Stallone gjenforener alle kreftene fra «klassikeren» Rocky IV i en pompøs nostalgitripp.

anmeldelse
Widows

Heftig girl power!

Et spektakulært kupp går spektakulært til helvete – enkene viderefører ektemennenes tvilsomme geskjeft.

annonse

Klassisk rock på biblioteket

Opplev vintage high-end på biblioteket og lytt til musikk som på kult-barene i Japan.

Hi-fi-vår i hovedstaden

Denne helgen ringes våren inn, med messer og tilbud i flere butikker i hovedstaden.

Speilrefleks? Prøv igjen

Panasonic Lumix G90 er litt utenom det vanlige.

test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD

En real storslegge

Kan noen få naboene til å slutte å kjefte? Jeg prøver å høre musikk her!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM

Perfeksjonert og lyssterk zoom

Du har ikke sett maken. Ikke vi heller. Canons massive 28-70mm er rett og slett rå.

anmeldelse
Fabeldyr 2: Grindelwalds forbrytelser

Visuell fantasimagi

Harry Potter-universet veves mer og mer inn i Fabeldyr-universet, i en visuell fest av en film.

anmeldelse
Hunter Killer

Mayday! Mayday!

Filmen ble sluppet den 1. april – vi trodde først det var en aprilspøk…

Ser du hva dette er?

Det er en McIntosh, men ikke en forsterker.

anmeldelse
The Highwaymen

Sober roadmovie

En annerledes, og stillferdig, klappjakt på tidenes mest kjente forbryterpar i USA.

Laptopfølelse på iPad Pro

Beskyttelse og bakbelyst tastatur til de nye iPad Pro-modellene

gruppetest
Tre gaming headsets

Strid i familien

Logitech vs. Logitech. Har du bruk for den dyreste modellen for å vinne, eller er den billigste best i virkeligheten?

test
Rega Aura MC

En analog åpenbaring

Rega Aura MC, er phono-trinnet som lager gull av sort vinyl.

test
Huawei P30 Pro

Råeste mobilkamera noensinne!

Huawei P30 Pro er den beste kameramobilen på markedet, og befester Huaweis plass på kameratronen, hvor de har sittet trygt siden i fjor.

Vårt kundesenter hjelper deg hvis du har spørsmål eller trenger hjelp vedrørende ditt abonnement.

Du kan sende mail eller ta en telefon.

Åpningstider: mandag – fredag

0900 – 1130 og 1230 – 1500.

Support Tlf: 815 73 510

 

Support email: abo@lydogbilde.no 
×
Motta Lyd & Bilde Nyhetsbrev

×