annonse
annonse

LG 65EG960 4K OLED TV

Svindyr og griselekker TV

Råere bildekvalitet enn dette skal du lete lenger etter.

Pluss
Kullsvart svartnivå, virkelighetstro kontrast og nå også suveren skarphet gjør at OLED-skjermen representerer det ypperste vi hittil har sett innen TV-er.
Minus
Det koster som vanlig flesk når man skal ha den råeste TV-en på markedet. Og selv om bildepanelet er i særklasse, merkes det at noen av konkurrentene har enda hvassere bildebehandling.

LG-65EG960VTo fremtidsrettede bildeinnovasjoner har fått prege TV-utviklingen de siste årene. For det første har vi OLED-teknikken, som med sine organiske lysdioder byr på en dramatisk økning i kontrast i forhold til den aldrende LCD-teknologien. Deretter kom 4K UHD bildeformatet, som leverer hele fire ganger så høy oppløsning som dagens Full HD standard.

LG TV-en som vi tester her, er faktisk den første modellen på markedet som kombinerer begge disse teknologiene i en og samme TV. Slikt blir det knivskarpe bilder av!

Det har imidlertid tatt lang tid før teknikken kunne settes i produksjon, og i mellomtiden har konkurrenter som Samsung lansert topptrimmede modeller, som på tross av å være basert på tradisjonell LCD teknologi, byr på ganske ekstravagant bildekvalitet. Har OLED det som skal til for å heve bildekvaliteten til nye høyder?

 

KONKURRANSE: Vinn Årets Beste Produkter

 

Form

Den dyrebare TV-en ble levert i en stor og solid flight case, klargjort for en humpete tur rundt hos nordiske TV-testere. Innpakningen reflekterer det dyrebare innholdet, for maken til slank og lekker storskjerm skal du lete lenge etter! Til 65-tommer å være er den også overraskende lett: I teorien lett nok til å håndteres av en person, men kroneverdien og det tynne panelet tatt i betraktning, anbefaler vi å være to når man løfter den på plass.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Mange har et elsk/hat forhold til buede skjermer. Buefasongen har blitt mer vanlig de siste årene, godt hjulpet av Samsungs ukuelige fokus på ”Curved”. At også LG har valgt å fronte dette på sine OLED-TV-er kan bero på at de vil vise hva som er teknisk mulig (OLED-paneler kan i teorien bøyes eller til og med brettes sammen) og ”nytt”. Bueformen er også med på å gjøre selve konstruksjonen sterkere og mer motstandsdyktig mot fleksing. TV-en er omtrent like tynn som de tynneste smartmobilene, og dermed blir den mer ømfintlig for påkjenninger enn vanlige TV-er.

 

Brukervennlighet og finesser

65EG960V er i likhet med andre 2015-modeller fra LG utstyrt med deres nyeste WebOS operativsystem, som byr på et lekkert grafisk brukergrensesnitt og betjening ved hjelp av en Magic Remote pekefjernkontroll. Kontrollen er i år oppdatert med flere praktiske hurtigknapper for meny- og kildevalg. WebOS fungerer meget bra i daglig bruk og man blir raskt fortrolig med pekefjernkontrollen.

EG960V_leopard
LG-skjermen er utstyrt med en stilig sentermontert fot. Ønsker du å henge TV-en på veggen, selger LG også en spesial veggbrakett, men du kan også vurdere den flate versjonen av TV-en, som vil selges under modellbetegnelsen 65EF950V.

På innholdssiden er LG-skjermen utstyrt med viktige apper som YouTube og Netflix, begge i oppdatert versjon. Netflix er den innholdsleverandøren som har kommet lengst med underholdning i 4K-kvalitet. Vi hadde gleden av å se flere episoder med spenningsserien ”The Blacklist” i ekte 4K Ultra HD kvalitet, og ble for å si det rett ut, ekstremt imponert. LG har også kunngjort at 65EG960 vil være kapabel til å gjengi enda bedre 4K-video i såkalt HDR-kvalitet når dette blir tilgjengelig, noe som er verdt å glede seg til.

 

Bildekvalitet

Vi har tidligere testet OLED-teknikken i 55 tommers Full HD format og blitt riktig imponert, men nå er det altså tid for en skikkelig 65-tommer med ordentlig Ultra-HD oppløsning. Tidligere erfaringer med OLED har vist at teknikken er i særklasse når det kommer til kontrast, og da tenker vi spesielt på den levende kontrasten mellom ulike partier i bildet.

Hva skjer så når man kombinerer denne teknikken, som gir suveren kontrast og fargegjengivelse piksel for piksel, med et Ultra-HD bildepanel som har hele 8,3 millioner av dem? Ikke rent lite. Selv om det etter hvert finnes mange gode LCD-skjermer med 4K-oppløsning, er det ingen av dem som når opp til OLED-skjermens imponerende bildeskarphet. Selv når vi sammenligner med Samsungs kritikerroste toppmodell JS9505, er det et relativt stort gap opp til OLED-skjermens suverene skarphet.

Det beste med LG-OLED-en er at den fremstår helt uanstrengt og behagelig å se på. Mange 4K (så vel som vanlige HD) skjermer går i fella ved å fremheve konturene på kunstig vis for å se mer imponerende ut, med det resultatet at de minste detaljene viskes ut. OLED-skjermen har ingen slike problemer, og får frem både de største og minste mikrodetaljene i bildet.

Bildegjengivelsen får en svært høy troverdighet som er nærmest prikk likt det originale opptaket produsentene så i studio. En eventuell ulempe må være at du også får med deg det regissøren IKKE vil du skal se! Hvis noen har glemt et malingsstrøk på kulissene, et hårstrå på skuespillerens hake eller sågar et støvfnugg på linsen – ja, så får du øye på det med LG-skjermen. Det er ikke tilfeldig at stadig flere av de profesjonelle aktørene nå bruker OLED som studiomonitorer! Nifst avslørende er bare fornavnet.

 

Forbedringspotensiale

Enda så fornøyd vi er med bildekvaliteten, er det ikke dermed sagt at LG 65EG960 er perfekt. Vi legger merke til en del midlertid innbrenning (image retention) i bildet. Lyse objekter, som for eksempel en hvit undertekst eller lys kanal-logo, kan av og til etterlate et omriss som henger igjen en stund etterpå. LGs egen, svært lyssterke innstillingsmeny er et eksempel på ting som sitter igjen en stund, selv etter at man har trykket dem vekk.

LG 65EG960V 4K OLED

Vi kan også spore en svak tendens til ujevn lysfordeling, der bildet blir litt lysere ute i kantene, mens midtre del av bildet får et svakt grønnskjær. Denne svakheten erfarte vi også med 55EC930V, men her er det ikke like fremtredende. Vi spør oss selv, har det noe med bueformen å gjøre? Da vi ennå ikke har sett slike tendenser på flate OLED-skjermer.

Gjengivelsen av bevegelser er heller ikke perfekte. Enten det dreier seg om panorerende naturscener eller en ball på gressmatte, blir det av og til et rykk eller napp i bildet når LG-skjermen må følge kamerabevegelsene. Det later til at noen av de andre TV-produsentene fortsatt har bedre interpolering/bevegelsesutjevning enn LG.

En annen ting som er verdt å nevne (dog på høyt petimeter-nivå), er at skjermen bærer preg av en viss ”color banding” i gråtoneskalaen, det vil si at noen gråtoner glir inn i hverandre og ikke skilles fullstendig ut. Her har noen av de eldre skjermene med plasmateknikk en liten fordel. Utover det, er det lite å trekke for på bildekvaliteten.

 

Konklusjon

Her snakker vi virkelig om en TV som gir deg i både pose og sekk: Med suveren kontrast, bunnløst svartnivå OG knivskarpe detaljer som bare en 4K-skjerm kan gi, er LG 65EG960 en TV for de virkelige entusiastene. Vi kan med hånden på hjertet si at dette er den beste TV-en vi har testet! Pengesekken må riktignok være ganske stor for å ha råd! Men enten man har økonomien til det eller ikke, er det lov å glede seg over at TV-utviklingen tar et steg i riktig retning. Til neste år spår vi at langt flere produsenter går over til OLED, og da kan det hende at prisen tar et byks i hyggelig retning for alle som bryr seg om bildekvalitet.

 

Litt om OLED

OLED-teknikken gjør det mulig for en enkeltstående piksel å være fullstendig lys, mens bildepunktet direkte ved siden av kan være fullstendig slukket, noe som resulterer i en fenomenal bildedynamikk. I tillegg, fordi OLED-pikslene avgir både lys og farge samtidig, behøver de ingen ekstra lyskilde med flere lag av fargefiltre slik LCD krever. Derfor ivaretar OLED en meget presis fargemetning uavhengig av om det er lyse eller mørke scener som skal gjengis, enten du sitter rett foran eller 45 grader. Alt dette kan oversettes i praksis til en utrolig livlig, naturtro bildegjengivelse uansett om det er nyheter, sport eller film du vil se på.

Kalibrering av LG 65EG960 (v. Gorm Sørensen, Procal)
kalibrering LG 65EG960V
Denne TV-en har vi gledet oss lenge etter å teste, både med egne øyne så vel som vårt finkalibrerte måleutstyr! Uten videre dikkedarer koblet vi opp vår Klein K-10 lysmåler og CalMAN kalibreringsprogram, for å se hva LG-OLED-en duger til.

Vi starter med å gjenta et hjertesukk: Selv om LG har inkludert både ISF ekspertmodus og full CMS fargekalibrering blant innstillingsmulighetene, kunne menyene vært bedre tilrettelagt for proffe brukere. Kalibreringen blir i seg selv en tidkrevende prosess, da man må navigere seg frem og tilbake i et sammensurium av menyer. LG bør også vurdere en litt mer dunkel eller grå meny fremfor den blendende hvite de bruker nå. Man ser en tydelig “innbrenning” (s.k image retention) midt på skjermen akkurat der menyen kommer.

lg meny

Videre noterer vi oss at skjermens gammainnstillinger ikke samsvarer helt med de faktiske målingene. 2.4 gamma resulterer for eksempel i ”black crush”, der de mørkeste gråtonene blir helt svarte og mister detaljer. Dette stemmer med våre tidligere erfaringer, nemlig at OLED-skjermene har imponerende svartnivå på det helt mørkeste, men altså drar med seg noen gråtoner ned i dypet. Vi vil naturligvis aller helst ha i pose og sekk – bunnløs svart, men med alle gråtonene i behold!

LG har med 65EG960 inkludert en ny gammainnstilling, BT1886, som skal gi optimal gråskala med moderne TV-produksjoner. Men heller ikke denne innstillingen samsvarte helt med standarden den skal representere. Derimot ”tracker” 2.4 innstillingen utmerket og vi valgte derfor å benytte denne ved kalibrering av skjermen.

Svartnivået er det vanskelig å si noe på: Vi måler ”Video black” til 0,0000 på vår måler, som er den mest sensitive på markedet. Det tilsvarer uendelig kontrast! Det beste av alt er at OLED-en også presterer å gjengi helt svart, selv når vi kjører et testbilde med en helt 100% hvit firkant rett ved siden av. Bedre blir det ikke.

Lysstyrken er også den meget god, om enn ikke like suveren. Det som er verdt å ta med seg, er at den maksimale lysstyrken varierer i forhold til størrelsen på objektet. Lysstyrken synker markant når man skal lyse opp hele panelet, noe som er tydelig når man betrakter skiløp, eller andre alpine actionsekvenser i snøfylte omgivelser. Dette vil kunne gi LG-OLED-en noen utfordringer der bildematerialet krever ekstra mye lys (f.eks. moderne HDR video). Men selv da er det i mange tilfeller snakk om kun mindre partier av bildet, som trolig vil fungere helt utmerket. Selv om noen av de mest lyssterke bak-LED skjermene har høyere lysstyrke, er LG-skjermen fortsatt foran når det gjelder absolutt svartnivå. Kombinert med rå kontrast og suveren bildeskarphet, er dette en TV for de virkelige entusiastene.

Last ned vår kalibreringsrapport for LG 65EG960V.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
  • 65” 4K OLED, 3840 x 2160
  • 3 HDMI 2.0, 2 USB
  • RiksTV/MPEG4
  • Netflix/HEVC
  • Magic Remote
Pris: 64999,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
gruppetest
5 partyhøyttalere

Maksimal bass for maksimal fest

Her er de mest høylytte trådløse høyttalerne som setter fart på hjemmefestens dansegulv.

Duell
Smartklokker – Huawei vs. Samsung

Smartklokkeduell: Kina vs. Korea

Både Huawei og Samsung er klar med nye smartklokker med fokus på fitness og trening. Vinneruret er også det smarteste.

Lovende lyd fra B&W

Vi har hørt på Formation-høyttalerne

Annonsørinnhold
Asus Zenbook-serie

Asus går helt til kanten med ny Zenbook-serie

17 timers batteritid, en skjerm som utgjør 95 prosent av overflaten og numerisk tastatur gjemt i laptopens touchpad. Alt sammen testet for å leve opp til militære standarder. Asus flytter grensen for hva man kan forvente av en laptop som veier under 1700 gram.

Formation: Trådløse high-end høyttalere fra B&W

Bowers & Wilkins overrasker med en komplett ny serie med trådløse høyttalere - snakker vi en ny Sonos-killer?

Acer går etter Apple

New York: Etter stor suksess med gaming-PCer, ønsker Acer nå å tiltrekke seg de kreative brukerne.

gruppetest
7 par vegghøyttalere

Lyd, lyd fra veggen der

Hvorfor skal du godta middelmådig lyd, bare fordi du ikke ønsker store, prangende høyttalere i stua?

test
Leica Q2

Verdens beste ­kompaktkamera

Når kun det beste er godt nok, kan Leica Q2 være svaret.

anmeldelse
Quicksand – Störst av allt, sesong 1

Skremmende samtidsdrama

Skremmende drama som bringer den amerikanske våpenkulturen inn i vår egen trygge bakgård.

Her er Samsungs super-selfiekamera

Den nye A-serien går fra budsjett til luksus med heldekkende skjerm og vendbart trippelkamera!

Samsung Galaxy Fold kan bestilles 26. april

Norge er blant de første landene i verden hvor Samsung Galaxy Fold kommer for salg. Prisen? 21.000 kroner.

test
Sony Xperia 10 Plus

Bomskudd i bredformat

Tross 21:9-skjerm har Xperia 10 Plus for mange kompromisser til å overbevise.

Ikeas smarte høyttalere er her

I sommer kommer høyttalerne Symfonisk, som er et resultat av et samarbeid med Sonos.

annonse
test
Motorola moto G7 Plus

Kongen av mellomklassen

Motorola moto G7 Plus snakker til fornuften. Selvfølgelig er flaggskipmodellene på markedet bedre, men de er også tre ganger dyrere.

Beovision Harmony: 77-tommers tryllekunst fra B&O

Går det an skjule en TV på nesten to meter i diagonalmål? Bang & Olufsen gjør et overbevisende forsøk på det.

anmeldelse
I Am the Night, sesong 1

Herlig retromysterium

I svette og varme Nevada vokser Pat opp – som 16-åring snus livet hennes på hodet i det familiebakgrunnen blir kjent.

Åpent kontorlandskap? Disse hodetelefonene lover evig lykke

Logitech lanserer to modeller for deg som sjeneres av støy i kontorlokalene.

anmeldelse
Creed II

Nostalgisk testosteronbombe!

Stallone gjenforener alle kreftene fra «klassikeren» Rocky IV i en pompøs nostalgitripp.

anmeldelse
Widows

Heftig girl power!

Et spektakulært kupp går spektakulært til helvete – enkene viderefører ektemennenes tvilsomme geskjeft.

Klassisk rock på biblioteket

Opplev vintage high-end på biblioteket og lytt til musikk som på kult-barene i Japan.

Hi-fi-vår i hovedstaden

Denne helgen ringes våren inn, med messer og tilbud i flere butikker i hovedstaden.

Speilrefleks? Prøv igjen

Panasonic Lumix G90 er litt utenom det vanlige.

test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD

En real storslegge

Kan noen få naboene til å slutte å kjefte? Jeg prøver å høre musikk her!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM

Perfeksjonert og lyssterk zoom

Du har ikke sett maken. Ikke vi heller. Canons massive 28-70mm er rett og slett rå.

anmeldelse
Fabeldyr 2: Grindelwalds forbrytelser

Visuell fantasimagi

Harry Potter-universet veves mer og mer inn i Fabeldyr-universet, i en visuell fest av en film.

anmeldelse
Hunter Killer

Mayday! Mayday!

Filmen ble sluppet den 1. april – vi trodde først det var en aprilspøk…

Vårt kundesenter hjelper deg hvis du har spørsmål eller trenger hjelp vedrørende ditt abonnement.

Du kan sende mail eller ta en telefon.

Åpningstider: mandag – fredag

0900 – 1130 og 1230 – 1500.

Support Tlf: 815 73 510

 

Support email: abo@lydogbilde.no 
×
Motta Lyd & Bilde Nyhetsbrev

×