Search
Generic filters

AKG Q701

 itemprop
AKG Q701

Funky, fet og fenomenal

AKG Q701 er en overmåte vellykket justering av K701. Uten å kaste originalens gode egenskaper ut med badevannet, har AKG – og Quincy Jones – klart å lage en versjon av 701 som mange trolig vil foretrekke. Det tydelige fokuset, åpenheten og den nøytrale klangbalansen er bevart, men Q701 har fått enda mer fyldig og varme, noe som kler all musikk veldig godt. Og gjør dette til et meget godt kjøp i det øvre sjiktet av hodetelefoner for hjemmebruk.

Lyd & Bilde mener

Fyldig klang Fokusert og åpent lydbilde God bærekomfort
Null og niks
 • 40 mm elementer
 • 62 Ohm/105 dB
 • 235 gram
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 3995 kr

Eller er det det? Såkalte signaturversjoner hvor kjendiser, musikere eller ingeniøren bak setter navnetrekket sitt på produktet, er ikke alltid det samme som at man får et bedre produkt. Ofte handler det om innpakning, designendringer og høyere pris. Med andre ord, man får ikke noe mer for pengene, bare annerledes kosmetikk.

AKG kunne falt i den samme fella med Q701. En hodetelefon av den åpne typen, som audiofile – med rette skal vi medgi – har trykket til sitt bryst (eller ører) som noe av det beste som finnes av hodetelefoner. En påstand vi med egne ører kan stille oss bak, K701 ble nemlig testet her for et par år siden. Og er fremdeles på topp fem-listen vår over high-end hodetelefoner til lang tids lytting.

Quincy Jones
Quincy Jones er ingen hvem som helst, selv om mannen riktignok ikke er ingeniør, har han har brukt AKGs hodetelefoner i studiosammenheng i en mannsalder. Under produksjoner av ikke ukjente artister som Frank Sinatra, Michael Jackson, Ray Charles – og mannen har spilt med Miles Davis –  bare for å nevne noen. Mange mener at Jones kickstartet Michael Jacksons solokarriere med albumet Thriller, verdens mestselgende album, tre år etter at han produserte Off the Wall for Michael Jackson.

Navnetrekket hans på et par Q701 hodetelefoner er ingen garanti for bedre lyd enn fra K701. Q701er likevel endret, men her snakker vi tuning – fintrimming – av klangbalansen, akkurat slik Quincy liker det. Det er ikke bare den karakteristiske grønne logoen og den – ene grønne –  kabelen som følger med hodetelefonene, som skiller et par Q701 fra originalen K701. Lyden er faktisk endret, til det bedre vil noen si. Men resten av hodetelefonene er identiske med K701. Store stoffkledde puter sørger for utmerket komfort også etter lengre tids lytting. De åpne øreklokkene gjør at man ikke blir så svett i ørene som med lukkede klokker, men lyd lekker inn og ut. Så dine omgivelser vil høre hva du spiller, og du vil høre lyder utenfra. AKG benytter det samme Varomotion-elementet i Q som i K701, med tolags membran og flate spoletråder for lavest mulig forvrenging, og raskest mulig respons.

Varmere klang
De originale 701 har en svært nøytral klangbalanse, noen vil oppleve at dypbassen er slank. Selv mener jeg at klangbalansen er veldig korrekt, nøytral og uten fargninger eller betoninger. Enten digger man det, eller så foretrekker man varmen og fylden til for eksempel et par Denon AH-D5000. Hvis det siste er tilfellet, er det bre å skrive Q701 på listen med en gang. For klangbalansen er endret i retning fyldigere klang, uten at de låter overvarme og svampete i bassen. Den samme stramme og korrekte musikkformidlingen er der fremdeles, bare med mer fylde i bassen, og litt mer dempet diskant. Uten at dét er noe minus.

Sammenlignet med Shure SRH940 og Denon AH-D100 – begge lukkede hodetelefoner – er klangen fra Q701 varmere, bassen er fyldigere, diskanten mer behersket – og vokalklangen lyder større. Likevel er ikke detaljer maskerte på noen måte. Det spruter kanskje ikke detaljer fra diskanten som på AH-D100, men i det lange løp er det mer behagelig å lytte til Q701. Som lyder mer balansert, mer naturlig. Hva man foretrekker av Q701 og K701 er mye et spørsmål om smak. Og hvilken hodetelefonforsterker man benytter. Her benyttet vi Musical Fidelity M1 HPA – se test neste nummer – som er fremragende og virkelig gjorde det enkelt å skille hodetelefonenes egenskaper fra hverandre.

Konklusjon

annonse

AKG Q701 er en overmåte vellykket justering av K701. Uten å kaste originalens gode egenskaper ut med badevannet, har AKG – og Quincy Jones – klart å lage en versjon av 701 som mange trolig vil foretrekke. Ikke bare sammenlignet med andre hodetelefoner, men også sammenlignet med K701. Det tydelige fokuset, åpenheten og den nøytrale klangbalansen er bevart, men Q701 har fått enda mer fyldig og varme, noe som kler all musikk veldig godt. Og gjør dette til et meget godt kjøp i det øvre sjiktet av hodetelefoner for hjemmebruk.

annonse
Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Har du noe å tilføye?
  Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
  Motta varsler
  Varlse meg om
  8 Kommentarer
  nyeste
  eldste mest poulære
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativer til AKG Q701

   data-srcset

  Fred og ro på hjemmekontoret

  Støyreduserende hodetelefoner filtrerer bort uønskede forstyrrelser og lar deg nyte stillheten.

   data-srcset

  10 hodetelefoner til hjemmekontoret

  Hodetelefoner er det mest fornuftige valget til hjemmekontoret. Unn deg selv kremlyd rett i ørene, med disse fantastiske hodetelefonene!

   data-srcset

  Marshalls reisehodetelefoner

  Marshalls beste trådløse hodetelefoner har blitt rustet opp for langflyvninger.

   data-srcset

  Kinesisk luksusteknologi på budsjett

  Planar-hodetelefoner er normalt svindyre. Men Takstar HF 580 presterer å få high-end-teknologien inn i noe alle har råd til.

   data-srcset

  Spillyd i luksusklassen

  Hva får man når man legger en ekstra tusenlapp på bordet for et gaming-headset? Først og fremst får man bedre lyd.

  m