Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: 6 subwoofere

All about that bass!

Vil du ha dypbass, ordentlig bass som røsker tak i deg og setter omverdenen i bevegelse? Da trenger du en real subwoofer!

Skrevet av / 23.04.15 - 00:01
6 subwoofere
Audun Hage

Produkter i denne test

En kraftig subwoofer er alle hi-fi og hjemmekino entusiasters våte drøm, og det verste mareritt for naboer i mils omkrets. Disse potente bassmaskinene gjenskaper de dypeste frekvensene man ikke bare kan høre, men også føle på kroppen! Derfor er de et obligatorisk verktøy når eksplosjoner, jordskjelv og geværskudd skal gjengis, men de kan også gi musikklytting en helt ny dimensjon.

Subwooferne er «all about that bass», laget spesielt for å ta over der vanlige høyttalere må gi tapt. De dekker bare en brøkdel av frekvensområdet vi mennesker kan høre, som til gjengjeld er et av de vanskeligste å reprodusere. Desto dypere toner man skal gjengi, jo større og sterkere må høyttalerne være for å gi hørbar respons.

 

Størrelsen teller!

Gjengivelse av dype bassfrekvenser er en krevende disiplin som i bunn og grunn handler om en ting: flytte luft, massevis av luft! Og akkurat som med bilmotorer er det den gode gamle kubikk-regelen som gjelder: Jo større jo bedre. Subwooferen kan sammenlignes med et stempel der diameter og slaglengde bestemmer effekten. Et stort element (15″, 18″, 21″!) i et hundre liter stort kabinett har derfor langt bedre forutsetninger til å gjengi ren og uanstrengt dypbass, enn en liten subwoofer på størrelse med en skoeske.

Derfor kan det være greit å ha i bakhodet når man skal ut å handle sin første subwoofer, at alt handler om kompromisser i forhold til størrelse og pris. Den som er nevenyttig kan fint laste ned tegninger fra nettet, kjøpe x antall basselementer i løsvekt og snekre sin egen hjemmelagde kjempesubwoofer og oppnå ganske sinnsvake resultater. Slike subwoofere har imidlertid en tendens til å bli veldig dyre som hyllevare, på grunn av størrelse og vekt, de tar ofte veldig stor plass og er ikke spesielt pene å se på. De fleste kommersielle subwoofere er derimot laget for å passe innenfor et visst bruksområde, størrelse og pris.

 

Kraft og finesse

Til syvende og sist handler ikke alt bare om hvilken subwoofer som kan spille høyest og dypest. Kvalitet er like viktig som kvantitet. Bassen må kunne starte og stoppe når den skal, og gjengi rene toner uten farging og resonanser. Dette er spesielt viktig dersom suben skal brukes til musikk, og pares med kresne hi-fi høyttalere. På musikk gjelder det å få tonen til å sitte, og det hjelper ikke hvor mye muskler og dypbass man har til rådighet, hvis timingen ikke sitter. Takt og tone teller like mye som hvor tøff subwooferen er på maks lydtrykk. Hvilket bringer oss til månedens test!

 

Testen

De fleste høyttalerprodusenter tilbyr en eller annen form for subwoofer, men denne gangen har vi lagt lista høyt. Kravet er rå og kraftfull dypbass til musikk så vel som film, innenfor ”fornuftige” fysiske rammer. Vi endte opp med seks relativt kompakte deltakere av velkjent fabrikat, inkludert noen av verdens mest berømte subwoofer-spesialister. Navn som REL, SVS, Velodyne og JL Audio bør klinge velkjent i alle bassentusiasters ører. I tillegg har vi tatt med to utfordrere fra Dali og Elac for å se hva hi-fi veteranene kan stille opp med mot bassbøller som dette.

 

Slik testet vi

Testen er gjennomført med utvalgte musikk, filmkutt og testfrekvenser. Vi har brukt våre Procella P6 kinohøyttalere som medspillere, delt ved 80 Hz for å overlate den viktige dypbassen til subwooferne. Vi har brukt en Yamaha RX-V3040 receiver som forsterker for å korrigere nivå og avstand for hver subwoofer. Drop the bass!

Produkter i denne test

SVS SB13-Ultra

Rå slagkraft

Med testens største basselement varter kraftkaren fra SVS opp med harde slag på både film og musikk. Og den låter bra!

Her kombineres stor slagkraft med en evne til å henge med i svingene, uansett musikk. Basseffektene på film gjengis også med stor overbevisning.
Funksjoner og display sitter på baksiden, som gjør det knotete å stille inn. Subwooferen er ikke fullt så stram og oppløst som et par andre.
Les hele testen

JL Audio E-Sub e112

Muskler og finesse

Med JL Audio får man det beste av to verdener: stram, detaljert dypbass kombinert med en slagkraft av en annen verden!

JL Audio E112 er bygget som en stridsvogn, og kan saktens brumme like høyt også. E112 kombinerer stram og presis bass på musikk med tordnende og kraftfull dypbass til film. I bunn gjør den alt vi kan forvente av en god subwoofer!
E112 er ikke fullt så fintfølende og responsiv som de mest musikalske subene, men tett på.
Les hele testen

REL Acoustics S/5

Best på musikk

Med én gang denne subwooferen ble koblet til, hørte vi at det satt.

Hvis akustisk musikk er favorittføden, gir REL S/5 en helt magisk bassgjengivelse. Stram og kontrollert, og forbasket godt integrert i lydbildet. Funker også bra på film.
De aller dypeste basstonene får subwooferen til å skurre ved høyt lydtrykk.
Les hele testen

Velodyne SPL-1200 Ultra

Fleksibel kraftkar

Har får du mye kraft i et kompakt kabinett, kombinert med automatisk romkorreksjon og fjernstyring.

Dette er en meget kapabel subwoofer med plenty med kraft og masse muligheter for å tilpasses rommet. Pluss for automatisk romkorreksjon.
Vi ønsker oss litt mer attakk og raffinement i det lysere bassregisteret.
Les hele testen

Elac SUB 2070

Knyttneve i silkehanske

Elacs nye dobbeltdekker-subwoofer er både kraftfull og fintfølende. Trådløs overføring og app-styring gjør SUB 2070 til en av de mest avanserte subene i testen.

En presis og kraftfull subwoofer som blander seg godt inn i lydbildet, og skaper en nærmest sømløs overgang til fronthøyttalerne. Bassgjengivelsen er lett og leken, fri for etterheng og ujevnheter.
Mangler litt nivå i den aller dypeste bassen.
Les hele testen

Dali P-10 DSS

Kompakt allrounder

Dalis bud på en high-end kompakt subwoofer er både lekker og vellydende, men noe dypbassmonster er den ikke.

Dali har levert en meget lekker subwoofer, som henger godt med på rytmene. Fjernkontroll er et stort pluss!
De dypeste basseffektene mangler tyngde og kontroll.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Spilledåsen

Trådløse gullpokaler

Er dette Samsungs «Sonos-killer»?

Klassens beste kompakthøyttaler

Stor lyd – men vi savner noe

Vi tester rimelige lydplanker

Scroll to Top