annonse
annonse

test: Dynaudio Music 1

Dynaudio Music 1
Dynaudio Music 1

Hi-fi på kjøkkenet

Music-seriens minste klarer seg fint blant de store gutta. Og setter faktisk storebror til veggs på et par punkter.

Pluss
Music-seriens minste klarer seg fint blant de store gutta. Og setter faktisk storebror til veggs på et par punkter.
Minus
Noe dyrere enn de mest populære konkurrentene. Ingen digitale innganger.

Multiromshøyttalere er en behagelig og enkel måte å få musikk i hele huset uten å trekke kabler overalt og fylle rommene med utstyr. Og kategorien er blitt så voksen at de tradisjonelle høyttalerprodusentene har meldt seg på i (multi-)romkappløpet. Blant dem danske Dynaudio.

Vi testet nylig toppmodellen Dynaudio Music 7 som klarte seg meget godt. Denne gangen tar vi fatt på den minste og billigste i serien, Music 1. Ordet “billig” er imidlertid bare i relasjon til resten av serien. For til en pris tett på 5.000 kroner er det stort sett fritt valg på alle hyller når det gjelder multiromshøyttalere.

Dynaudio Music 1 er en liten sak på størrelse med en dameveske, men litt mer kantet. Som resten av serien er designen prismeformet og faktisk ganske elegant. For- og bakside er dekket av vevd møbelstoff, og en metallkant går hele veien rundt og rommer alle kontrollene. På siden av høyttaleren kan man med en knapp velge mellom fem forvalg. Det kan være et nettradioprogram, en spilleliste eller Music Now-funksjonen som sørger for at det alltid strømmer musikk ut tilpasset din smak.

Dynaudio Music 1 er på størrelse med en dameveske – men litt mer kantet. Foto: Dynaudio

Bak stoffet finner man en 1″ domediskant og en 4″ bass/mellomtoneenhet. Hver med sin egen 40 W effektforsterker. Det er en analog inngang og USB-port til iOS-enheter.

Music Now

Forskjellige produsenter har gjennom tidene gitt sine alternativer til en tilpasset, konstant musikkledsagelse. Hos Dynaudio kalles den Music Now. Når man setter på systemet første gang, må man velge sine yndlingsmusikere. Høyttaleren spiller fortrinnsvis musikk fra disse, men krydrer løpende utvalget med “lignende” låter. Når en melodi spiller, kan du gi den karakter i form av et pluss eller minus, noe som får programmet til å velge henholdsvis mer eller mindre av samme type.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Strømming

I skrivende stund er bare strømmetjenesten Tidal støttet av Music-høyttalerne. Så ingen Spotify. Til gjengjeld får man de første ni månedene av abonnementet med i prisen. Det er også internettradio. Ved siden av strømmingen kan man selvfølgelig spille musikk fra nettverket (DLNA og AirPlay) og Bluetooth.

Automatisk tilpasning

Alle Dynaudio Music-høyttalere er utstyrt med et system kalt RoomAdapt, som prøver å nøytralisere påvirkningen fra rommet. En innebygget mikrofon måler lyden i rommet – og tilpasser lyden tilsvarende. Alt i løpet av få sekunder, uten at man må fomle med mikrofoner og testtoner, som vi kjenner det fra surroundreceivere med romtilpasning.

En annen funksjon, NoiseAdapt, tilpasser lyden etter bakgrunnsstøyen og komprimerer dynamikken slik at musikken kan høres over snakking. Det er smart, og spesielt brukbart i en høyttaler som Music 1, som i kraft av sin størrelse og batteridrift vil bli tatt med rundt i huset, hvor den for eksempel skal konkurrere med oppvask og matlaging.

Alle kontroller er plassert på et metallbånd rundt høyttaleren. Foto: Dynaudio

Lyden av Music 1

Dynaudio Music 1 kan brukes på flere måter. Takket være det innebygde batteriet kan man ta den med seg rundt i huset og lytte til musikk over alt. Multirom på gerilja-maner, om man vil – og langt billigere enn å kjøpe en høyttaler til hvert rom. Her kommer RoomAdapt til sin rett: Sett høyttaleren hvor du vil, og kort tid etter har den funnet seg selv i sine omgivelser og tilpasset frekvensgangen.

Bassen må nødvendigvis være svakheten i en kompakt, batteridrevet høyttaler på bare 1,6 kg. Det skulle man i hvert fall tro. Men den lille 4″ enheten arbeidet hardt med å bevise det motsatte, godt hjulpet av DSP-ens romtilpasning. Det er ingen mangel på fylde ved normal lyttestyrke. Selv et orgelstykke som Koyaanisqatsi beherskes i fin stil. På James Blakes basskiller Limit to Your Love er det ikke fullt så mye trykk i bunnen som på voksne høyttalere. Men det låter aldri dårlig.

Diskanten er fullt på høyde med bassen. Det henger sikkert sammen med at Dynaudio har ofret en ordentlig 1″ domediskant på høyttaleren, hvor noen små – og betydelig billigere – multiromshøyttalere må nøye seg med en enkelt fulltoneenhet.

Men det er jo fortsatt kun mono. For å se hva Music 1 behersker, fikk vi levert et ekstra eksemplar og satte de to høyttalerne opp som stereopar oppå stativene i lytterommet. Og der følte de seg hjemme – til tross det aparte utseendet. Med riktig plassering kan de godt konkurrere med et par skikkelige høyttalere til mer enn samme pris. Stereoperspektiv, rom og oppløsning låter så godt at man et kort øyeblikk tar seg selv i å tenke “hva nå hvis …”.

Når man parer høyttalerne som stereopar, må man imidlertid huske å velge samme innstillinger for RoomAdapt og NoiseAdapt på begge. Det skjer nemlig ikke automatisk. Og det låter virkelig merkelig hvis kun den ene i et par komprimerer lyden med NoiseAdapt.

Alt i alt er Dynaudio Music 1 nesten mer imponerende å lytte til enn Music 7. Ikke fordi den er bedre, for så langt gror trærne ikke inn i himmelen. Men fordi den lille fyren av en høyttaler overgår forventningene så mye mer enn den store tunge toppmodellen. Den er langt dyrere enn tilsvarende løsninger fra for eksempel Sonos, hvis basismodell koster det halve. Men den rene lyden og utstrakte frekvensområdet utligner prisforskjellen.

Music 1 er en liten høyttaler, men den låter stort. Foto: Dynaudio

Konklusjon

Dynaudio Music 1 har mange konkurrenter. Music-serien starter prismessig der hvor de fleste slutter, så man kan finne masser av stereomodeller til samme pris som denne toveis monohøyttaleren. Til gjengjeld er lyden en klasse over hva du finner de fleste steder. Den nærmeste konkurrenten er faktisk Music 7, som koster omtrent det samme som to Music 1. Har du pengene til det, blir det valget mellom stor, rå styrke og oppløsning i mellomtonen på Music 7, eller bedre stereoperspektiv og bærbar bekvemmelighet på to Music 1.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
 • Bestykning: 4” bass/mellomtone, 1” domediskant
 • Konstruksjonsprinsipp: lukket, aktiv, digital
 • Frekvensområde: 50–20 000 Hz (- 3 dB)
 • Innebygget forsterkereffekt: 2 x 40 W
 • Tilkoblinger: analog (3,5 mm stereo-minijack), USB (iOS)
 • Oppløsning: 24-bit / 96 kHz
 • Justeringer: automatisk tilpasning efter plassering og bakgrunnsstøy
 • Batteritid: opptil 8 timers lytting
 • Mål: 22,9 x 22,0 x 14,2 cm (BxHxD)
 • Vekt: 1,6 kg
 • Farger: mørkegrå, lysegrå, blå og rød
 • Web: dynaudio.com
Dynaudio Music 1 produktside
Pris: 4999,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
gruppetest
7 par vegghøyttalere

Lyd, lyd fra veggen der

Hvorfor skal du godta middelmådig lyd, bare fordi du ikke ønsker store, prangende høyttalere i stua?

test
Leica Q2

Verdens beste ­kompaktkamera

Når kun det beste er godt nok, kan Leica Q2 være svaret.

anmeldelse
Quicksand – Störst av allt, sesong 1

Skremmende samtidsdrama

Skremmende drama som bringer den amerikanske våpenkulturen inn i vår egen trygge bakgård.

Annonsørinnhold
Asus Zenbook-serie

Asus går helt til kanten med ny Zenbook-serie

17 timers batteritid, en skjerm som utgjør 95 prosent av overflaten og numerisk tastatur gjemt i laptopens touchpad. Alt sammen testet for å leve opp til militære standarder. Asus flytter grensen for hva man kan forvente av en laptop som veier under 1700 gram.

Her er Samsungs super-selfiekamera

Den nye A-serien går fra budsjett til luksus med heldekkende skjerm og vendbart trippelkamera!

test
Sony Xperia 10 Plus

Bomskudd i bredformat

Tross 21:9-skjerm har Xperia 10 Plus for mange kompromisser til å overbevise.

Ikeas smarte høyttalere er her

I sommer kommer høyttalerne Symfonisk, som er et resultat av et samarbeid med Sonos.

test
Motorola moto G7 Plus

Kongen av mellomklassen

Motorola moto G7 Plus snakker til fornuften. Selvfølgelig er flaggskipmodellene på markedet bedre, men de er også tre ganger dyrere.

Beovision Harmony: 77-tommers tryllekunst fra B&O

Går det an skjule en TV på nesten to meter i diagonalmål? Bang & Olufsen gjør et overbevisende forsøk på det.

anmeldelse
I Am the Night, sesong 1

Herlig retromysterium

I svette og varme Nevada vokser Pat opp – som 16-åring snus livet hennes på hodet i det familiebakgrunnen blir kjent.

Åpent kontorlandskap? Disse hodetelefonene lover evig lykke

Logitech lanserer to modeller for deg som sjeneres av støy i kontorlokalene.

anmeldelse
Creed II

Nostalgisk testosteronbombe!

Stallone gjenforener alle kreftene fra «klassikeren» Rocky IV i en pompøs nostalgitripp.

anmeldelse
Widows

Heftig girl power!

Et spektakulært kupp går spektakulært til helvete – enkene viderefører ektemennenes tvilsomme geskjeft.

annonse

Klassisk rock på biblioteket

Opplev vintage high-end på biblioteket og lytt til musikk som på kult-barene i Japan.

Hi-fi-vår i hovedstaden

Denne helgen ringes våren inn, med messer og tilbud i flere butikker i hovedstaden.

Speilrefleks? Prøv igjen

Panasonic Lumix G90 er litt utenom det vanlige.

test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD

En real storslegge

Kan noen få naboene til å slutte å kjefte? Jeg prøver å høre musikk her!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM

Perfeksjonert og lyssterk zoom

Du har ikke sett maken. Ikke vi heller. Canons massive 28-70mm er rett og slett rå.

anmeldelse
Fabeldyr 2: Grindelwalds forbrytelser

Visuell fantasimagi

Harry Potter-universet veves mer og mer inn i Fabeldyr-universet, i en visuell fest av en film.

anmeldelse
Hunter Killer

Mayday! Mayday!

Filmen ble sluppet den 1. april – vi trodde først det var en aprilspøk…

Ser du hva dette er?

Det er en McIntosh, men ikke en forsterker.

anmeldelse
The Highwaymen

Sober roadmovie

En annerledes, og stillferdig, klappjakt på tidenes mest kjente forbryterpar i USA.

Laptopfølelse på iPad Pro

Beskyttelse og bakbelyst tastatur til de nye iPad Pro-modellene

gruppetest
Tre gaming headsets

Strid i familien

Logitech vs. Logitech. Har du bruk for den dyreste modellen for å vinne, eller er den billigste best i virkeligheten?

test
Rega Aura MC

En analog åpenbaring

Rega Aura MC, er phono-trinnet som lager gull av sort vinyl.

test
Huawei P30 Pro

Råeste mobilkamera noensinne!

Huawei P30 Pro er den beste kameramobilen på markedet, og befester Huaweis plass på kameratronen, hvor de har sittet trygt siden i fjor.

Vårt kundesenter hjelper deg hvis du har spørsmål eller trenger hjelp vedrørende ditt abonnement.

Du kan sende mail eller ta en telefon.

Åpningstider: mandag – fredag

0900 – 1130 og 1230 – 1500.

Support Tlf: 815 73 510

 

Support email: abo@lydogbilde.no 
×
Motta Lyd & Bilde Nyhetsbrev

×