SUPERTILBUD PÅ LYD & BILDE. 30% RABATT DENNE UKEN! SE TILBUDET HER!

: XTZ Spirit 11

Den rette ånd

Toppmodellen i den betalbare Spirit-serien gir både i pose og sekk. Samt bass i breddfullt mål.

Mai 2017XTZ Spirit 11

Lyd & Bilde mener

En mektig gulvmodell med solid bass og et åpent, fremoverrettet lydbilde. Designen er stilren, og prisen er skarp som en barberkniv.
Uten skumproppene er bassen kun for fanatikere. Toppen kan være i skarpeste laget. Krever en strømsterk forsterker.
Bestykning: 2 x 6,5” bass, 1” diskant
Konstruksjonsprinsipp: Bassrefleks, 2-veis
Belastning: 180 W
Frekvensområde: 34 Hz–22 kHz (+/- 3 dB)
Følsomhet: 87 dB (1 W/1 m)
Impedans: 4–8 ohm
Mål: 19 x 100 x 32 cm
Vekt: 21 kg
Finish: Sort eller hvit sateng
Pris: 7.990 kr
Web: surround.no

Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 7990 kr

Selv om det meste av hi-fi-utstyr har krympet i størrelse år for år, er det fortsatt en del som synes at når man har valgt vellyd, må det kunne ses i stuen, og derfor anskaffer seg et par velvoksne gulvhøyttalere som kan få med den dype bassen.
Svenske XTZ har i mer enn 10 år utfordret den gjengse oppfattelsen av hva ordentlig produserte høyttalere skal koste. Det har det kommet en rekke utmerkede høyttalere i alle størrelser ut av. Og de stilrene, velkonstruerte kassene har flere ganger høstet ros i våre tester.

Bassrefleksporten bak kan lukkes med en skumgummipropp.

XTZ Spirit 11 er en velvoksen gulvhøyttaler på en meter i høyden. Med 19 cm i bredden og 32 cm i dybden er de fortsatt forholdsvis møbleringsvennlige, og tar reelt mindre gulvplass enn et par kompakte toveis standardhøyttalere. Høyttalerne fås i silkematt sort eller hvit finish, som virker behagelig uten å være eksklusivt.

Det er snakk om en toveiskonstruksjon med tre enheter: To 6,5 tommers bass/mellomtone-enheter med membraner i papp, som er forsterket med et flettet plastmateriale som skal gjøre dem ekstra stive. Diskanten er en 1 tommes silkedome med en waveguide foran, som dels tilpasser spredningen til bass/mellomtonene og dels gir litt ekstra forsterkning.

På baksiden av det slanke kabinettet finner man tilkoblingsterminalen med et enkelt sett bananforinger. Man kan dempe diskantnivået med 3 dB ved å fjerne en jumper. Bassen kan justeres ved hjelp av en skumgummipropp i bassporten bak.

Overkill

Det meste av tiden ble det spilt på Marantz referansesett SA-10 og PM-10, som med en pris et godt stykke over 100.000 kroner er voldsomt mye dyrere enn hva de fleste vil drømme om å koble Spirit 11 til. Til gjengjeld er vi sikre på at det ikke er detaljer som blir overhørt på grunn av svake ledd i kjeden.

For å prøve noe ganske annet koblet vi en Nelson Pass Zen 2 klasse A-forsterker til høyttalerne. Den er kjent for en behagelig klang som bare sjelden blir hard og ubehagelig, men også for en fantastisk ren mellomtonegjengivelse.

Pass/XTZ-kombinasjonen fungerte overraskende godt. Korsang var en fornøyelse, og en del av hardheten i toppen ble dempet. Tross følsomheten på 87 dB var den lille 10-wattforsterkeren faktisk i stand til å drive høyttalerne til ganske respektable lydtrykk.

(Foto: Produsenten)

Bass i rikt monn

Spirit 11 er en bassreflekshøyttaler, men man kan endre den til (nesten) lukket ved å sette en skumpropp i bassporten. Den slags pleier å være en nødløsning til bruk i vanskelige rom med rungende bass. I dette tilfellet er det imidlertid nærmest en nødvendighet. Med proppen i er bassen solid, tung og fullt tilstrekkelig. Tar man proppen ut, er den kun for bassfanatikere. Og bunnen mister dessuten nyansering og får en tendens til “one note bass”.

Etter å ha lyttet til høyttalerne med og uten bunnpropp, og for øvrig flyttet dem rundt til en passende balanse (ca. 75 cm fra bakveggen og halvannen meter fra sideveggene), ble det resten av tiden lyttet med skumproppen montert.

Også diskanten kan justeres. I “0 dB posisjon” kan toppen virke litt skarp og påtrengende. En demping på 3 dB flytter balansen litt, uten at Spirit 11 på noen måte blir mørk i lyden. Den litt skarpe toppen er imidlertid fortsatt der, bare på et litt dempet nivå.

Med en følsomhet på 87 dB er ikke Spirit 11 superfølsom, så det kan betale seg å pare den med en forsterker med rikelig kraftoverskudd. Spesielt hvis man vil bruke den til de sjangre hvor den gjør seg aller best. 100 watt er en god begynnelse, men det er spesielt viktig med rikelige strømreserver til å styre bassgjengivelsen.

Diskanten kan dempes 3 dB med en “jumper”.

Lyden av Spirit 11

Det er saft og kraft i de slanke XTZ-høyttalerne. De leverer et fremoverrettet lydbilde, hvor orkesteret trer flott frem foran høyttalerne. Det er trøkk i bunnen, og diskanten kommer også klart gjennom.

Lyden kler ikke minst rytmisk musikk. En låt som Time Be Time fra Middle Passage med Jonas Hellborg og Ginger Baker avleveres lynraskt og rapt, og det er godt trykk på trommer og elbass. Det samme gjelder de elektroniske rytmene på Abney Parks utgave av I Am Stretched on Your Grave.

I det viktige mellomtoneområdet klarer Spirit 11 seg godt det meste av veien. Korsang og rap på Right Hand Man fra Hamilton står klart mellom høyttalerne, og hvis forsterkeren er med på oppgaven, er det lett å skille de enkelte stemmene fra hverandre. Kvinnevokaler kan imidlertid bli litt skarpe. Men det er i småtingsavdelingen når man tenker på prisen. Og brukes høyttalerne som front i et hjemmekinosystem, kan det enda bli en fordel, da kinohøyttalerne normalt har et løft i det samme området som filmlyden mikses til.

Står man og skal sette sammen sitt første “skikkelige” hi-fi-anlegg, er XTZ Spirit 11 et godt sted å starte med høyttalere. Den har et stort og ganske detaljert lydbilde, som gir en idé om hva som menes når testere snakker om stereoscene og dybde. Skifter man til et par til den tredobbelte prisen, for eksempel System Audio Pandion 5, får man sånn sett det samme, bare mer av alt. Perspektivet blir bredere, bakveggen på scenen dypere, og luften mellom de utøvende renere. Og så er man allerede godt på vei til å tenke på sitt neste anlegg …

Konklusjon

XTZ Spirit 11 er et fint eksempel på hva som kan la seg gjøre med velvalgte kompromisser, global produksjon og store antall. Med en pris på under åtte tusen for et par er det ingen økonomisk unnskyldning for å nøye seg med mindre høyttalere. Jovisst kan toppen bli litt dominerende og bassen nesten for solid. Men helheten er fortsatt sjarmerende, spillestilen er innbydende, og når man ser på prisen, forstummer kritikken. Man får med andre ord mye høyttaler for pengene.

Lyden av Spirit 11 vil ikke minst passe godt til rytmisk og elektronisk musikk. Liker du kammermusikk og solosang, kan den fremoverrettede spillestilen imidlertid virke litt pågående.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  iPhone 12 Pro Max feier gulvet med konkurrentene, og har det beste kameraet vi har sett hittil.
  De kompakte JBL L82 Classic, gir så mye moro for pengene, at vi utroper dem til best i klassen.
  BMWs første helelektriske SUV har alt man trenger, bortsett fra én ting.
  Sonys toppspekkede spillkonsoll leverer lynrask ytelse og sylskarp grafikk – skreddersydd for neste generasjons avanserte spill.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Apple iPad Air og Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i heftig tvekamp.
  Denon har aldri laget en bedre surroundforsterker, enn jubileumsmodellen AVC-A110.
  Bytter du ut den gamle strømforsyningen med en ny, kan det hende du blir like overrasket som vi ble.
  En digital notatbok er en mye bedre idé enn det høres ut som. Særlig når den er så bra som reMarkable 2.
  For den som har råd, skal det godt gjøres å få bedre lyd fra digitalsamlingen eller strømmetjenester. De rike har det godt!
  Jabras største ørepropp-modell fyller ikke stort. Men den er fylt med gode løsninger.
  iPhone 12 er kanskje det beste kjøpet blant Apples fire nye iPhone-modeller.
  LG og Sonys nye toppmodeller er er propp fulle av finesser og ny teknologi. Men hvilken av disse 8K-TV-ene har den aller beste bildekvaliteten? La oss teste!
  Sony a7s III er mer videokamera enn stillbildekamera, og passer derfor ikke for alle fotografer.
  Om Hyundai Kona er litt traust i sporet, så er lyden fra musikkanlegget det stikk motsatte. Elbilen har også alt man kan forvente av moderne fasiliteter.
  De koster nesten det samme, og de henvender seg til samme målgruppe, nemlig de forbrukerne som gjerne vil ha en premium mobil uten å måtte robbe banken.
  Med en Huawei Watch GT2 Pro på armen, trenger du ikke bytte klokke etter trening. Den passer nemlig til de fleste antrekk.