ÅRETS BESTE 2020-2021

: Panasonic TX-65CZ950 4K OLED TV

Referanseklasse!

Panasonics nye OLED-skjerm leverer den hittil beste bildekvaliteten vi har sett, og måleresultatene er en studiomonitor verdig. Men det koster!

Lyd & Bilde mener

Panasonics første OLED-skjerm tar alt vi kjenner fra den banebrytende bildeteknikken, og legger til enda bedre bildebehandling. Resultatet er utsøkt bildekvalitet, med perfekt svartnivå og helt naturtro fargegjengivelse.
Prisen i seg selv, og prisforskjellen mot allerede svært gode OLED-konkurrenter som LG, kan være hard å svelge. Panasonic-skjermen har et kunstig skarphetsfilter som virker mot sin hensikt.
 • 65” 4K OLED, 3840 x 2160
 • 4 HDMI 2.0, 3 USB
 • Netflix/HEVC
 • Studio Master Processor
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 99995 kr

Panasonic har en lang merittliste full av gode TV-er. Legendariske plasmaskjermer som 55VT60 og flaggskipet 60ZT60 ligger ennå friskt i minnet som noen av de beste TV-ene vi har testet. Det var nok flere enn oss som felte en tåre da Panasonic besluttet å legge ned produksjonen av plasma for noen år tilbake: Teknikken ble rett og slett for dyr å produsere, og lot seg vanskelig kombinere med det nye 4K-formatet. Siden den gang har de holdt fanen høyt, med LCD-baserte toppmodeller. Men mange minnes nok fortsatt plasmaens glade dager …

Panasonics nye toppmodell TX-65CZ950V har med andre ord mye å leve opp til: Dette er den japanske produsentens første OLED-TV, som skal forene de beste kvalitetene fra plasma og LCD, med færrest mulig av ulempene, i en og samme TV! Panasonic jobbet i lengre tid med å utvikle sin egen OLED-teknikk, men til slutt vendte de seg til koreanske LG Display, som har lykkes best med å masseprodusere OLED-paneler hittil. Panasonics ingeniører, som inkluderer noen av de klokeste hodene fra den nedlagte plasmadivisjonen, har derimot fått jobben med å foredle bildebehandlingen!

 

TX-65CZ950V

Panasonics nye flaggskip er en topptrimmet, buet luksus-TV kledd med hvit alcantara (!) på baksiden, og produsentens seneste bildeforbedringer på innsiden. En kraftig Studio Master Processor med ”4K Pro” og ”Absolute Black Drive” utgjør selve bildemotoren som gir signal til panelet. Panasonic har også hentet inn hjelp fra Hollywood – nærmere bestemt filmkoloristen Mike Sowa – til å sette den riktige fargepaletten. Panasonic-skjermen er også den første OLED-skjermen som er godkjent av THX, med sin egen finkalibrerte film-modus.

TV-en ankom redaksjonen i en stor og tung trekasse innprentet med japanske stempler. Etter en møysommelig utpakkingsprosess kunne vi konstatere at Panasonic-skjermen er mer enn en ren LG-kopi: Ingeniørene har åpenbart lagt litt stolthet ned i gjennomtenkte løsninger og lekker design. Den tunge, forkrommede sokkelen monteres til TV-en med solide metallbraketter. Selve TV-chassiset virker som en litt stivere og mer solid konstruksjon enn LG. Panasonic har også inkludert monteringshull for veggbraketter med VESA-standard på baksiden, men da får du ikke tatt i bruk det lekre alcantara-dekselet, som er laget nettopp for å skjule tilkoblinger og hull. Panasonic mener nok baksiden er for fin til ikke å vises frem!

Panasonics nye flaggskip er en topptrimmet, buet luksus-TV kledd med hvit alcantara på baksiden, og produsentens seneste bildeforbedringer på innsiden. (Foto: Produsenten)
Panasonics nye flaggskip er en topptrimmet, buet luksus-TV kledd med hvit alcantara på baksiden, og produsentens seneste bildeforbedringer på innsiden. (Foto: Produsenten)

 

Brukervennlighet og finesser

Fjernkontrollen har metalloverflate og virker mer påkostet enn de vanlige Panasonic-kontrollene. De mest brukte knappene har dessuten fått bakbelysning, med en snarvei i form av egen Netflix-knapp. Skjermens tilkoblingsmuligheter er gode, med 4 HDMI 2.0 kompatible innganger. CZ950 støtter foreløpig ikke videomateriale med økt dynamikkområde (HDR), men det loves en firmware-oppgradering fra Panasonics side på et senere tidspunkt – forhåpentligvis innen Ultra HD Blu-ray formatet kommer for salg.

Selve smart-TV brukergrensesnittet er imidlertid skuffende. Panasonic har pussig nok unnlatt å utstyre toppmodellen med sitt nye Firefox OS – i stedet må vi ta til takke med 2014-modellenes Smart Viera plattform, av alle ting! TV-en har derfor bare en enkel ”Apps” meny med begrenset utvalg av applikasjoner. Den viktige Netflix 4K-appen er imidlertid på plass, det samme er Youtube med VP9 og 4K støtte. Utover det er det lite innhold å være begeistret over, og det grafiske brukergrensesnittet fremstår temmelig utrangert sammenlignet med for eksempel LG, Samsung eller Panasonics egne modeller med Firefox.

Hvorfor Panasonic har utelatt det nyeste smart-systemet på sin nye toppmodell fremstår for oss som litt av en gåte. På den annen side kan det også være litt befriende å slippe alt ”unødvendig tjafs” som ofte følger med på kjøpet når man handler smart-TV. Panasonic-skjermen er enkel å bruke, og alle tidligere brukere vil kjenne igjen det tradisjonelle menysystemet. Alle menyer og funksjoner laster også raskt. Derimot målte vi relativt høy input lag på opp mot 100 millisekunder på HDMI-inngangene. Panasonic-skjermen er derfor ikke den mest velegnede til online gaming.

 

Bildekvalitet

Panasonic gikk temmelig høyt ut på banen ved lansering, og skrøt uhemmet av hvordan skjermen skal være finjustert og ”perfekt rett ut av esken”. I praksis hevder Panasonic at deres egne ingeniører har greid å skvise enda bedre bildekvalitet ut av OLED-panelene enn LG selv er i stand til å gjøre! Dermed ville det jo være temmelig flaut om teknikken ikke holdt hva produsenten lover …

65CZ950 har imidlertid ingenting å være flau over: Helt fra start er det klart at den har en langt mer korrekt bildeestetikk enn LG, spesielt når vi setter Panasonics THX-modus og LGs ISF ekspertinnstilling opp mot hverandre. Panasonic byr på alle kvalitetene vi forbinder med OLED, men er mer balansert i bruken av farger og kontrast. Det ser man allerede på hudtonene, som fri for røde fargestikk. Panasonic har en vesentlig mer nøytral gråtoneskala, og der LG-skjermen har en tendens til å ”drukne” i svart, graver Panasonic frem betraktelig flere grånyanser i de mørke scenene.

Panasonic har også lykkes med å skape litt glattere bevegelser. Interpoleringsfunksjonen Intelligent Frame Creation sørger for sømløse bevegelser, uten den tidvise rykkingen og ujevnhetene vi erfarte med LG 65EF950V. For de fotballinteresserte kan det være grunn nok til å vurdere oppgraderingen til Panasonic.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Det er i grunn bare én ting ved bildekvaliteten som skurrer litt, bokstavelig talt: Panasonic-skjermen har en slags kunstig skarphet rundt konturer (såkalt edge enhancement) som vi ikke greide å bli kvitt i innstillingene. Det gir utvilsomt imponerende skarphet, men er også med å fremheve bildestøy.

Når alt kommer til alt, fremstår det tydelig at Panasonic har gjort en grundig jobb med sin nye toppmodell. Vi snakker hele tiden om subtile forskjeller, men summen av de subtile forskjellene tipper vekta i Panasonics favør. Resultatet er enkelt – rett og slett det beste bildet vi noensinne har sett!

 

Kalibrering

At Panasonic har et mer nøyaktig fargerom enn LGs 65EF950V har opp av esken, er noe man kan se med det blotte øye, og bekreftes av målingene vi har gjort. Spesielt er det gledelig å registrere at Panasonic virkelig har ”fått til” svartnivået og gråtoneskalaen. Det eneste som irriterer oss litt er et unødvendig sharpness filter. Men det går faktisk an å gjøre Panasonic enda litt bedre!

Denne TV-en er en drøm å kalibrere – faktisk den enkleste kalibreringen vi har gjort noen gang. Panasonic-skjermen er nemlig klargjort for CALman AutoCAL programvare. Dermed blir det å kalibrere TV-en nærmest en ”plug-and-play” affære dersom man har det rette utstyret. Etter å ha koblet til PC og måleprobe, kan man sette en target-måleverdi som TV-en jobber sammen med programvaren for å oppnå. Alle bildeparametre justeres og kryssjekkes underveis for å oppnå en mest mulig korrekt fargebalanse.

Resultatet snakker for seg selv: Allerede før kalibrering målte vi et såkalt delta-avvik på 2,4, som forteller oss hvor mye bildet avviker fra 100% fargegjengivelse. Alle avvik under 3.0 er høyst akseptabelt, og vanskelig å se med menneskeøyne. Med en manuell grovkalibrering av gråtoneskalaen, etterfulgt av autokalibrering, oppnådde vi et rekordlavt delta-avvik på 0,15! Dette vil i praksis si at det er null forskjell på det signalet skjermen får inn, og det bildet den sender ut. Dermed kan vi ikke gjøre annet enn å ta av oss hatten. En ekte referanseskjerm!

Last ned kalibreringsrapport for Panasonic TX-65CZ950

 

Konklusjon

Testen levner ingen tvil om at Panasonic 65CZ950 fortjener referansestatus. Samtidig er det åpenbart at dette ikke er TV-en for alle! Med en prislapp på 100.000 kroner henvender den seg til de som er villig til å betale mye for ”de siste hundredelene”. Forskjellen mellom Panasonic og en allerede utmerket OLED-konkurrent som LG ligger på ganske subtilt petimeter-nivå, og selv for oss er det vanskelig å forsvare den store prisforskjellen. Panasonic TX-65CZ950 blir derfor fremfor alt et ”statement” produkt, som viser at Panasonic fortsatt er blant enerne når det kommer til naturtro bildekvalitet.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.
  Denon feirer sin egen 110-års fødselsdag med en forsterker der det er jobbet ekstra med den gode lyden.
  Det er sjelden jeg har blitt forbanna over et produkt. Spesielt et så brukervennlig et som Google Nest Audio.
  TCL Ray-Danz TS9030 benytter smarte akustiske løsninger fremfor avansert DSP, for å simulere surroundlyd.