: Philips Fidelio M2L

iPhones beste lydvenn

Med Apples Lightning-plugg går denne hodetelefonen fra Philips enda dypere inn i den musikalske materien.

Lyd & Bilde mener

Philips Fidelio M2L låter nydelig oppløst og dynamisk. Digital tapping av lydsignalet unngår skurring og knitring som følge av en løs jackplugg, og man trenger heller ikke tenke på ekstra forsterkning. Alt sitter i hodetelefonen.
Mikrofon mangler, så når noen ringer må man holde telefonen opp mot munnen. Analoge konkurrenter i prisklassen er mange.
 • Lukket type
 • For iOS-enheter med Lightning
 • Innebygd DAC og forsterker
 • 40 mm membran
 • Frekvensområde 7 - 25.000 Hz
 • Volumstyring på hodetelefonene
 • Vekt: 195 g

 

Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 2699 kr

Det kryr av vellydende hodetelefoner der ute. Men denne fra Philips er spesiell, da den har Lightning-kontakten vi kjenner fra iPhone, iPod Touch og iPad av nyere generasjoner. Det betyr at den er digital.

Fordelene med å ta signalet ut digitalt, er flere. For det første er den analoge forsterkeren i telefonen begrenset, og driver ikke alle hodetelefoner like bra. Videre kan minijack-pluggen gi dårlig kontakt, slik at det spraker i lyden når den utsettes for påkjenninger. Pluggen er også utsatt for såkalt «crosstalk», hvor venstre og høyre lydkanal smitter over i hverandre fordi de rett og slett sitter for tett mot hverandre i kontakten. Så har vi selve hodetelefonkabelen, som i seg selv vil introdusere noe støy i musikksignalet og tilsløre lyden i noen grad.

Alle disse problemene er analoge, og ved å ta signalet digitalt ut og konvertere det til analogt helt på slutten i signalkjeden, er muligheten stor for renere lyd i andre enden.

 

Klarere lyd

Og det funker, for Philips Fidelio M2L låter svært åpent og rent. Støygulvet i musikken er forsvinnende lavt, slik at selv de minste skiftene i musikken kommer lekende lett frem. Hver kanal er godt atskilt, men bindes likevel naturlig sammen til et sammenhengende stereoperspektiv. Lydbildet oppleves tredimensjonalt, og med god plass rundt hvert instrument.

Overtonene er meget åpne, men naturlige. Sony MDR-1A, en glimrende hodetelefon av den analoge typen, er også meget luftig men har litt hardere aksent på cymbaler og s-ene (sibilanter) til vokalister.

Bassen er ryddigere hos Fidelio M2L, om enn ikke like saftig som hos Sony. Men lydbildet er enda bedre balansert fra bass, via mellomtone og til overtonene, enn hos Sony-telefonene. Jeg har ikke hørt den analoge versjonen av Fidelio M2, men sammenlignet med den forrige M1 mkII er lydbildet strammet opp et hakk, og lydlandskapet større, hos M2L.

Sony-hodetelefonene har et større potensial om man kobler dem til en hodetelefonforsterker. Da får de bedre kontroll og mer grep om overtonene som da blir mindre krasse. Den muligheten har man ikke med Philips. Men at man her har en hodetelefon helt uten sus og brus, er et stort pluss.

 

Philips_Fidelio_M2L_2

 

Brukervennlighet

Passformen til de lette Fidelio M2L er meget behagelig. Koppene går utenpå ørene, men de dekker mye bedre enn man først tror når man ser på dem. Musikken holdes inne, og støyen ute.

Lydnivåspaken på høyre kopp kan komme godt med når iPhonen ligger i lomma.

Det jeg ikke liker er at M2L mangler mikrofon til mobilsamtaler. Den er heller ikke sammenleggbar. Dessuten opplevde jeg ved én anledning at min iPhone 6 Plus ikke skjønte at hodetelefonene var koblet til, men sendte lyden ut av den innebygde høyttaleren. En omstart av mobilen var nødvendig.

 

Konklusjon

Philips Fidelio M2L er markedets første hodetelefon med Lightning-plugg for iOS-enheter, som også betyr at den er heldigital. Det gjør at den er helt fri for støy, og du slipper å høre spraking og knaking i lyden når du kommer borti pluggen.

Lydbildet er meget stort og åpent. Det er glimrende kontroll på dynamikken, og overtonene er meget luftige og detaljerte, uten at det hardner til.

Bassen er stram og meget detaljert, men noen vil nok synes den ikke er fyldig nok.

Ulempene er at M2L ikke er sammenleggbar, og det er ingen mikrofon til mobilsamtaler.

 

 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
1 kommentar

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.
  Denon feirer sin egen 110-års fødselsdag med en forsterker der det er jobbet ekstra med den gode lyden.
  Det er sjelden jeg har blitt forbanna over et produkt. Spesielt et så brukervennlig et som Google Nest Audio.
  TCL Ray-Danz TS9030 benytter smarte akustiske løsninger fremfor avansert DSP, for å simulere surroundlyd.