annonse
annonse

KEF LS50 Wireless

Mars 2017KEF LS50 Wireless

Moderne stereo

KEF gjør det igjen med en trådløs utgave av en av de beste høyttalerne vi har testet.

Nydelig klang og praktisk høyttaler for de som strømmer mye. Gode tilkoblingsmuligheter, og man kan tilpasse lyden til rommet.
Kan virke komplisert å sette opp, noe mangelfull appstyring uten Spotify eller Tidal integrert.
annonse

Skepsisen man måtte ha mot trådløse høyttalere, er lett å forstå. I våre tester har vi erfart at det ofte er kompromisser både på lydkvalitet og brukervennlighet. Så hvis noen blir skuffet over trådløse høyttalere, skjønner vi hvorfor.

Det finnes alltid unntak. Dynaudios Xeo-serie og ELACs AIR-høyttalere, er eksempler på hvor vellykket det kan bli, når man tar hensyn til lydkvalitet.

Dessverre er utvalget av trådløse høyttalere av samme kvalitet, sterkt begrenset.

Men det var før vi testet KEF LS50 Wireless.

Ikke tenk på disse som et par KEF LS50 med trådløs tilkobling. Dette er nemlig noe ganske annet. Høyttalerne er basert på den prisvinnende LS50, en av våre favoritthøyttalere faktisk, men inni kabinettet er alt nytt.

Den vanlige LS50 er en 30 cm høy toveis bokhyllehøyttaler, som spiller bedre enn de fleste tilsvarende høyttalere vi har testet. Den trådløse utgaven bruker det samme unike (!) Uni-Q elementet, med diskanten plassert i sentrum av en 13 cm aluminiumsmembran i en magnesiumlegering.

Den koaksiale elementkonstruksjonen sørger for et mer uniformt spredningsmønster og null tidsforsinkelse mellom frekvenser. Det fungerer utmerket på LS50 og KEFs R- og Reference-serie. Ingen grunn til at det ikke skal fungere på den trådløse utgaven.

Med denne trenger du ikke noe annet enn et par strømuttak.

Tenk på dem som stereo for det moderne hjem. Plugg TV-en i den optiske inngangen, strøm musikken trådløst med Bluetooth, og glem resten.

Et trykk på fjernkontrollen eller på toppen av den høyre høyttaleren er nok, så er det bare å flippe opp mobilen, og spille musikk.

Oppsett

Du kan egentlig sette dem hvor du vil. Uten å ta hensyn til “hifi-ting”, for KEFs ingeniører har sørget for å gjøre høyttaleren tilpasningsdyktig. Vil du ha dem i IKEA-hyllen? Ikke noe problem. Kanskje på skrivebordet? På stativer? Høyttaleren kan nemlig programmeres med et tastetrykk, slik at den tilpasser seg miljøet den står i. For eksempel når den står nær bakveggen.

Men alt er ikke like enkelt.

Første gang man kobler dem opp, plugger i strøm og kobler høyttalerne sammen med den medfølgende ethernetkabelen (en fordel faktisk), må man laste ned appen til høyttaleren.

Den bruker man for å koble høyttaleren til det trådløse nettverket hjemme, gjøre innstillingsvalg – for eksempel justere bass og diskant, og spille av musikk.

Når Wifi er valgt som inngang – du kan også bruke den medfølgende fjernkontrollen – kan du gi høyttaleren tilgang til musikkbiblioteket ditt via UPnP. Forutsatt at det er delt allerede i det trådløse nettverket ditt. Ellers må du gå inn på datamaskinen og gi den tilgang til musikken på harddisken.

Alternativt kan du bare strømme med Bluetooth, som jeg tror de fleste velger å gjøre. Men det er et komplekst produkt, og det kan virke overveldende første gang man setter opp en så pass avansert høyttaler.

Ser du etter Spotify Connect eller Tidal-integrasjon, finner du det foreløpig ikke i LS50 Wireless. Det må du sette opp selv, eller strømme via USB fra laptopen, alternativt fra en Spotify eller Tidal-appen på mobilen.

Litt teknikk

Alt du trenger er bygget inn i høyttaleren. Du trenger ikke koble til noe annet enn den nevnte ethernetledningen mellom høyttaleren. En løsning KEF har valgt fordi det er lettere å synkronisere musikken mellom høyttalerne, med fysisk tilkobling enn trådløs.

Hvert element, altså de to i den koaksiale konstruksjonen, drives av hver sin forsterker. En analog forsterker på 30 W effekt driver diskanten, mens en 200 W klasse D-forsterker driver bassen.

De styres av en digitalprosessor som deler signalet mellom elementene, og hele tiden korrigerer for tidsforskjeller, slik at det ikke skal eksistere forsinkelse mellom dem.

Det sitter en digitalkonverter for hvert av elementene i hver høyttaler. Den jobber med 24-bits ordlengde på 192 kHz, og støtter høyoppløste musikkfiler. Altså filer av høyere kvalitet enn MP3-filer.

picture3 picture4
<
>
Appen gir deg tilgang til flere viktige parametere som kan gi deg bedre lyd.

Equaliser

Høyttalerne har fire innstillinger som er tilpasset ulike plasseringer. De styres med fire knapper på baksiden, Desk, Stand, Wall og Free Space. Eller hylle, stativ, vegg og frittstående. De påvirker balansen i lyden, slik at man for eksempel ikke får overdrevet mye bass, hvis høyttalere står inn til veggen ved siden av TV-en.

Med appen kan man gjøre flere endringer. Som å justere diskantnivået, fase eller bassrekkevidde. Den kan stilles til mer eller mindre dypbass, i tillegg til standard. Hvis man kobler til en subwoofer, kan man stille delefrekvensen mellom sub og høyttaler i appen.

Lydkvalitet

Så det er mange muligheter for å få optimal lyd ut av de små høyttalerne. Når alt er satt opp, kan man vente seg skikkelig bakoversveis.

De spiller forbløffende stort og tøft, og leverer et varmt, fyldig lydbilde med mer dypbass enn de fleste er vant til fra små høyttalere. Den komplekse perkusjonen som er drivende for låtene på Tinariwens nye album, Tiwàyyen, hamrer løs på parketten uten at det låter rotete eller udefinert. Gitarene kommer klokkeklart frem i det store lydbildet, og den dynamiske kontrasten er upåklagelig.

Jeg savner litt luft i diskanten på Renée Flemings samling med operastykker, men det hjelper å skru opp diskanten litt i appen. Det drar også med seg klangen i strykere, som jeg fikk til å lyde tydeligere i mellomtonen, da diskantnivået økte litt. Det hjalp også på vokalen til Hannah Reid i London Grammar. Den nye singelen Rooting For You, ga meg øyeblikkelig gåsehud fra nakken og ned, og pianotonene lød som skinnende perler i bakgrunnen. Virkelig vakkert.

Man glemmer fort høyttalerne, og lar seg rive med av musikken på en annen måte enn normalt, ved lytting til trådløse høyttalere vel å merke.

KEF-høyttalernes styrke ligger i en svært velbalansert konstruksjon, med gjennomtenkte løsninger, som resulterer i et sjelden vellykket lydbilde uten skjulte skjær i sjøen. De har et nydelig fokus uten at det låter skarpt, steinkontroll i bassen uten å overdrive, og leverer varm og fyldig klang, uten å låte ullent.

Hvis du vil ha trådløs strømming og enda bedre lyd, er to Devialet Phantom svaret, men da skal du betydelig opp i pris.

Beste til nå

Den trådløse utgaven av KEF LS50, er egentlig bedre enn originalen. Den koster riktignok det dobbelte, men det er det verdt fordi den er lettere å få til å spille optimalt, og da lyder den bedre enn den kablede utgaven fra 2013. Jeg kan ikke komme på noen bedre trådløse høyttalere for folk flest. Hvert fall de som er over gjennomsnittet interessert i musikk, og ikke kimser av prislappen.

quote

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Type: Trådløs høyttaler
Bass: 130 mm magnesium/aluminium membran
Diskant: 25 mm aluminiumsdiskant
Lydtrykk: 106 dB
Tilkoblinger: Wifi, Bluetooth, optisk digital, USB, analog stereo, Ethernet, subwoofer
Mål/vekt: 30 x 20 x 30,8 cm/10 kg
Annet: Sort, hvit, grå

Pris: 23990,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Utendørs- og innebygde høyttalere fra Sonos

Sammen med Sonance har de produsert en serie som er godt egnet til den nye Amp

Sonus faber møter veggen

Den italienske høyttalerprodusenten slipper høyttalere for innfelling.

Nye konsepter fra Q Acoustics

Den prisvinnende Concept 500 har fått en lillebror, som står på egne - svært uvanlige ben.

test
Bowers & Wilkins 603

B&W er tilbake for fullt

Den nye 600-serien åpner opp og får ut dynamikken på en helt annen måte enn forgjengerne. Toppmodellen 603 er intet unntak.

Sonos støtter YouTube Music

Fra og med i går kveld fikk Sonos innebygd støtte for YouTube Music, for Premium-abonnenter.

Lydplanker – Topp 5 under 6.000 kr

Fet lyd for slank lommebok

En rimelig men god lydplanke gjør underverker i TV-kroken. Her er de fem beste lydplankene til under 6.000 kroner.

gruppetest
9 trådløse smarthøyttalere

Stemmen befaler

Skal du ha en ny høyttaler å lytte til? Da kan det være smart med en som også lytter til deg! En smarthøyttaler kan styre hele hjemmet. Men hvor bra låter de?

test
Devialet Phantom Reactor 900

Dette skulle ikke vært mulig

Devialet Phantom Reactor er et atomkraftverk i knøttliten innpakning.

gruppetest
6 trådløse luksushøyttalere

Trådløst i luksusklassen

Moderne og praktiske høyttalere med en lydkvalitet som nærmer seg fullvoksne anlegg.

test
Dynaudio Xeo 20

Nå enda mer trådløs

Dynaudios trådløse, aktive høyttalere har klippet enda et par navlestrenger.

annonse

CES 2019: JBL satser trådløst

Trådløse høyttalere, trådløse hodetelefoner og helt trådløse hodetelefoner.

test
Sonus faber Electa Amator III

Klassisk italiensk håndverk

Med forførerisk lyd pakket i silke, blir sansene pirret.

test
Dali Oberon 7

Tett på majestetisk

Dali Oberon 7 går langt i å kombinere stor lyd og trøkk, med eleganse og oppløsning som man normalt må betale mer for.

CES: Sony lydplanke gir imponerende bass uten subwoofer

Sony HT-X8500 støtter Dolby Atmos og simulerer lyd i høyden uten ekstra høyttalerelementer.

CES: Glasshøyttaler fra Sony

Glasshøyttaler kommer i ny, mer kompakt versjon. Og LSPX-S2 kommer til Norge.

test
Fender Monterey

Gitarister vil elske denne

Den ser ut som en eldre Fender gitarforsterker. Og den er utviklet av Fender. Har hårene reist seg ennå?

Gulvstående magiker

Magico har valgt karbonfiber i den kommende M2-høyttaleren.

test
Bowers & Wilkins 607

Liten og våken

Bowers & Wilkins’ diskré småtasser har et lydbilde som er mye større enn både det ytre og prisen.

test
Audio Pro A10

Hjemmekoselig og rundtstrålende

Audio Pro A10 passer inn i et hvilket som helst hjem, og rundtstrålende lyd gjør den lettplassert.

test
ATC SCM11

Monitoren som gir gåsehud

La deg ikke lure av det trauste utseendet og fraværet av eksotiske materialer. Disse høyttalerne får gåsehuden til å reise seg.

test
Yamaha MusicCast BAR 400 og MusicCast 20

TV-lyd som kan bygges ut

Endelig en Yamaha-lydplanke med mulighet for trådløse bakhøyttalere! Men MusicCast BAR 400 kan så mye mer.

High-end til halv pris

Dynaudios nye Evoke-høyttalere blir billigere enn testvinnerne, men neppe mye dårligere.

SVS lover å sprenge grensene

Ingen andre subwoofere gir bedre ytelse for pengene enn SB-3000 og PB-3000, i følge SVS.

annonse
gruppetest
6 lydplanker

TV-ens bestevenn

Hvis TV-en din lider av tynn lyd, finnes det ingen enklere måte å oppgradere på enn en rimelig lydplanke.

test
KEF LSX

En liten sensasjon

Nå vet jeg hva jeg skal svare til alle som lurer på om det finnes gode, trådløse høyttalere til stereobruk.

Sinnsyk McIntosh-høyttaler – igjen

Et bilde sier mer enn tusen ord heter det, men vil vi gjerne høre McIntosh XRT1.1K også.

Nå kan du høre disse i Oslo

De eksplosive Devialet Phantom Reactor vises for første gang i Norge.

Audio Pro feirer 40 år

A40 heter jubileumshøyttaleren som bare lages i 1000 eksemplarer, med 220w effekt.

Kompakt og vanntett partyhøyttaler fra Sony

SRS-XB01 er navnet på Sonys bærbare og vanntette "partyhøyttaler".

test
Google Home

Kanskje en revolusjon

Med norsk taleassistent har Google Home straks blitt mye mer interessant.

test
Google Home Mini

Mer enn OK, Google!

Google Home har endelig fått norsk assistent. Vil Google Home Mini revolusjonere det smarte hjemmet?

test
IKEA Eneby 20

Trivelig lyd fra IKEA

En fleksibel og trivelig høyttaler som låter bedre enn prislappen antyder.

test
XTZ 99.25 Beryllium

Toppklasse fra budsjettkongen

Med eksotisk berylliumdiskant plasserer denne høyttaleren seg godt opp i toppklassen, og gjengir musikken med et detaljnivå få er i stand til.

test
KEF Blade Two

Unik klassiker

En sjelden gang dukker det opp høyttalere som bare må bli klassikere.

test
Piega TMicro 60 AMT

God lyd i den fine stuen

Piegas livsstilhøyttaler er stram og stilren som få – og lydmessig vellykket.

Sony lydplanker får bedre lyd på lydreturkanalen

Sony gir eARC-oppdatering til tre av sine eksisterende lydplanker.

Høyttalere med forsterker

Klipsch fornyer sine aktive høyttalere og lover bedre lyd.

gruppetest
6 PC-Høytalere

Kanonlyd på skrivebordet

Med et par bra høyttalere kan PC-en fungere til spill, filmtitting og musikklytting.

Dalis trådløse Callisto får MQA

Med MQA kan de trådløse high-end-høyttalerne i Callisto-serien strømme høyoppløst musikk med lavere båndbredde.

Audio Pro lanserer multiromhøyttaler

Audio Pro A10 har stemmestyring og kan kobles sammen med flere høyttalere .