: Sony MDR-1aDAC

Praktisk og løfterik hodetelefon

Sonys hodetelefoner har innebygget digitalomvandler og løfter lydkvaliteten fra mobilen til nye høyder.

Lyd & Bilde mener

Svært godt balansert lydbilde og fantastisk bærekomfort. Innmari praktisk med DAC innebygget i hodetelefonene, som langt på vei lykkes med å fri til entusiastene.
Det koster en del å få en så praktisk og vellydende løsning, for oss som trenger god lyd på farten.
 • Lukkede øreklokker
 • 40 mm elementer
 • 40 ohm/105 dB følsomhet
 • 24-bit/192kHz DAC
 • 8 t batteritid
 • 300 gram
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 2999 kr

Når mobilen er lydkilde og avspiller, er utgangspunktet for god lyd allerede begrenset. Årsaken til det er at de fleste bruker øreproppene som fulgte med telefonen, og lytter til MP3-filer. De litt mer lydbevisste kaster øreproppene og kjøper noe med bedre lyd, men entusiastene er ikke fornøyd med noen av delene. De skyr MP3 som pesten og kjøper dyre hodetelefoner. Aller helst spiller de musikken fra ukomprimerte lydfiler, som FLAC, AIFF eller fra strømmetjenester som WiMP HIFI, hvor lyden er mer dynamisk og kontrastrik enn på MP3.

De virkelige hardcore-gutta bruker helst en separat hodetelefonforsterker. Slik at de unngår å bruke hodetelefonutgangen som bare gir ut analog lyd. For med en forsterker som også har innebygget digitalomvandler, kan DAC-en i forsterkeren overta signalbehandlingen. Ergo bedre lyd, i manges ører.

Men det er ikke en særlig praktisk løsning. Hvert fall ikke når man er på farten. Man trenger ekstra kabler til å koble sammen alt, og få hodetelefonforsterkere er så små (hvert fall de som er gode), at de er særlig praktiske å drasse rundt med.

 

MDR-1ADAC_B_Technical_cut_140901-4826
Her sitter Sonys digitalforsterker og DAC, innebygget i øreklokken.

 

 

Innebygget forsterker og DAC

Da er Sonys løsning langt mer elegant. De har nemlig flyttet hodetelefonforsterkeren og DAC-en inn i hodetelefonene MDR-1aDAC. Slik at du bare trenger å plugge hodetelefonene rett i mobilens mikroUSB-utgang – eller Lightning-kontakt hvis du har en iPhone.

Derfor følger det også med kabler som passer de fleste mobiler, og en USB-ladekabel som gir deg åtte timers spilletid per lading. De kan brukes med vanlig minijackkabel også i passiv modus, men da går man glipp av hele poenget med disse hodetelefonene.

Du kan ikke starte og stoppe, eller bytte spor, men du kan regulere volumet fra den høyre øreklokken. De lukkede øreklokkene er like komfortable som på Sony MDR-1A (1.600 kr), som har donert klokkene til aDAC-utgaven her. Jeg har brukt MDR-1aDAC svært mye siden desember 2014. De har faktisk vært de foretrukne hodetelefonene på grunn av kompakte mål, svært god bærekomfort, og viktigst av alt: God lyd!

 

sony2b
Lading og tilkobling til DAC i hver sin kontakt.

 

 

DSD-filer

De lyder dog ikke identisk med de av naturlige årsaker, mye rimeligere MDR-1A. Det skyldes først og fremst at her sitter forsterkeren (Sonys digitale S-Master HX) og den digitale signalbehandlingen i hodetelefonene. Det store spørsmålet er om det er verdt de ekstra pengene. DAC-en i hodetelefonene støtter også DSD-filer som er vel ansett blant entusiastene for potensielt høyere lydkvalitet. Man kan for eksempel bruke en av Sonys nyere digitale Walkman-modeller som støtter DSD.

Men lydkvaliteten. Den er fremragende, hvert fall etter en stund. For når de er eskenye kan de lyde litt spisst i diskanten og svulmende i bassen. Noe som retter seg etter et par ukers spilling. Da er de svært godt balanserte, med varm og fyldig klang. Det er lite som stikker seg ut i det klangfulle lydbildet. Bassen er passe stram og strekker seg dypt med presisjon, mens mellomtonen er myk som honning uten å være anemisk eller slapp. Diskanten er noe av det bedre med hodetelefonene. Den er både disktint og passe luftig, men jeg savner et bredere og mer tredimensjonalt lydbilde. Sammenlignet med B&W P7 til samme pris, lyder Sony-klaffene litt smalere og lydbildet er ikke like luftig.

Strengt tatt er det ikke riktig å si at de er 1.300 kroner bedre enn et par MDR-1A heller, men jeg kommer ikke på noen separat DAC til 1.300 kr som er bedre enn den som sitter i MDR-1aDAC.

 

Konklusjon

For selv om du får bedre lyd andre steder – B&W P7 til samme pris, er det nok mange som vil oppleve at musikken får et løft i lydkvalitet med disse hodetelefonene. Man slipper å drasse på en ekstra DAC og ledninger for å få bedre lyd. Slik sett er Sony-hodetelefonene innmari praktiske. Men litt for dyre etter vår mening til at vi kan strø seks stjerner over dem.

 

MDR-1A-DAC_B_PKGimage
Sony MDR-1aDAC kan også brukes med vanlig minijack i passiv modus.

 

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
3 kommentarer

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.
  Denon feirer sin egen 110-års fødselsdag med en forsterker der det er jobbet ekstra med den gode lyden.
  Det er sjelden jeg har blitt forbanna over et produkt. Spesielt et så brukervennlig et som Google Nest Audio.
  TCL Ray-Danz TS9030 benytter smarte akustiske løsninger fremfor avansert DSP, for å simulere surroundlyd.