: LG 65UF950V

LCD med OLED-gener?

LGs beste LCD-skjerm er en syltynn design-TV som også har orden på bildekvaliteten.

Lyd & Bilde mener

Lekker design og god brukervennlighet preger den topp utstyrte LG-skjermen. Bildekvaliteten er jevnt over veldig bra med godkjent svartnivå og imponerende skarphet, pluss en bredere innsynsvinkel enn konkurrentene
Fargegjengivelsen er ikke helt i referanseklassen, og kontrasten setter heller ingen rekorder med tanke på hvilken prisklasse 65UF950V befinner seg i.
 • LG 65UF950V
 • 65” 4K LED LCD, 3840 x 2160
 • WebOS 2.0
 • Magic remote
 • 100hz
 • Vis mer
  Vis mindre

  Veil.pris 30995 kr

  Koreanske LG er en mye omtalt TV-produsent for tiden, mye takket være deres OLED-skjermer som får bildeentusiastenes tenner til å løpe i vann! 2015 blir året da LG slipper sin første 65” OLED med 4K-oppløsning, men den lar fortsatt vente på seg, og prisen blir i størrelsesorden 60-70.000 kroner. Dermed er det fortsatt et betydelig behov for rimeligere alternativer, og det er her 65UF950V kommer inn i bildet. Dette er LGs toppmodell blant LCD-skjermer, med 4K-oppløsning og avansert Quantum Dot teknikk som lover flere fargenyanser.

  Vårt rykende ferske testeksemplar ankom landet i en solid ”flight case”, og vi kan forstå at LG ønsket å beskytte TV-en på sin turné gjennom landet. Selve bildepanelet er knappe 8 millimeter på det tynneste, og designspråket minner mye om LGs egne OLED-skjermer. Kombinert med en syltynn ramme og bakside i høyglans hvitt, er dette en riktig flott TV som ser betydelig mer påkostet og moderne ut enn lillebroren 65UF850V.

   

  Brukervennlighet og finesser

  LG gjorde veldig mye riktig da de i 2014 introduserte sitt nye WebOS operativsystem, som tok et bittelite ”kvantesprang” innen betjening, smart-TV og generell brukervennlighet. I år har konkurransen hardnet noe til, da samtlige av konkurrentene har lansert nye brukergrensesnitt. 65UF950V fremstår likevel som en meget kjapp og intuitiv TV i bruk. Nytt i år er at pekefjernkontrollen Magic Remote er utvidet med flere hurtigknapper, pluss en ny menylinje med snarvei til innstillinger. WebOS byr likevel på litt hodebry for de mer avanserte brukerne som liker å hoppe raskt inn og ut av menyene, og foreta innstillinger fortløpende: I slike tilfeller kan det bli litt knotete å veksle mellom pekefunksjon og vanlig navigasjon med piltastene.

   

  Bildekvalitet

  Med bildepanel fra søsterselskapet LG Display, kommer det ikke som noen overraskelse at 65UF950V stiller til start med et 4K LCD-panel av IPS-typen. Dette skal i teorien sikre jevn fargegjengivelse og kontrast over en bredere innsynsvinkel.

  Dette med betraktningsvinkel viser seg å stemme bra i praksis: Sammenlignet med både Panasonic 55CX700 og Samsung 65JU7005, gir LG-skjermen en jevnere ytelse uavhengig av hvor man sitter eller står. LG 65UF950V kan også skilte med litt bedre kontrast og svartnivå enn utfordreren fra Samsung. Lysfordelingen er jevnere, uten plagsomme lysflekker lik dem vi erfarte på 65JU7005. Dette gir også jevnere, dypere svartnivå, med flere nyanser i de mørke partiene av bildet. Svartnivået er likevel ikke like imponerende som det Panasonic CX700 presterer, og heller ikke på høyde med en vaskeekte OLED-skjerm, men likevel godt nok i de fleste sammenhenger.

  LG 65UF950V_Web OS
  LGs nye WebOS 2.0 brukergrensesnitt er raskere enn tidligere, og byr på en rekke spennende apper, deriblant Netflix, Youtube og vår egen NRK-app.

  I tillegg dreier det seg om en TV med Quantum Dots: LCD-panelet inneholder et ekstra sjikt med ”kvanteprikker” som LG hevder skal gi et bredere fargespekter. Vi greide imidlertid ikke å se veldig stor forskjell på LG 65UF950V og en mer konvensjonell LCD som Panasonic CX700 på dette området. LG-skjermen har en fin og nyansert fargegjengivelse, men gir ikke inntrykk av å ha noen bredere fargepalett på noe vis.

  Det er foreløpig uklart om LG-skjermen vil ha noen støtte for såkalt High Dynamic Range videoinnhold når dette lanseres, da standardene ennå ikke er ferdigstilt. Derimot er det full tilgang på 4K-innhold fra Netflix. Og LG-skjermen ser stort sett feiende flott ut med både HD så vel som ekte 4K-innhold. Derimot skal du styre unna DVD eller TV-kanaler med standard oppløsning. Dette blir for grovkornet til å gi noen god opplevelse på en så stor TV.

  LG 65UF950V_på testbenken
  LG-skjermen har jevn lysfordeling, bra svartnivå og god kontrast, men sprenger ingen rekorder på testbenken.

   

  Kalibrering av LG 65UF950V

  LG-skjermen måler ganske ujevnt i Film-modus. Vi ser hengekøye-tendenser der hvor målingene aller helst skal være snor-rette for å indikere fargenøytralitet. Gråskalaen er veldig ujevn fra fabrikk, både med tanke på fargetemperatur og lysstyrke. Disse avvikene er heldigvis greie å justere vekk så lenge man har tilgang på det rette måleutstyret. LG er utstyrt med et arsenal med innstillingsmuligheter. Selve kalibreringen er likevel tidkrevende da det krever en hel del hopping inn og ut av ekspert-menyen. Selv på sitt beste, greide ikke LG-skjermen å oppnå like lineær fargegjengivelse som Samsung og Panasonic-modellen vi testet samtidig.

   

  Lydkvalitet

  LG 65UF950V har undermonterte høyttalere, hvor den buede, skråvinklede sokkelen bidrar til å reflektere lyden frem mot lytteposisjon. Det fungerer etter hensikten og gir god klarhet i stemmene. I tillegg er det en ekstra subwoofer på baksiden, som gir brukbart med bass og fylde i lyden.

  LG 65UF950V ovenfra

   

  Konklusjon

  Det er lov å ha høye forventninger når LG disker opp med sin dyreste LCD-TV. 65UF950V leverer da også svært fine ytelser og har alle de rette finessene på plass. Den varter opp med et sylskarpt bilde fullt av nyanser og bra kontrast. Likevel tar vi oss selv i å savne ”det lille ekstra”. Selv om design og utseende virker mer påkostet, er det ikke et veldig stort sprang mellom 65UF950V og den rimeligere LG-modellen 65UF850V bildemessig sett. Den som ønsker seg en fullblods referanse-TV må derfor vente litt for å se hva konkurrentene har å by på, og ikke minst hva annet LG selv kan trekke opp av ermet i løpet av året!

  Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
  for å lese videre.

  NYHET - nå kan du betale med Vipps!

  Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

  Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  forfatter

  Audun Hage

  (f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
  2 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

   Les også

   En nettverksspesialist og et high-end-lydselskap har sammen laget en smart-høyttaler i hi-fi-kvalitet.
   Lyden fra den enorme V8-eren klarer ikke å overdøve anlegget, som er et selvsagt valg på en BMW.
   Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
   For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.

   Aktuelle tilbud

   Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
   Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
   Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
   Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
   Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
   Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
   Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
   Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
   OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
   Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
   Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
   Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
   Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.