annonse
annonse

Test av: Raidho X-1

Liten konge

Har du vanskelig for å få bra lyd hjemme når høyttalerne må være nærmest tåpelig små? Raidho har løsningen!

Lyd & Bilde mener

Grenseoverskridende bra (og mye) lyd fra et så lite kabinett. Stort lydbilde og umiskjennelige lydmessige familiebånd til firmaets større høyttalere gjør X-1 til en konge blant små stativhøyttalere.
En så liten høyttaler kan helt enkelt ikke gi riktig dypbass hvordan man enn gjør det. Visuelt sett ser det ikke ut til at man får mye for pengene.
annonse

 

Det er ikke alle som har mulighet eller får lov til å få inn et par ganske store gulvhøyttalere i stuen. Men det betyr jo ikke at man ikke vil ha bra lyd? Og det finnes faktisk små høyttalere som snur alt på hodet, og alle dere som for husfredens skyld har vanskelig å få virkelig bra lyd i hjemmet når man ikke får lov til å sette inn høyttalere av en skikkelig størrelse i stuen, må lese videre her. Et dansk firma har løsningen på problemet!

Danske Raidho har gått sin seiersgang med sine dyre, men fantastisk gode høyttalere. Rasende gode sier jeg allerede i innledningen, for jeg har tidligere testet to modeller og vært helt fortumlet over lydkvaliteten. Det var modellene C1.1 og D1, hvor kabinettet faktisk var det samme, men elementene hadde ulike membraner og derfor ulike delingsfilter etc., trimming med andre ord.

Disse to var relativt små høyttalere – Raidho produserer også noen MEGET store modeller – men nå har man kommet med en vesentlig mindre, den nye innstegsmodellen i Raidho-programmet som har fått navnet X-1.

 

Overraskende liten
Man blir overrasket allerede fra starten. Høyttaleren ser meget liten ut, kan den virkelig prestere noe? Og ser man på spesifikasjonene hvor nedre frekvens angis til 80 Hz, kan man kanskje ha sine tvil om det noensinne skulle gå å få ut noe fornuftig, i hvert fall i bassområdet. Til alt hell hadde jeg allerede hørt høyttaleren på en kort demo, derfor var min interesse allerede vekket. Jeg er alltid forsiktig med å ta inn produkter jeg ikke har en følelse av kan utrette noe positivt, jeg har helt enkelt ingen lyst til å jobbe med dårlige produkter. Derfor, når jeg har valgt å sluttføre en test av et produkt, kan du regne med at det er et produkt jeg mener hører til den gode kategorien og derfor kan være interessant for den som er på jakt etter noe i den kategorien.

Senere kan vi være uenige om hvor bra det er, men da jeg alltid har produktene over en periode og kan teste dem med ulik utrustning og i ulike rom, har jeg alltid arbeidet for å få frem det potensiale som finnes i apparatet og få det til å spille så bra som bare mulig.

Raidho X-1 er en slik høyttaler jeg gjerne vil jobbe med. Faktisk er den rasende spennende da den er så oppsiktsvekkende frekk med tanke på hva den hevder å kunne prestere når den ikke er større.

 

Båndet går igjen
Bånddiskanten er gjennomgående i alle Raidhos høyttalere. Det var idéen om bånddiskanten og utviklingen av den som startet hele firmaet. Mikael Børresen hadde en idé, han har forresten mange av dem, og når man vel har fått diskanten fra idé til produkt begynte man å bygge hele høyttaleren. Etter en stund fikk han også sette i gang med å utvikle en helt egen konstruksjon av bass/mellomregisterelement for å få noe som kunne komplettere diskanten så bra som Mikael mente var nødvendig. Når det ikke finnes noe må man gjøre det selv, og de elementene som Børresen konstruerte er blant det heftigste du kan få. Her er det tenkt på det meste og så vel magnetsystem, talespole, kurv som membran er av ypperste klasse og genuint gjennomtenkt og optimert.

I Raidho X-1 har man satt et 100 mm bass/mellomregister med keramisk membran. På de (enda) dyrere modellene har man coating med ”diamant”, noe som fordyrer elementene ganske skikkelig. Ikke for at de keramiske elementene er spesielt billige heller…

Raidho-X1-02

Bassporten munner ut fremover i en port under selve høyttaleren. System Audio hadde også en lignende løsning på sin Aura1, selv om selve utførelsen på X-1 er litt annerledes. Det er smart og plassbesparende, høyttalerne skulle helt enkelt ha vært tvunget til å være større om man ville ha en normal og balansert port. Dessuten gjør det at høyttaleren kan unngå den mer plasseringsbegrensede bakoverrettede porten.

X-1 har høyttalerterminaler – single wire – som bare tillater banankontakter. Utmerket, jeg er en varm talsmann for akkurat banankontakter som er både enkle og velfungerende. Du trenger heller ikke dra til mer eller mindre velfungerende skruterminaler med dårlig tilpassede spader som man aldri kan få til å sitte skikkelig. Tro meg, vi som tester treffer på mye elendighet her. Jeg er for eksempel ikke særlige god venn med de underlige muttere og den lille plassen for spader som er på mine egne Wilson-høyttalere.

Fakta & Rating:
  • Bånddiskant og et 100 mm keramisk bass/mellomregister
  • Frekvensområde 80 Hz – 50 kHz
  • Delingsfrekvens 3,5 kHz andre ordnings filter
  • Mål 145 x 320 x 230 mm
  • Vekt 8 kg
  Pris: 36950,-
  For å skrive din egen anmeldelse må du være logget inn. Logg inn eller registrer konto.

  Les også:

  Amerikansk lowrider

  Er du av dem som liker at bassen skal føles like godt som den høres? Da vil du digge SVS sin nye versting-subwoofer.

  Frigjort og vellydende

  Riva Festival imponerer med lydstyrke og potent bass, og et bredt utvalg av musikkilder.

  Sober, men med vannskrekk

  Touring XS trives bedre inne enn ved bassenget, spesielt da den også er litt lavmælt.

  Oppdatert og vellydende

  Et tidligere beste kjøp har fått alle feilene korrigert, og er nå best i klassen.

  Langtspillende panserhøyttaler

  Stryde er en robust høyttaler fullspekket av finesser, med lyden holder ikke.

  Smidig og brukervennlig

  Meget enkel å bruke og ta med seg til stranden, men lyden er et kompromiss.

  Trådløst og robust til ferien!

  Uansett om man er på tur til skibakken eller stranden, er en batteridrevet robust høyttaler perfekt for reisen.

  Kraftfull og flytende

  Barricade XL er en partyhøyttaler med skikkelig bass, som flyter om den faller i vannet.

  Musikalsk håndgranat

  Wonderboom tar hånd om festen på stranden, i dusjen og på poolpartyet.

  Vanskelig og kjedelig

  Det er en balansekunst å få til lyden, og dessverre veier ulempene også mer enn fordelene.

  En praktisk skjønnhet

  Libratone Too er lett å ha med seg, pen så man vil vise den frem, og låter meget bra.

  Basstung partyhøyttaler

  Kanskje Flip betyr at denne basstunge partyhøyttaleren gir konkurrentene fingeren?


  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt.