Search
Generic filters

: Vifa Oslo

Dansk designhøyttaler med trøkk

Bak det vakre designet skjuler det seg en eksplosiv trådløshøyttaler.

Mai 2016Vifa Oslo

Lyd & Bilde mener

Med et lydbilde som går utenpå det meste, river den ned fordommer på løpende bånd. Vår nye favoritt blant bærbare Bluetooth-høyttalere.
Ingen Wifi eller AirPlay-strømming, og batteritiden er ikke imponerende, med mindre du spiller på moderat volum.
 • Vifa Oslo
 • Type: Bærbar høyttaler
 • Trådløs: Bluetooth
 • Innganger: Analog 3,5 mm
 • Batteritid: Fem timer
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 4999 kr

Glem det du har hørt av små, bærbare høyttalere. Danske Vifas nye modell – Oslo – banker de fleste av dem, og så gjør det ikke noe at den ser griselekker ut.

Man trenger ikke knuse sparegrisen for å kjøpe et liten høyttaler som kan tas med ut, men da bør man ikke ha store forventninger til lydkvaliteten. En liten UE Roll er perfekt å ha med i vesken, koster drøye tusenlappen og spiller forbausende bra. En større Libratone Zipp er naturligvis enda bedre, og skal man virkelig ha topp lydkvalitet, er Vifas Copenhagen det beste valget. Men den koster en god del mer.

Ta tak i håndtaket og ta høyttaleren med ut og nyt musikken.
Ta tak i håndtaket og ta høyttaleren med ut og nyt musikken.

Den nye Oslo-høyttaleren er et vellykket kompromiss. Den spiller sjokkerende høyt og klart, og dundrer ut kraftbass i så store mengder at man nesten blir redd. For det er ikke naturlig at en høyttaler som ikke er større enn en romslig matboks og tar like stor plass som tre flasker leskedrikk, skal spille så overbevisende i bassen.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Men det gjør den fordi ingeniørene hos Vifa har dyttet inn hele seks høyttalerelementer, og forsynt dem med en rasende potent forsterkermodul, som kliner til fra første takt og ikke gir seg før batteriet er tømt. Hvilket går fort om du spiller høyt. Regn med fire, fem timer på friskt volum, et par ekstra timer hvis du kan klare deg med mer moderat lydtrykk, men den spiller ikke hele kvelden på full styrke på én lading.

Hvis man stiller dem sammen, ser høyttaleren nesten ut som en halv Copenhagen, og den er ganske nøyaktig halvparten så stor. Men det ikke noe halvveis med lyden.

Den større Copenhagen i rødt, bak Oslo i sort foran.
Den større Copenhagen i rødt, bak Oslo i sort foran.

To fulltonelementer på 50 mm sitter på fronten, pent trukket i stoff fra Kvadrat. To 65 mm store basselementer er montert rygg mot rygg, og bare for å få opp morofaktoren, sitter det også to passive basselementer som utvilsomt bidrar til det store, kraftfulle lydbildet.

Den har Bluetooth for strømming av musikk fra mobiler eller nettbrett, men ikke AirPlay eller Wi-fi-strømming, som ville vært praktisk for de som strømmer fra for eksempel Tidal Hi-Fi, som er veldig opptatt av nettopp lydkvalitet.

Du kan også koble til en analog lydkilde bak på høyttalerens linjeinngang.
Du kan også koble til en analog lydkilde bak på høyttalerens linjeinngang.

Dynamisk og fyldig

Fra det øyeblikket man løfter høyttaleren ut av esken, og trekker vekk stoffposen den er pakket inn i, økes forventningene. For kvaliteten står i stil med designet.

En solid metallramme ender i et bærehåndtak, og bidrar til vekten på 2,4 kg. Paringen med mobilen er gjort på minuttet, og første gang man hører musikk strømme ut av høyttaleren, kjenner man at forventningene innfris. 

Da er det fristende å skru opp volumet. Mye. Gjør gjerne det, men husk at batteritiden faller raskt, dersom den ikke er koblet til strøm. For det er nesten som en sportsbil hvor man hele tiden har lyst til å trykke litt ekstra til, bare fordi det er så moro.

Den lille høyttaleren spiller nesten like høyt og tøft som den store Copenhagen, og siden Vifa tross alt er en erfaren høyttalerprodusent, er det ikke noe rart i at at balansen i lyden også her, er overordentlig vellykket. Du både kjenner og hører bassen her, men den er ikke overdrevent til stede, og henger fint sammen med den fyldige mellomtonen og den klare diskanten.

Det merkes ikke så godt at Oslo er en liten høyttaler, dra opp volumet og prøv selv.
Det merkes ikke så godt at Oslo er en liten høyttaler, dra opp volumet og prøv selv.

Høyttaleren har definitivt rockealibiet inne på Iggy Pops Gardenia, fra albumet Post Pop Depression, hvor gitarriffene og bassen driver låten. Her, og på Grant-Lee Philips Tennesse Rain, er rytmeseksjonen fundamentet i musikken, og her er den godt definert med en mektig dynamisk kontrast som garantert får rockefoten i gang.

Svinger gjør den også med Mack Avenue Superband, Live from the Detroit Jazz Festival, uptempo orkesterjazz med messingblås, hvor andre bærbare høyttalere fort lyder hardt og skingrende, når jeg drar opp volumet. Ikke Oslo, den lyder bare bedre når man drar på litt, og da er det ingen ting som skjærer i ørene. Den gir deg glatt 100 dB i lydtrykk uten nevneverdig forvrenging. Da er klaveret fremdeles klokkeklart gjengitt, og ståbassen (solo på Preach Hank!), kan du både høre og føle.

Mack Avenue Superband, Live from the Detroit Jazz Festival 2013.
Mack Avenue Superband, Live from the Detroit Jazz Festival 2013.

Gi den gjerne klassisk musikk. Den trives godt med det også. Cecilia Bartoli hadde kanskje blitt forfjamset over hvor fyldig og klart hennes mezzosopran lyder i en liten høyttaler som denne. For her er det lite farvning eller betoning i mellomtonen, og jeg tipper at Bryn Terfel  ville blitt like forbauset over hvor mye av den store mannens dype røst det er mulig å få ut av noe så lite.

Sett gjerne på Adeles store hit, When We Were Young. Vokalen er litt mørkere gjengitt enn man kan oppleve fra et stort hi-fi-system, og lydbildet er ikke like stort som på Copenhagen – eller Naim Mu-so Qb for å nevne en stasjonær strømmehøyttaler, men det er ingen andre bærbare høyttalere under 5000 kr som er i nærheten av lydkvaliteten du kan få fra Vifa Oslo.

Den beste bærbare

Den lille Vifa Oslo spiller tøffere, klarere og større enn det aller meste som går på batterier, og så ser den lekker og forseggjort ut. Det gjenspeiles selvsagt i prisen, men er man beredt til å legge mer penger i en bærbar høyttaler, for å få bedre lyd, er Vifa Oslo et fremragende valg. Den er liten nok til å ta med hvor som helst, og går ned i de fleste vesker eller bager. Vi skulle gjerne sett at den hadde AirPlay og et enda større batteri, men  lyden er alltid viktigst, og der skuffer den ingen.

Oslo kommer i flere farver, grått, sort, rødt, gult, blått og lyseblått. (Foto: Produsenten)
Oslo kommer i flere farver, grått, sort, rødt, gult, blått og lyseblått.
(Foto: Produsenten)

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Samsung Galaxy Z Fold 2 er den brettbare mobilen du alltid har ønsket deg.
  Skal du drepe støyen? Her er de beste hodetelefonene til formålet akkurat nå, til tykke og tynne lommebøker.
  Vi har lurt på når high-end-klassen skulle få sine første støydempende hodetelefoner. Det er selvsagt Bang & Olufsen som er først, og Beoplay H95 gir mersmak!
  Den nyeste iMac-en er den beste stasjonære Mac-en for mange, tross en ikke uvesentlig ulempe.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  TAG Heuer Connected er mer enn en smart treningsklokke, den er også et pent armbåndsur.
  JBL melder seg inn i ANC-hodetelefonenes toppklasse med en hodetelefon som er artig å lytte til og fjerner støyen effektivt.
  Panasonics toppmodell er en godbit for de virkelig kresne TV-entusiastene: HZ2000 gir superlekre bilder i vaskeekte studiokvalitet!
  HP Sprocket Select har absolutt ingen nytteverdi. Og den mobile fotoprinteren leverer faktisk halvdårlige bilder. Likevel er den ganske fantastisk.
  Etter en tur i Honda e virker det meste annet gammeldags.
  Asus ZenBook 14 UMA425 er en lekker og stilfull maskin som vil være perfekt til studier eller som arbeidslaptop på farten.
  Shure Aonic 50 har kanskje den beste lyden vi har hørt blant støydempende hodetelefoner.
  Nikons rimeligste fullformat Z-kamera er best i klassen på ett område, men har noen mangler og koster for mye.
  Samsungs toppmodell Q950TS byr på rålekker design, knivskarp bildekvalitet og imponerende lyd – men det koster!
  Asus har rykket helt opp i high-end-klassen med en tungvektsmobil som kan konkurrere på lik linje med de beste på markedet. Er dette Asus sitt øyeblikk?
  Her er testen av Canon EOS R5, det første kameraet med 8K-video. Et tveegget sverd, viser det seg.
  Acer ConceptD CP7 er en fantastisk skjerm på alle måter. Men det er ikke alle funksjoner du trenger.