Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: 6 kompaktanlegg med strømming

Når musikken blir trådløs

Musikken kommer ikke fra lenger fra CD-er. Strømming er det nye begrepet som beskriver trådløs avspilling av musikk – og du kan være med på moroa for nesten ingen penger!

Skrevet av / 25.11.11 - 05:18
6 kompaktanlegg med strømming
Geir Gråbein Nordby

Produkter i denne test

Når hele musikksamlingen ligger på en harddisk og den optiske CD-en er fjernet fra det musikalske regnestykket, har det klart et par fordeler. For det første er all musikken tilgjengelig ved et tastetrykk. For det andre kan du bruke stueveggen til noe annet enn hylleplass for CD-er, og du slipper at plater ligger og slenger ved stereoen. Og best av alt: det kan låte like bra! Forutsatt at musikken er lagret i CD-kvalitet.

Enda mer praktisk er det å abonnere på en strømmingstjeneste som for eksempel Wimp eller Spotify. De gir tilgang til nærmest uendelig med musikk, som spilles av på direkten over internett. Det har aldri vært lettere å oppdage ny musikk, og du slipper å lagre på harddisk. Ulempen er at disse pr. i dag ikke tilbyr tapsfri komprimering, så lydkvaliteten er ikke helt på høyde med CD. Men bra nok til daglig bruk. Strømming er ikke noe nytt (du husker kanskje den nettbaserte RealAudio Player fra 1995, som strømmet musikk i en oppløsning av 24kbps?). Men det er først nå at vi for alvor begynner å se hi-fi-komponenter som kan kobles trådløst til nettet og strømme fra datamaskinen.

I denne testen tar vi for oss kompaktanlegg som strømmer musikk i hver sin grad. Felles for alle er at de er trådløse, så du trenger ingen nettverkskabel.

Anleggene
De to enkleste anleggene, fra Creative og Panasonic, bruker Bluetooth i stedet for hjemmenettverk. Fordelen er at du kan strømme trådløst direkte fra din Bluetooth-avspiller (mobiltelefon eller datamaskin), uavhengig av nettilkobling. Ulempen er begrenset lydkvalitet, grunnet lavere båndbredde.

Philips og Sony bruker det trådløse nettverket og lister opp musikkbiblioteket fra en nettverkstilkoblet PC eller harddisk (NAS) i tegnruten. Du blar i samlingen med fjernkontrollen. Litt mer tungvint, men potensielt vesentlig bedre lyd.

Anleggene med Logitech Squeezebox og Sonos nettverksspiller er spesialiserte og lukkede systemer som bruker PC-en eller Mac-en som musikkilde, via obligatorisk programvare. Mange musikkformater støttes, inkludert tapsfritt Flac og Apple Lossless, i tillegg til ukomprimert. Squeezebox støtter inntil 24-bit/96 kHz oppløsning, mens Sonos er begrenset til 16-bit/44,1 kHz (CD-kvalitet). Til gjengjeld støtter Sonos-anlegget Apple AirPlay, som gjør musikken enda lettere tilgjengelig.

Dette trenger du
Anleggene baserer seg på datamaskinen som musikkilde. Derfor trenger du en PC eller Mac med musikksamlingen din på. Musikken ligger altså lokalt lagret på din harddisk. Creative- og Panasonic-anleggene bruker Bluetooth, og kan derfor strømme musikk fra hvilken som helst musikkspiller med Bluetooth.Ønsker du å strømme musikk fra tjenester som Wimp og Spotify, er det Logitech Squeezebox eller Sonos som gjelder. Da trenger du en konto hos Wimp eller Spotify, og denne settes enkelt opp mot ditt lydprodukt, og plasserer musikkverdenen for dine føtter.Anlegget fra Sony har AirPlay innebygget. Da trenger du en datamaskin med iTunes, som enkelt strømmer direkte til anlegget. Dette fungerer også fint fra en iPod, iPad eller iPhone. Har du Android-telefon, kan du installere appen DoubleTwist, slik at denne også kan bruke AirPlay.

Markedspriser
Når det gjelder priser på anleggene, er det alltid litt vanskelig. Noen importører oppgir veiledende pris, andre henviser til gjennomsnittlige markedspriser. Vi har her forsøkt å finne markedsprisene. Disse varierer stadig, ta derfor våre priser som veiledende, og ta deg litt tid til å finne de beste tilbudene.

Produkter i denne test

Sonos Connect:Amp, Bridge og Dali Zensor 1

Dynamikk og oppløsning

Sonos har svært populære strømmingssystem med multiromløsning. Dalis nye budsjetthøyttalere gir dessuten meget god lyd for pengene.

Glimrende lyd Subwooferutgang Multiromsmulighet
Fint lite.
Les hele testen

Logitech Squeezebox Touch og Z623

Trådløs og kraftig PC-lyd

Logitech Squeezebox Touch har enkelt brukergrensesnitt og dekoder de fleste lydfiler. Logitechs kraftigste PC-høyttalere gir dessuten mektig lyd.

Mange lydformater Multiromsmulighet Fyldig lyd
Squeezebox Server må installeres på PC/Mac
Les hele testen

Sony CMT-G2NiP

Fleksibelt og rimelig

Sonys stereoanlegg strømmer musikk trådløst fra PC-en, og innebygget AirPlay gjør at du kan strømme direkte fra et mobilt Apple-produkt.

Fleksibelt God mellomtone Bra attakk
Overtoner mangler oppløsning Fjernkontrollapp, takk!
Les hele testen

Philips Streamium MCi8080

Anlegget som kan ”alt”

Dette anlegget kan strømme musikk trådløst til hele hjemmet, fra PC eller USB-harddisk. DVD-spiller er også innebygd, her er med andre ord alt du trenger.

Meget fleksibelt Fyldig og stor lyd
Mangler dynamikk Slank mellomtone
Les hele testen

Panasonic SC-HC55

Passer på veggen

Panasonics stereoanlegg SC-HC55 er slankt og passer glatt inn i bokhylla. Eller monter det på veggen. Enkelt, praktisk, og lett i bruk.

Enkelt i bruk Meget plasseringsvennlig Lekkert
Fislete lyd Ikke subwooferutgang
Les hele testen

Creative ZiiSound D5x og DSx

Lyd for utbygging

Creative sin nye serie Bluetooth-høyttalere kan bygges ut til trådløs multirom uten at du trenger hjemmenettverk. Vi tester D5x med subwoofer DSx.

Låter greit Trenger ikke nettverk
Et brukermessig mareritt
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Finn CD-samlingen frem igjen

Sensasjonelt godt kjøp

Sjarmerende kassettspiller

Lydkortet pensjonerer din high-end DAC

Spiller best uten

Bordanlegget som har alt

Et uvanlig godt kjøp

Platespiller med startknapp

Har du sett på maken

Hegel slutter ikke å overraske

Det enkleste er det beste

Verdensklasse!

Scroll to Top