annonse
annonse

LG 65UF950V

LCD med OLED-gener?

LGs beste LCD-skjerm er en syltynn design-TV som også har orden på bildekvaliteten.

Lekker design og god brukervennlighet preger den topp utstyrte LG-skjermen. Bildekvaliteten er jevnt over veldig bra med godkjent svartnivå og imponerende skarphet, pluss en bredere innsynsvinkel enn konkurrentene
Fargegjengivelsen er ikke helt i referanseklassen, og kontrasten setter heller ingen rekorder med tanke på hvilken prisklasse 65UF950V befinner seg i.

Koreanske LG er en mye omtalt TV-produsent for tiden, mye takket være deres OLED-skjermer som får bildeentusiastenes tenner til å løpe i vann! 2015 blir året da LG slipper sin første 65” OLED med 4K-oppløsning, men den lar fortsatt vente på seg, og prisen blir i størrelsesorden 60-70.000 kroner. Dermed er det fortsatt et betydelig behov for rimeligere alternativer, og det er her 65UF950V kommer inn i bildet. Dette er LGs toppmodell blant LCD-skjermer, med 4K-oppløsning og avansert Quantum Dot teknikk som lover flere fargenyanser.

Vårt rykende ferske testeksemplar ankom landet i en solid ”flight case”, og vi kan forstå at LG ønsket å beskytte TV-en på sin turné gjennom landet. Selve bildepanelet er knappe 8 millimeter på det tynneste, og designspråket minner mye om LGs egne OLED-skjermer. Kombinert med en syltynn ramme og bakside i høyglans hvitt, er dette en riktig flott TV som ser betydelig mer påkostet og moderne ut enn lillebroren 65UF850V.

 

Brukervennlighet og finesser

LG gjorde veldig mye riktig da de i 2014 introduserte sitt nye WebOS operativsystem, som tok et bittelite ”kvantesprang” innen betjening, smart-TV og generell brukervennlighet. I år har konkurransen hardnet noe til, da samtlige av konkurrentene har lansert nye brukergrensesnitt. 65UF950V fremstår likevel som en meget kjapp og intuitiv TV i bruk. Nytt i år er at pekefjernkontrollen Magic Remote er utvidet med flere hurtigknapper, pluss en ny menylinje med snarvei til innstillinger. WebOS byr likevel på litt hodebry for de mer avanserte brukerne som liker å hoppe raskt inn og ut av menyene, og foreta innstillinger fortløpende: I slike tilfeller kan det bli litt knotete å veksle mellom pekefunksjon og vanlig navigasjon med piltastene.

 

Bildekvalitet

Med bildepanel fra søsterselskapet LG Display, kommer det ikke som noen overraskelse at 65UF950V stiller til start med et 4K LCD-panel av IPS-typen. Dette skal i teorien sikre jevn fargegjengivelse og kontrast over en bredere innsynsvinkel.

Dette med betraktningsvinkel viser seg å stemme bra i praksis: Sammenlignet med både Panasonic 55CX700 og Samsung 65JU7005, gir LG-skjermen en jevnere ytelse uavhengig av hvor man sitter eller står. LG 65UF950V kan også skilte med litt bedre kontrast og svartnivå enn utfordreren fra Samsung. Lysfordelingen er jevnere, uten plagsomme lysflekker lik dem vi erfarte på 65JU7005. Dette gir også jevnere, dypere svartnivå, med flere nyanser i de mørke partiene av bildet. Svartnivået er likevel ikke like imponerende som det Panasonic CX700 presterer, og heller ikke på høyde med en vaskeekte OLED-skjerm, men likevel godt nok i de fleste sammenhenger.

LG 65UF950V_Web OS
LGs nye WebOS 2.0 brukergrensesnitt er raskere enn tidligere, og byr på en rekke spennende apper, deriblant Netflix, Youtube og vår egen NRK-app.

I tillegg dreier det seg om en TV med Quantum Dots: LCD-panelet inneholder et ekstra sjikt med ”kvanteprikker” som LG hevder skal gi et bredere fargespekter. Vi greide imidlertid ikke å se veldig stor forskjell på LG 65UF950V og en mer konvensjonell LCD som Panasonic CX700 på dette området. LG-skjermen har en fin og nyansert fargegjengivelse, men gir ikke inntrykk av å ha noen bredere fargepalett på noe vis.

Det er foreløpig uklart om LG-skjermen vil ha noen støtte for såkalt High Dynamic Range videoinnhold når dette lanseres, da standardene ennå ikke er ferdigstilt. Derimot er det full tilgang på 4K-innhold fra Netflix. Og LG-skjermen ser stort sett feiende flott ut med både HD så vel som ekte 4K-innhold. Derimot skal du styre unna DVD eller TV-kanaler med standard oppløsning. Dette blir for grovkornet til å gi noen god opplevelse på en så stor TV.

LG 65UF950V_på testbenken
LG-skjermen har jevn lysfordeling, bra svartnivå og god kontrast, men sprenger ingen rekorder på testbenken.

 

Kalibrering av LG 65UF950V

LG-skjermen måler ganske ujevnt i Film-modus. Vi ser hengekøye-tendenser der hvor målingene aller helst skal være snor-rette for å indikere fargenøytralitet. Gråskalaen er veldig ujevn fra fabrikk, både med tanke på fargetemperatur og lysstyrke. Disse avvikene er heldigvis greie å justere vekk så lenge man har tilgang på det rette måleutstyret. LG er utstyrt med et arsenal med innstillingsmuligheter. Selve kalibreringen er likevel tidkrevende da det krever en hel del hopping inn og ut av ekspert-menyen. Selv på sitt beste, greide ikke LG-skjermen å oppnå like lineær fargegjengivelse som Samsung og Panasonic-modellen vi testet samtidig.

 

Lydkvalitet

LG 65UF950V har undermonterte høyttalere, hvor den buede, skråvinklede sokkelen bidrar til å reflektere lyden frem mot lytteposisjon. Det fungerer etter hensikten og gir god klarhet i stemmene. I tillegg er det en ekstra subwoofer på baksiden, som gir brukbart med bass og fylde i lyden.

LG 65UF950V ovenfra

 

Konklusjon

Det er lov å ha høye forventninger når LG disker opp med sin dyreste LCD-TV. 65UF950V leverer da også svært fine ytelser og har alle de rette finessene på plass. Den varter opp med et sylskarpt bilde fullt av nyanser og bra kontrast. Likevel tar vi oss selv i å savne ”det lille ekstra”. Selv om design og utseende virker mer påkostet, er det ikke et veldig stort sprang mellom 65UF950V og den rimeligere LG-modellen 65UF850V bildemessig sett. Den som ønsker seg en fullblods referanse-TV må derfor vente litt for å se hva konkurrentene har å by på, og ikke minst hva annet LG selv kan trekke opp av ermet i løpet av året!

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
 • LG 65UF950V

 • 65” 4K LED LCD, 3840 x 2160
 • WebOS 2.0
 • Magic remote
 • 100hz
 • Pris: 30995,-

  Har du noe å tilføye?

  Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Dykke med droner

  Glem flyvende droner, undervannsdroner er morsommere.

  Reisekameraer med superzoom

  Panasonic-kameraer for reiseglade fotografer

  Panasonics 2019 TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+

  Det er bare den aller billigste TV-modellen som uteblir fra det gode selskap, når Panasonic ruller ut forbedrede HDR-formater. Og Dolby Atmos.

  gruppetest
  Seks 4K-TV-er i budsjettklassen

  En god TV nummer 2

  På jakt etter en rimelig ekstra-TV? Nå som butikkene skal tømme lageret for fjorårsmodeller, kan du gjøre et regelrett kupp!

  Hansker for pekeskjermer

  Bruk mobilen uten å fryse på fingrene

  Lukket toppmodell og forsterker fra Focal

  Den fantastiske Utopia har fått et lukket alternativ i form av Stellia. Focal gir oss også like gjerne hodetelefonforsterkeren Arche.

  Lyssterk Nikon-zoom

  Nikon Z ble plutselig enda mer interessant.

  McIntosh trådløse lydplanke

  Se lydplanken som tror den er et anlegg

  test
  Sonos Amp

  Sonos dobler kraften

  Endelig en Sonos-forsterker kraftig nok til å drive skikkelige høyttalere med overbevisning. Og selvsagt med full multiromsfunksjon.

  Canon kverker speilrefleksen

  Med det nye speilløse EOS RP ser vi slutten for speilrefleksen

  Helrått reisekamera fra Fujifilm

  Fujifilm X-T30 får pris og rå egenskaper

  test
  Nikon Z6

  Fulltreffer med fullformat

  Billigst er best i Nikons nye Z-serie med systemkameraer.

  Rekordomsetning for elektronikkbransjen

  Men kjempefall for lyd- og bildeprodukter

  test
  Nokia 5.1 Plus

  Billig Nokia ­overrasker noe

  Nokia 5.1 Plus er på flere punkter bedre enn man med rette kan forvente til prisen. Men man kommer ikke utenom et par kompromisser.

  16 x zoom fra Olympus

  Kompakt 12-200mm zoom

  Audiovector slipper musikken fri

  Med jording av høyttalerne har Audiovector lykkes å forbedre lyden.

  test
  Audeze Mobius

  Ut av hodet opplevelse

  Audezes luksus-headset gjør om på grunnreglene for hodetelefoner. Og så låter de godt!

  anmeldelse
  The Truth Matters

  Dekkoperasjonen bak Irak-krigen

  Bush-regjeringen løy, bevisst, om årsakene til den andre Irak-krigen – og pressen unnlot å stille dem til ansvar.

  anmeldelse
  BlacKkKlansman

  En politisk knyttneve!

  Spike Lee leverer en av sine beste filmer – om rasehat da og nå.

  Bedre skjermkalibrering

  Datacolor har forbedret kalibreringen

  anmeldelse
  The Predator (2018)

  Et gufs fra fortiden

  Ikke en remake, men en mislykket fortsettelse og trist homage av originalfilmen fra 1987.

  gruppetest
  6 trådløse hodetelefoner

  Trådløs lyd ­ på alvor

  Hodetelefoner for deg som tar lydkvaliteten seriøst, men ikke vil bli helt ruinert av kuppet.

  anmeldelse
  Peppermint

  Fullstendig uengasjerende

  Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionklisjé.

  gruppetest
  5 budsjett-pickuper

  Den viktigste delen

  En ny og bedre pickup er den enkleste og beste løsningen for bedre lyd.

  Utendørs- og innebygde høyttalere fra Sonos

  Sammen med Sonance har de produsert en serie som er godt egnet til den nye Amp

  test
  Denon CEOL N10

  Bonsai-stereo

  Denons minianlegg utfordrer Sonos-høyttalere og lydplanker på deres hjemmebane.

  test
  Marantz NA6006

  Flott spiller med en viktig mangel

  Denne nettverksspilleren er enkel i bruk, spiller det meste, og låter kjempefint. Men de som strømmer høyoppløst, vil bli skuffet.