annonse
annonse

Mars 2018
nura nuraphone

Test av: nura nuraphone

Hodetelefoner skreddersydd til hørselen

Nuraphone tilpasser lyden til akkurat din hørsel. De kan også sparke fra med sjuke mengder bass.

Lyd & Bilde mener

Lyden autotilpasses ørene, og sikrer en god lydopplevelse. Justerbar bass kommer svært godt med på overkomprimert musikk.
Passformen er svært uvant, det er ikke alltid lett å få en tett forsegling rundt øret, og oppløsningen i overtonene kunne vært bedre.
annonse

Hvert år på elektronikkmessen CES i Las Vegas er det noen få obskure produkter som skaper mye blest i etterkant, men som i større eller mindre grad gikk oss hus forbi da vi var der selv.

Les: Lesekamera holder høytlesning for blinde

Hodetelefonene nuraphone er et slikt produkt. Internett florerer med videoer av folk som nesten faller av stolen når de får prøve dem for første gang. ”Wow! Det er det sjukeste jeg har hørt!” er visst den gjengse opplevelsen.

 

Tanken bak produktet er følgende: ingen mennesker hører likt. Og fordi alles ører er forskjellige, og venstre øre ikke er likt høyre, vil det være optimalt om hodetelefonene automatisk kan tilpasse lyden til brukerens individuelle ører. Som et par briller for ørene. Da vil man virkelig høre musikken akkurat som den er ment å låte, og vi kan alle leve i musikalsk harmoni, i en evigvarende ”ørgasme”.

Jeg blir interessert, men likevel skeptisk. Det stemmer jo at ingen hører helt likt, at alle ører har sine unike detaljer og – tør jeg påstå – skavanker. Skepsisen ligger i at ørene vi er født med, også er ørene vi har bygget opp vår bank med hørselsreferanser med. Et fly låter som et fly, og en hund som en hund. Jeg hører forskjell på en Lamborghini og en Ferrari, og det gjør du og. Mitt hørselssystem er det jeg har brukt hele livet til å lytte til naturen med. Og som jeg bruker når jeg hører på musikk.

Dragan Petrovic er sjef hos nura og hevder at «nuraphone er en brille for ørene.» Foto: skjermbilde fra Skype

 

– Det som skjer er at min hørsel har noen toner hvor den er hypersensitiv, mens den er mindre sensitiv andre steder. Når du hører et instrument hvor du er mindre følsom, er det helt greit. Men så kommer det inn et instrument i et frekvensområde der du er overfølsom, og stjeler oppmerksomheten fra det andre. Det er ikke sikkert dette var meningen fra lydteknikerens side. nuraphone fikser dette, sier Dragan Petrovic, daglig leder hos Nura, i et Skype-intervju.

Test: Klipsch Heritage HP-3 – full tenning i ørene

nuraphone kalibreres ved å sende testtoner inn i øret, og lyden som slår tilbake måles, slik at nuraphone kan justere gjengivelsen til den er fornøyd.

Ekstra subwoofer

Foruten å kompensere for øret, så har nuraphone et annet triks. Og her kommer det merkelige utseendet inn. For dette er noe så spesielt som et par hodetelefoner med innebygde ørepropper. Slik ser de i hvert fall ut. Men det riktige er nok i stedet å kalle dem et par ørepropper med subwoofere. Det er nemlig gjennom øreproppene at musikken kommer, mens koppene rundt øret huser større høyttalerelementer for bassgjengivelse. De kaller det ”immersion”.

«Skal DISSE greiene inn i ørene mine?!» Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Heldigvis sitter det bra når det først sitter. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Siden øreproppene tetter for trommehinnen, må basselementene rundt bruke en annen metode enn å bare spille basstoner. De spiller i stedet bassfrekvenser som hårene i ytterøret er ekstra følsomme for. Vibrasjonene som settes i gang fanges da ikke opp av trommehinnen, men av andre deler av øret. Fordelen med dette er at du kan guffe opp bassen så mye du ønsker, uten at det er noen fare for å sprenge trommehinnen. Som en bonus bevares dynamikken i resten av frekvensregisteret.

Stortest: 13 trådløse hodetelefoner som varmer vinterører

Det blir som en buttkicker for ørene! Dette skal skape den samme fysiske bassgjengivelsen man får ved å stå langt fremme på konsert, i nærheten av store PA-subwoofere. Denne graden av ”immersion mode” kan heldigvis justeres trinnløst, fra helt av til full guffe – som er altfor, altfor mye!

Første oppkoblingnuraphone virker skikkelig solide, med svart metallramme og værbestandige silikonkopper. Men de ser snodig ut med proppene i midten, og det er merkelig å ta dem på første gang. Man setter ørekoppene rundt ørene, hvorpå de må presses ganske hardt inn for at ørepluggene skal gå inn og forsegle øregangene. Man har nå en dobbel mekanisk støydemping – både inni og utenpå ørene – så noen aktiv kansellering av utvendig støy er ikke nødvendig.

Før kalibreringen kan begynne, må både koppene og proppene sitte tett. Det er ikke alltid lett. Foto: Skjermbilde

Fakta & Rating:
 • Type: In-ear / over-ear

  Element: 40 mm

  Tilkobling: BT 4.1, kabel

  Lydformat: aptX, AAC, SBC

  Mikrofon: Ja

  Vekt: 329 gram

  Batteritid: 15–20 timer

  Farger: Svart

  Web: nuraphone.com

  Pris: 4000,-

  For å skrive din egen anmeldelse må du være logget inn. Logg inn eller registrer konto.

  Les også:

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt.