Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Sunfire SDS-12

Kompakt lettvekter

Testens minste sub er enkel å sette opp og stille inn, men klarer ikke helt å hamle opp med de større basskanonene.

Skrevet av / 19.03.16 - 07:00
Sunfire SDS-12
Audun Hage

Amerikanske Sunfire er heller ingen nybegynner i den subsoniske verden. Flere husker sikkert Bob Carvers bittelille True Subwoofer, en av de første kompaktsubene som virkelig slo an i markedet. Med et aktivt og passivt element og pølsetykke oppheng med ekstrem slaglengde, viste han at det var mulig å oppnå skikkelig bass fra små kabinetter, bare man hadde en gampsterk forsterker å drive dem med!

 

Subwooferen vi tester her, er langt fra like ekstrem: SDS-12 er en mellomstor sub fra den rimelige enden av Sunfire-sortimentet. Rent fysisk er den også blant de minste subwooferne i testen – men på tross av det kompakte formatet, har Sunfire greid å lure inn en 12” aktiv bass i front, pluss en 12” slave i bunn. Forsterkeren er oppgitt til 300 watt, med 600 watt spisseffekt. Kabinettet kommer i svart ask vinyl med avrundede kanter, og gir denne suben et ganske diskré preg som egner seg bra til å gjemme vekk i både stuer og hjemmekinorom.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Oppsett

Sunfire-suben kommer med de vanlige kontrollene for nivå, fase og frekvens. Hjulene har små trinnvise knepp som forteller oss hvor vi befinner oss på skalaen. Vi fant at subwooferen var enkel å sette opp og justere inn, ikke minst fordi den også er lett å flytte rundt på!

 

Lydkvalitet

Sunfire er en den minste og rimeligste subwooferen i testen, og det merkes også på det fysiske lydinntrykket. Bassen har utmerket fylde og sparker godt fra seg i den øvre delen av dypbassområdet (40-100 Hz). Derimot avtar frekvensresponsen ganske raskt fra rundt 35 Hz og nedover, og vi får ikke helt det samme skyvet i dypbassen som en del av de andre subwooferne serverer. Kabinett og element gir dessuten fra seg en del ubehagelige resonanslyder når vi presser suben til det ytterste. Man kommer til et punkt hvor suben ikke vil være med på leken lengre, og dette punktet inntreffer før de andre i testen. Subwoofere og bassgjengivelse handler mye om ren fysikk, og Sunfire SDS-12 kommer dessverre litt til kort mot konkurrentene i denne sammenhengen.

 

Konklusjon

SDS-12 er et fint kjøp så lenge du ikke stiller ekstreme krav til ytelse. Den er en glimrende subwoofer til prisen, og kan gjøre en utmerket jobb i en rekke stereo – og hjemmekinooppsett. Dette er en subbass som mange vil være strålende fornøyd med! Sunfires eneste problem i denne runden er at den står opp imot konkurrenter som er henholdsvis større, dyrere og eller mer moderne.

Lyd & Bilde mener

Sunfire-suben leverer fyldig og slagkraftig bass i forhold til størrelsen. SDS-12 henger ikke helt med på de tøffeste bassekvensene, og gir fra seg tydelige resonanslyder på høyt lydnivå.

Også i denne testen:

Test av 5 subwoofere

Klipsch R-115SW

Bass med orkanstyrke

For deg som vil ha mest mulig bass for pengene er denne 15-tommers luftpumpa fra Klipsch veien å gå.

R-115SW leverer fenomenal basstrykk over et meget bredt frekvensregister. Her får du en råsterk subwoofer som skyver bra fra seg hele veien ned til de subsoniske frekvensene du ikke bare hører, men føler!
En potent bass som dette krever også mer jobb med plassering og innjustering. Størrelsen og plassbehovet vil også være en åpenbar faktor for mange.
Les hele testen

Elac Debut S12EQ

Kraft og kontroll

Fra Elac kommer en sub som er både sterk og smart. Her kombineres kraftige basselementer med innebygd romkorreksjon via mobilen!

Meget enkel å sette opp takket være app som bruker mobilens egen mikrofon.
Litt enkel byggekvalitet kan skape resonanser.
Les hele testen

Dali Sub K-14

Dansk dypvannsbombe

Endelig har Dali en subwoofer som kan konkurrere med de store gutta!

Stram og distinkt bassgjengivelse med masse krefter gjør den elegante Dali-suben velegnet til både musikk og filmbruk.
Selv om Sub K-14 kan spille meget høyt, kan bassen kan virke litt behersket til tider: Vi savner tidvis litt mer skyv i de laveste frekvensene.
Les hele testen

XTZ Sub 12.17

En knallgod allround-bass

Audiofile basselskere som er like opptatt av kontrabass og knatrende mitraljøser, kan med fordel sjekke ut denne nye multikunstneren fra XTZ.

Sub 12.17 henvender seg til den kresne audiofile med sin stramme, rene og musikalske lydkarakter.
Til denne prisen, egentlig ingenting, men det finnes enda mer hårete valg til bassfanatikerne der ute.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Spilledåsen

Trådløse gullpokaler

Er dette Samsungs «Sonos-killer»?

Klassens beste kompakthøyttaler

Stor lyd – men vi savner noe

Vi tester rimelige lydplanker

Scroll to Top