Search
Generic filters

Samsung WB5000

Samsung WB5000

Ekstrem zoom med HD-video

Når selv ikke 12 ganger zoom er nok, er det bare én kameratype som duger. Men kvantitet betyr ikke nødvendigvis kvalitet.

Mange foretrekker speilrefleks, men selv da får man ikke 24 x zoom uten å ha minst tre zoomobjektiver med i fotobagen. Noe som ikke frister alle like mye, og de som heller vi ha et lite og lett kamera vil velge bort speilreflekskameraet. På tross av bedre bildekvalitet er størrelse, vekt og høyere pris ikke like fristende. Da kan et kamera som Samsung WB5000 være et fristende alternativ. Med hele 24 x zoom, HD-video og til og med råfilopptak, mangler kameraet lite. Det høye utstyrsnivået virker attraktivt i kombinasjon med zoom som rekker fra 26 mm vidvinkel til ekstrem tele på 624 mm.

Brukervennlighet
Da åpner det seg muligheter få andre kameraer har. Vidvinkelen er gull verdt på reise fordi den brede bildevinkelen sørger for at man får med hele motivet. Og med så ekstrem tele som på WB5000, kan man zoome inn detaljer på fjerne objekter i motivet som andre kameraer bare kan drømme om å fange. Vil man ta opp video, kan det gjøres i HD-kvalitet med 1208 x 720p/30 fps oppløsning, med zoom og autofokus under opptak.

For fotografer som liker å etterbehandle bildene sine selv, finnes det råfilopptak på WB5000. Også i kombinasjon med en JPEG-kopi av samme bilde. Men da begrenses de manuelle innstillingsvalgene av lysfølsomheten til mellom 64 og 400 ISO. Velger man å lagre bildene bare i JPEG-format, kam man bruke hele skalaen opp til 6400 ISO, men 6400 ISO kun i kombinasjon med 3 Mpix oppløsning fra kameraets 12 Mpix bildebrikke.

Bildekvalitet
Samsung har ikke spart på utstyret på WB5000. Kameraet har funksjoner som Smart Album med lagring av bilder, og Beauty Shot hvor rynker viskes ut, og såkalt smart ansiktsgjenkjenning hvor kameraet kan gjenkjenne opptil 20 valgte ansikter. Det er også to innstillingsvalg for dynamisk kompensasjon hvor kameraet kompenserer for kontrastforskjeller i motivet, slik at detaljer ikke drukner i mørke deler og høylys brenner ut i motivet.

Kameraet har også Smart Auto, som rett og slett er en enkel analyse av motivet for å velge korrekt eksponeringsautomatikk slik at bildet blir best mulig. Bildene blir slett ikke verst. Så lenge man holder seg mellom 64 og 400 ISO lysfølsomhet, får man god fargemetning, fin fargebalanse og kontrast. Og lite bildestøy. Men allerede ved 800 ISO er bildestøyen fremtredende, og fra 1600 ISO er kornstøyen i bildene markant. Likevel klarer kameraet å beholde god detaljgjengivelse uten at bildene ser utviskede ut. Videokvaliteten er heller ikke verst, med svært lite hakking selv under panorering, men bildestabilisatoren er ikke like effektiv på lange brennvidder som ved korte.

Dessuten er det betydelig optisk fortegning, sammen med markert tap av skarphet på nesten alle brennvidder. Særlig på største og minste blenderåpning. Førstnevnte kan kameraet kompensere – delvis – for selv, men skarpheten blir aldri optimal utenfor sentrum av bildeflaten. Autofokusen er ikke særlig kjapp, men den er relativt presis, verre er det at lagring av bilder tar så lang tid. Fem sekunder for JPEG-bilder, og åtte sekunder for råfiler.

Konklusjon
Samsung WB5000 er mye kamera for pengene. Men på tross av et høyt utstyrsnivå og enkel betjening, blir bildekvaliteten aldri bedre enn middels. Det er ikke uvanlig for et kamera med så ekstrem zoom i denne klassen, at bildekvaliteten lider under optiske mangler og bildestøy. Slik sett er WB5000 på nivå med tilsvarende kameraer. God videofunksjon i kombinasjon med 24 x zoom i et lite og lett kamera, vil likevel friste mange som legger mer vekt på samlede kvaliteter enn bildekvaliteten alene.

annonse

annonse
Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

  Har du noe å tilføye?
  Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
  Motta varsler
  Varlse meg om
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativer til Samsung WB5000

   data-srcset

  Komplett kompaktkamera

  Et av våre favorittkameraer er endelig blitt fornyet, og nå er Fujfilms lille X100 endelig blitt komplett.

   data-srcset

  For enkelhets skyld

  Glem innstillinger og vanskelige begreper, Canon- kameraet gir selv nybegynneren fine bilder.

   data-srcset

  Helt kanon fra Canon

  Kompaktkameraet fra Canon viser hvorfor det fremdeles er liv i fotomarkedet.

   data-srcset

  Ta med deg ett av disse åtte reisekameraene, så er du nesten garantert flotte feriebilder.

  (Foto: Produsenten)

  Når kun det beste er godt nok, kan Leica Q2 være svaret.

  (Foto: Produsenten)

  Når bildekvaliteten er viktigst er det umulig å komme utenom Fujifilm GFX 50R.

  (Foto: Lasse Svendsen)

  Noen kameraer har ligget lengre på vår liste over de beste kompaktkameraene. Nå kommer arvtageren til ett av dem.

  SOMMERTILBUD
  6 UKER LB+
  FOR KUN 6 KR
  Full tilgang til hele lydogbilde.no i sommer for kun 6 kr!
  PRØV i 6 UKER
  close-link