annonse

test:
Samsung QE65Q9F QLED

Samsungs kvantesprang

Samsungs nye flaggskip 65Q9F lover oss brennhet bildekvalitet som skal danke ut selv de beste OLED-skjermene. Kan QLED være det neste store innen TV?

(Foto: Produsenten)
annonse
2017 har allerede blitt kalt det store OLED-året. Nesten alle de kjente produsentene sverger nå til OLED-teknikken i sine toppmodeller på grunn av imponerende farger, kontrast og svartnivå. Alle unntatt Samsung: De satser i stedet på det som ang...
Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Registrer konto eller abonner for å lese videre.
Allerede abonnent? Logg inn

Du sparer 55 kr!

Du sparer 170 kr!

Full tilgang til lydogbilde.no i 24 timer!

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
65” 4K LED LCD, 3840x2160 4 HDMI/3 USB One Connection boks HDR Tizen Smart TV Web: samsung.noPris: 49995 kr
Pluss Formidabel lysstyrke og imponerende farger gir bilder med stor wow-faktor. Smart-plattformen er lynrask og brukervennlig.
Minus Samsung-skjermen lever ikke helt opp til forventningene når det gjelder svartnivå og innsynsvinkel.
For å kunne kalibrere Samsungen har vi benyttet oss av siste skrik innen kalibreringsutstyr: Klein K10A lysmåler, Murideo Fresco Six-G HDR testbildegenerator og siste versjon av kalibreringsprogrammet CalMAN (2017 beta). Sistnevnte er ekstra interessant fordi det kan måle fargevolum, og dessuten tillater automatisk kalibrering av QLED-skjermene (Autocal). Det å kalibrere Samsung-TV-er manuelt med fjernkontroll og menyvalg har til nå vært vanvittig tidkrevende, ikke minst fordi skjermen endrer lysstyrke når menyen er oppe. Dette var et at ankepunktene vi hadde mot fjorårets toppmodell KS9505. Med den nye Autocal-funksjonen er dette løst, og 65Q9F er en drøm å kalibrere. Ved å koble PC-en til skjermen får vi direkte adgang til alle parametere, og kan sette en ”target” for gråskala og farger som programmet måler og justerer seg frem til. Dermed er den første grovkalibreringen unnagjort på minutter, og vi kan heller konsentrere oss om ekstra fintuning. Måling og kalibrering ga meget akseptable resultater. Gråskalaen er godkjent ut av esken (delta-avvik 2,55) og etter autokalibrering imponerende 0,21. Fargerommet er mer avvikende fra fabrikk (delta-avvik 3,8), med for høy fargemetning i blått. Etter kalibrering endte vi med lave 1,1 i delta-avvik, hvilket tilsier meget korrekte farger. Det er likevel tydelig at Samsung har justert skjermen for best ytelse ved full intensitet (100 IRE). Calmans Colorchecker viser at fargenøyaktigheten ved andre lysstyrker er mindre presis. Målingene av fargevolum viser at Samsung holder det de lover i form av bredt fargespekter. 65Q9F greier å gjengi mer enn 99 % av fargevolumet i DCI-P3 standarden (UHD Blu-ray), sammenlignet med Sony KD-65A1 som må nøye seg med en markant lavere måling på 77 %. Det illustrerer at OLED kan vise færre fargenyanser i den lyseste enden av skalaen. Kalibrering i HDR-modus viser også at Samsung-skjermen ”tracker” EOTF-kurven meget lineært. Lysstyrken er også blant de sterkeste i klassen: I filmmodus, med et 10 % testvindu starter på Q9F på 1670 nits og holder seg over 1600 i ca. 35 sek, deretter dropper den til 1400 nits og holder seg der. Ved 18 % testvindu klarer den stabile 1360 nits, etterfulgt av 1200 nits ved 25 % stort vindu. Med 100 % fullskjerm hvitt klarer Samsung maks 854 nits og dropper raskt nedover til 646 nits. Det er mer enn hva mange av OLED-skjermene klarer ved 10 %, og understreker at LED-skjermene fortsatt er sjef når det kommer til lysstyrke.
  annonse

  Les også

  Konsollen er også en mobil

  Andre generasjon av Asus' gamer-mobil er toppklasse – og forbeholdt de få.

  Smart budsjettvalg

  Moto G har både blitt billigere og gir mer for pengene enn tidligere.

  Bomber og granater! 10 øreklokker for heseblesende gamere

  Enten du er en l33t eller n00b: Vi har testet ti gaming headset du har råd til!

  Overraskende nøytralt fra Beats

  Hvem hadde trodd at produsenten som elsker feit bass kunne lage noe så nøytralt?

  Muskuløs multikunstner

  Trenger du en kraftig forsterker med DAC og mange innganger, finner du svaret her.

  Hvilken Samsung-TV er det aller beste kjøpet?

  Hvilken Samsung-TV er det aller beste kjøpet? Vi tester oss gjennom jungelen av QLED-skjermer!

  Imponerende kamerarekord

  Mi Note 10 banker konkurrentene med hele fem kameraer og 108 Mp oppløsning.

  Googles minste gjør underverker. Noen ganger.

  Bare et nytt navn og noen små detaljer skiller den nye Nest Mini fra sin forgjenger.

  Prisgunstig mobil under juletreet

  Et steg under luksusmodellene finner vi mobilene som gir best valuta for pengene.

  Platespiller med høyttalere

  Platespiller med forsterker og høyttalere innebygget? Vanligvis en oppskrift på katastrofe, men ikke her.